Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Selefi lideri kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Selefî lideri kimdir?​

Hanbeliliğin de kurucusu olan İmam Ahmed bin Hanbel ile ilk devresini yaşayan Selefilik, Harranlı İbn-i Teymiyye ile ikinci aşamasını geçirdi. Günümüzde de devam eden üçüncü kuşağın öncüsü, 18. yüzyılın başında doğmuş olan Muhammed bin Abdülvahhab’dır.

Hangi ülkeler Selefî?​

Genellikle fıkıhta Hanbelî olanlar akaidde Selefî’dirler. Hadisle ilgilenen bilginler de çoğunlukla Selef inancını benimsemişlerdir. Günümüzde dünya müslümanlarının % 12’si Selefî’dirler. En yoğun oldukları ülkeler Suudi Arabistan, Küveyt ve Körfez ülkeleridir.

Selefî ne demek Diyanet?​

Selefî ne demek Diyanet?
Selefilik, aklın kullanımını esas alan ‘yeni yönelişler’ karşısında, Kitap ve sünnete dönmek, rey ile konuşmamak, sahabe ve tabiinin yolunu takip etmek, felsefe ve kelamı bırakıp, ‘ilm’e yani geçmişte (selef dönemi) atalar tarafından tecrübe edilerek bilinene tabi olmaktır.

Selefî kime denir?​

Selefî kime denir?
Selefiyye “geçmiş insanlar, soy, fazilet ve ilim bağlamında önce gelip geçenler” anlamındadır. Selef, terim olarak ilim ve fazilet açısından müslümanların önderleri sayılan ashap ve tâbiîn için kullanılır.

Ehl-i sünnet inancının kurucusu kimdir?​

Ebû Hanîfe, Hz. Ali’nin Hâricîler’e karşı takındığı tavırla büyük günah işleyenin mümin olduğuna işaret etmesini dikkate alarak onu Ehl-i sünnet’in öncüsü saymıştır (er-Risâle, s. 69).

Vahhabilik ve Selefîlik nedir?​

Abdülvehhâb tarafından temelleri atılmış olan dinî-politik bir harekettir. Dolayısıyla tarihsel anlamda Selefîlik’le aralarında büyük bir fark vardır. Anlayış olarak aynı çizgide olduklarını ifade etseler de Vehhâbîler, dinî anlama ve yaşama noktasında Selefîlik’ten daha aşırı ve katı özelliklere sahiptir.

Vehhabi Selefî ne demek?​

Vehhabi Selefî ne demek?
Vehhâbî anlayış, hadis taraftarı olarak adlandırılan Selefî köklerden önemli ölçüde beslenmekle birlikte esasında Selefîliğin aşırı boyutlara ulaşmış bir tezahürüdür. Vehhâbî çevrelerin, son dönemlerde Selefiyye adını tercih etmeye başladıkları görülmektedir.

Ehl-i sünnet alimleri kimlerdir?​

Ehl-i sünnet alimleri kimlerdir?
Ubeyd, Süleyman b. Tarhân ve Abdullah b. Avn (ö. 151/768) Ehl-i sünnet’in kurucuları arasında gösterilirse de kaynaklarda bunların konuya ilişkin görüşleri ve eserleri hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Ehl-i sünnet akaidinin oluşmasına tesir eden âlimlerin en önemlisi şüphe yok ki Ebû Hanîfe’dir.
Maturidiyye Ehl-i sünnet midir?​
Maturidilik akaid konusunda Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed b. Mahmûd el-Mâtürîdî’nin görüşlerini benimseyenlerin oluşturduğu Ehl-i sünnet mezhebinin adıdır.
IŞİD hangi ülkelerde var?​
İçindekiler
- 2.1 Afganistan.
- 2.2 Filipinler.
- 2.3 Irak.
- 2.4 Libya.
- 2.5 Lübnan.
- 2.6 Mısır.
- 2.7 Nijerya.
- 2.8 Suriye.

Vehhabilik neyi savunur?​

Vehhabilik neyi savunur?
Vahhabilik “Şefaat, Allah’a mahsus bir haktır.” der ve bu nedenle Peygamber’den doğrudan şefaat talep etmeyi, onu Allah’a ortak tutmak olarak yorumlar. Buna gerekçe olarak Arap paganların da Allah’ı kabul ettikleri halde, melekleri, putları şefaatçi kabul ettikleri için müşrik olduklarını gösterirler.

Vahhabiler Sünni mi?​

Vahhabiler Sünni mi?
Vehhabîlik (Arapça: الوهابية, al-Wahhābiyyah), ya da Vahhabizm, İslam’a bağlı Sünni-Hanbelî mezhebinin bir altkolu olan ve 18’inci asırda Muhammed ibn Abd al-Wahhab tarafından başlatılmış fikir akımıdır.
 
Selefî lideri olarak genel olarak kabul edilen isimlerin ilk devresinde İmam Ahmed bin Hanbel ve ikinci devresinde Harranlı İbn-i Teymiyye olduğu belirtilmektedir. Günümüzde ise üçüncü kuşağın öncü ismi olarak Muhammed bin Abdülvahhab gösterilmektedir. Selefîliğin anlamı ise, aklın kullanımını esas alan yeni yönelişler karşısında, Kitap ve Sünnete dönmek, rey ile konuşmamak, sahabe ve tabiinin yolunu takip etmek, felsefe ve kelamı bırakıp geçmişte atalar tarafından tecrübe edilerek bilinene tabi olmaktır.

Selefîler genellikle fıkıhta Hanbelî olduğu belirtilmektedir. Günümüzde dünya müslümanlarının %12'sinin Selefî olduğu ve en yoğun oldukları ülkelerin Suudi Arabistan, Küveyt ve Körfez ülkeleri olduğu ifade edilmektedir.

Selefilik terimi, aklın kullanımını esas alan "yeni yönelişler" karşısında, Kitap ve Sünnete dönme anlamına gelir. Selefîlik, rey ile konuşmamak, sahabe ve tabiinin yolunu takip etmek gibi özellikleri içerir.

Ehl-i sünnet inancının kurucusu olarak Ebû Hanîfe'nin öncü sayıldığı belirtilmektedir. Vahhabilik ve Selefîlik arasındaki farkların tarihsel ve anlayış olarak olduğu açıklanmıştır. Vehhâbîlik temelleri Abdülvehhâb tarafından atılan dinî-politik bir hareket iken Selefîlik daha esnek bir yapıya sahip olduğu vurgulanmıştır.

Ayrıca, Vehhabi Selefî olarak adlandırılan anlayışın, Selefî köklerden beslendiği ve aşırı boyutlara ulaşmış bir tezahür olduğu belirtilmektedir. Ehl-i sünnet alimlerinden bazılarının da Ebû Hanîfe başta olmak üzere Ehl-i sünnet akaidinin oluşmasında etkili olduğu belirtilmiştir.

Maturidiyye mezhebinin Ehl-i sünnet mezhebi olarak kabul edildiği ve IŞİD'in hangi ülkelerde var olduğu liste halinde paylaşılmıştır. Vehhabilik'in hangi inançları savunduğuna ve Vahhabilerin Sünni olup olmadığına ilişkin detaylar da verilmiştir.
 
Geri
Üst