Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sema terapi nasil uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.413
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şema terapi nasıl uygulanır?​

Şema terapi, pek çok psikoterapi ve gelişim modelini işlevsel bir şekilde bir araya getiren bütüncül psikoterapi modelidir. Şema terapi, insanı ve sorunlarını anlamaya ve bu sorunlara çözüm üretmeye çalışırken, çok geniş bir bakış açısı kullanmaktadır. Çıkış amacı, kişilik bozukluklarına çözüm bulabilmektir.

Şema Terapi Nedir özellikleri?​

Şema terapi insani bir yaklaşımdır. O, psikolojik bozukluları patolojikleştirmek yerine normalleştirir. Buna göre hepimizin şeması (psikolojik sorunlara altyapı oluşturan yapısı), baş etme biçimleri (şemalarla başa çıkma yolları) ve modları (pek çok şema ve başa çıkma biçiminden oluşan yapıları) vardır.

Şema terapi ekolü nedir?​

Şema terapi ekolü nedir?
Şema terapi, son 10 yılda popülaritesi artan bir psikolojik tedavidir. Bilişsel davranışçı bir gelenekten geliştirilen, ancak büyük ölçüde kişilerarası, psikodinamik ve deneyimsel tekniklerden yararlanan bütünleştirici bir terapi ekolüdür.

Şema Terapi eğitimi ne kadar sürer?​

Oldukça köklü olan bu yöntem ise oldukça uzun (3-7 sene) sürebilir yani hem zaman hem ekonomik açıdan birey için maliyetli olabilir. Şema Terapi bu bağlamda daha uzun süreli ve takrarlayan problemlerin çözümüne yönelik görece daha kısa bir tedavi imkanı sağlar.

Şema terapi bilimsel mi?​

Şema Terapi Etkili Mi? Şema terapinin ruhsal sorunların iyileşmesi üzerindeki etkisi birçok çalışma tarafından desteklenmiştir. Özellikle değişime dirençli olabilen kişilik bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu yapılan araştırmalarda ve klinik gözlemlerde görülmektedir.

Karamsarlık şeması nedir?​

Karamsarlık şeması nedir?
Karamsarlık/hataya katlanamama şeması: Karamsarlık şemasına sahip bireyler, hayatın olumlu yanlarından çok olumsuz yanları üzerinde sürurlar ve her şeyim kötüye gideceğini düşünürler. Sürekli olarak karamsar bir yapıda olan bu bireyler, olaylara karşı daha kadercidir ve olumsuzlukları çabuk kabullenirler.
Bilişsel şemalar nedir?​
Bilişsel şema ya da kısaca şema, aynı türden bilgilerin uzun süreli bellekte oluşturduğu küme, bilgi örüntüsü anlamına gelir. Örneğin, beyinde tüm renkler renkler şemasında, tüm adlar adlar şemasında, tüm sıfatlar sıfatlar şemasında yer alır.
Şema terapi eğitimini kimler alabilir?​
Şema Terapi Eğitimine; Psikolog, PDR, sosyal hizmetler uzmanı ve psikiyatri hemşireliği unvanına sahip profesyoneller ve Aile Danışmanları, Psikoterapistler, Psikiyatristler, Aile Hekimleri başvurabilir.

Şema Terapi kim kurdu?​

Şema Terapi kim kurdu?
Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş olan Şema Terapi modeli, erken dönem yaşantıların, yetişkinlik dönemindeki yansımalarının keşfine ve değişimine odaklıdır.

Süpervizyon kimden alınır?​

KİMLER SÜPERVİZYON ALABİLİR?
- Ruh sağlığı profesyonelleri.
- Psikologlar.
- Psikolojik Danışmanlar.
- Sosyal Hizmet Uzmanları
- Uzman Psikiyatri Hemşireleri.
- Davranış Bilimleri Mezunları
- Aile Danışmanları

Duygusal şemalar nelerdir?​

Aşağıda erken dönemde gelişen bu şemaların belirgin olduğu ana alanları bulacaksınız.
- Alan I: Ayrılma ve Reddedilme.
- 1.Terk edilme/ İstikrarsızlık.
- 2.Şüphe / Kötüye Kullanılma.
- 3.Duygusal Yoksunluk.
- 4.Kusurluluk / Utanç
- 5.Tecrit Edilme / Yabancılaşma.
- Alan II:
- 6.Bağımlılık / Yetersizlik.

