AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sema hangi zikirdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.293
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sema hangi zikirdir?​

Sema, Arapça kökenli bir kelime. İki anlamı var. Biri gökyüzü, diğeri de dinlemek. Zamanla tasavvuf inancına sahip olan sufilerin şiir ve ilahiler eşliğinde kendi etraflarında dönerek yaptıkları zikir pratiklerinden birinin de ismi olmuş.

Semazenin dinimizdeki yeri nedir?​

Sema’, sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder. Sema’ eden canlara Sema’zen denilmiştir. Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur.

Hz Mevlana sema etmiş mi?​

Hz Mevlana sema etmiş mi?
Mevlana zamanında belli bir nizama bağlı kalmaksızın dini ve tasavvufi bir coşkunluk vesilesiyle icra edilen sema” (semazen.net) Daha sonra tarikat zikri olarak belli kural ve kaidelere oturtularak disipline edilmiştir.

Sema hangi tasavvufa ait?​

Sema hangi tasavvufa ait?
13. yüzyıl mutasavvıflarından Mevlânâ tarafından da dinî ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilen sema, bilhassa Mevlânâ’dan sonra gittikçe gelişmiş ve başlı başına bir ayin halini almıştır. Günümüzde mevlevi ayini kısaca “sema” olarak adlandırılır.

Sema hangi tasavvufi yorumlar da vardır?​

Mevlana’nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah’a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “insan-ı kamil”e doğru yönelişini ifade ediyor.

Hz Mevlana neden dönüyor?​

Neden Döner? Sema sözlük anlamı gök evren anlamındadır fakat mevlevilik’te işitmek anlamına gelir. O dönme hareketi insanın oluşumunu ve yüce allaha ulaşmayı kainatın oluşumunu ve inşanın kainatta dirilişini sembol eder.

Semazen ibadet midir?​

Semazen ibadet midir?
Bu dönemde sema bir dinî ibadet olarak değil bir turistik gösteri olarak icra edilmeye devam etti.

Mevlana Semazen nedir?​

Mevlana Semazen nedir?
Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak’tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir.
Semazenin şapkasına ne denir?​
Doğru Cevap: Sikke Semazenin üstündeki beyaz kıyafete ” Tennure” denir. Kefeni simgeler.
Sema töreni ne demek?​
Mevlevî Sema Töreni, Allah’a ulaşma yolunun derecelerini sembolize eden, içinde dini öğe ve temalar barındıran ve bu haliyle ayrıntılı kural ve niteliklere sahip tasavvufî bir törendir.

Mevlana niye Donuyo?​

Mevlana niye Donuyo?

Sufiler kim?​

Sufiler kim?
Sufiler kimlerdir? Aslında “sufi” diye bir özne yoktur. Sufi diye bildiğimiz Mevlana, Yunus, Geylâni, Harakanî, Arabî, Şems, Sadi gibi kişiler, şiirli sözlerini ve zarif yaşamlarını mümin oldukları için ortaya koyar, sufi oldukları için değil. Sufilere mal edilen her incelik, müminlere aittir.

Mevlevi tarikatının kurucusu kim?​

Sultan VeledHüsamettin ÇelebiMevlevîlik/Kurucuları

Tasavvufi kavramları nelerdir?​

Hakk’a dönme: Dünya nimetlerinden el etek çekip Allah’a yönelme. Sabır: Başa gelen belalardan sızlanmama veya sadece Allah’a başvurma. Murakabe: Kulun, her şeyi Allah’ın gördüğüne inanması. Rıza: Hoşnut ve memnun olma.
 
Sema, Arapça kökenli bir kelime olup gökyüzü anlamında da kullanılmaktadır. Ayrıca dinlemek anlamına da gelmektedir. Tasavvuf inancına sahip olan sufilerin, genellikle şiirler ve ilahiler eşliğinde dönerek yaptıkları zikir pratiklerinden biri de "sema" adını almıştır.

Semazenlerin dinimizdeki yeri sembolik olarak kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "İnsan-ı Kâmil"e doğru yönelişini ifade eder. Sema yapan kişilere de "Semazen" denmektedir. Mevlevilikte dönme hareketi "sema" olarak adlandırılır.

Hz. Mevlana zamanında, dini ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilen semanın uzun zaman sonra tarikat zikri olarak belli kurallara oturtularak disipline edilmiştir. Mevlevilik geleneğinde sema önemli bir ayin halini almıştır.

Sema, özellikle 13. yüzyıl mutasavvıflarından Mevlânâ tarafından dinî ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilmiştir. Günümüzde Mevlevi ayini kısaca "sema" olarak adlandırılmaktadır.

Mevlana'nın dönme hareketi olan sema gösterisi kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini sembolize etmektedir.

Semazenlik, dönme hareketinin yapıldığı sema gösterisinin bir parçasıdır. Ancak günümüzde sema genellikle dinî bir ibadet olarak değil daha çok turistik bir gösteri şeklinde icra edilmektedir.

Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Sema sırasında semazenin üstündeki beyaz kıyafete "Tennure" denirken, başındaki şapka ise "Sikke" olarak adlandırılmaktadır. Semazen, dönerken kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Allah'tan aldığı aşkı halka yaymaktadır.

Mevlevî Sema Töreni, Allah'a ulaşma yolunun sembolize edildiği ve dini öğeler içeren tasavvufî bir törendir. Tören, içinde belirli kural ve niteliklere sahip olarak gerçekleştirilir.

Sufiler, tasavvufa gönül veren ve manevi yükseliş arayışında olan dini-tasavvufi kişilerdir. Sufiler genellikle içsel arınma, aşk, sabır gibi konular üzerinde yoğunlaşırlar ve bu yolda ilerlerler. Mevlana gibi ünlü sufilerin yanı sıra birçok sufî isim ve akım bulunmaktadır.

Mevlevi tarikatının kurucusu Celaleddin Rumi, yani Mevlana'dır. Mevlevilik, Mevlana'nın öğretileri ve yaşamı üzerine kurulmuş bir tasavvuf tarikatıdır.

Tasavvufi kavramlar arasında "Hakk'a dönme", "Sabır", "Murakabe" ve "Rıza" gibi önemli kavramlar bulunmaktadır. Bunlar, tasavvufta manevi yükselişe, Allah'a olan yakınlığa ve hoşnut olmaya yönelik kavram ve prensiplerdir. Dinî ve manevi yaşamda önemli bir yer tutarlar.
 
Geri
Üst