Duygusal yoksunluk şeması nedir?​

Duygusal yoksunluk şeması nedir?
Şemalar, erken çocukluk döneminde temel duygusal ihtiyaçlarımızın karşılanmaması sonucu oluşan hayata, dünyaya, insanlara karşı düşünce ve davranışlarımızı etkileyen kalıplardır.

Plutchik Duygu Çemberi nedir?​

Plutchik, duyguları 8 temel kategoriye ayırmıştır: sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklenti. Daha sonra bu 8 temel duyguyu, 3’lü seviyelere ayırmıştır. Görseldeki çarkıfeleğin her bir yaprağında, her bir duygunun 3 ayrı seviyesini de görmeniz mümkündür.

Bağımlılık şeması nedir?​

Bağımlılık şeması: Çocuk, ebeveynleri tarafından aşırı korunuyorsa, bağımsızlık kazanmasına engel olunuyorsa, bunu hissetmesine olanak tanıyan görev ve sorumluluklar hiç verilmiyorsa özerklik ihtiyacı karşılanmıyor demektir.
 
Şema terapinin nasıl uygulandığı ve özelliklerinden bahsedildiği bu içeriği okudum. Şema terapinin pek çok psikoterapi ve gelişim modelini bir araya getiren bütüncül bir psikoterapi modeli olduğunu görebiliyoruz. Bu terapi modeli insanı ve sorunlarını geniş bir bakış açısıyla anlamaya ve çözüm üretmeye çalışıyor.

Şema terapinin insani bir yaklaşım olduğu ve psikolojik sorunları patolojikleştirmek yerine normalleştirdiği belirtilmiş. Terapi sırasında insanların şemaları (psikolojik sorunlara altyapı oluşturan yapısı), baş etme biçimleri (şemalarla başa çıkma yolları) ve modları (birçok şema ve baş etme biçiminden oluşan yapı) üzerinde durulduğu görülüyor.

Şema terapinin ekolünün, son 10 yılda popülerliği artan bir psikolojik tedavi olduğu ve bilişsel davranışçı bir gelenekten geliştirilmesine rağmen kişilerarası, psikodinamik ve deneyimsel tekniklerden faydalanarak bütünleştirici bir terapi ekolü olduğu belirtiliyor.

Eğitim süresinin 3-7 yıl arasında değişebileceği ve maliyetli olabileceği vurgulanmış. Yine de şema terapinin daha uzun süreli ve tekrarlayan problemlerin çözümüne yönelik görece daha kısa bir tedavi imkanı sağladığı ifade edilmiş.

Şema terapinin bilimsel temellere dayandığı, ruhsal sorunların iyileşmesi üzerinde etkili olduğu ve özellikle kişilik bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu belirtilmiş.

Karamsarlık şeması, bilişsel şemalar, duygusal şemalar gibi terimlerin ne olduğu ve şema terapinin hangi profesyoneller tarafından alınabileceği konularına da değinilmiş. Şema terapinin kurucusunun Jeffrey Young olduğu ve süpervizyonun kimler tarafından alınabileceği hakkında bilgi verilmiş.

Bunlar dışında duygusal yoksunluk şeması, Plutchik Duygu Çemberi ve bağımlılık şeması gibi kavramlar üzerinde de durulmuş. Şema terapinin temel kavramlarını ve uygulanışını detaylı şekilde açıklayan güzel bir bilgi paylaşımı olmuş. Her konu detaylıca ele alınmış ve açıklamalar yerinde verilmiş. Kesinlikle bilgilendirici bir içerik olmuş. Eğer başka bir sorunuz veya ek bilgi talebiniz varsa, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst