AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sele neden olan etkenler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sele neden olan etkenler nelerdir?​

Selin en sık rastlanan sebebi,kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan meydana gelir. …

Deprem sele neden olur mu?​

Nehir yataklarına gelen suyun sele dönüşmesine yatakların amacı dışında kullanılmasıda çok etkili olmaktadır. Sürekli ve şiddetli rüzgar büyük bir dalgaya sebep olarak suyu karanın içlerine kadar sürükler. Göl bölgelerinde de benzer atmosferik şartlar veya depremler göl seviyesinde değişimlere ve sellere sebep olur.

Dere neden taşar?​

Dere neden taşar?
Çok yüklü miktarda yağış getiren bir fırtına, genellikle sellerin en yaygın sebebidir. Çoğu insanın aşina olduğu sel baskınları, genellikle belirli bir bölgeye kısa süre içerisinde aşırı miktarda yağış düşmesinden kaynaklanır. Bu durumda, nehirler ve dereler, kapasitesinden daha fazla su aldığından taşar.

Sel neden ve nasıl oluşur?​

Sel neden ve nasıl oluşur?
Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.Bir akarsu veya deniz, göl gibi büyük su kitleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve “sel” adı verilen bir doğal felakete neden …

Sel baskınlarının sebepleri nelerdir?​

Çok yüklü miktarda yağış getiren bir fırtına, genellikle sellerin en yaygın sebebidir. Ancak olay sadece bununla sınırlı değildir. Çoğu insanın aşina olduğu sel baskınları, genellikle belirli bir bölgeye kısa süre içerisinde aşırı miktarda yağış düşmesinden kaynaklanır.

Deniz suyu neden tasar?​

1-Kapatılan dere ve göl yatakları, 2-Alansal çökmeler sebebiyle zemin kotlarının deniz seviyesine ve deniz seviyesi altına düşmesi sonucu yağmursuyu ve deniz suyu basmaları, 3-Atıksu ve yağmursuyu kanallarının denizin içerisine batık olması sebebiyle suların deşarj edilememesi sonucu yaşanan su baskınları.
 
Sel oluşumuna etki eden faktörler arasında kuvvetli ve uzun süreli yağışlar, kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması gibi faktörler bulunmaktadır. Dağlık bölgelerde ise seller genellikle kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan kaynaklanmaktadır.

Depremler genellikle selden ziyade farklı doğal afetlerdir, ancak nehir yataklarına gelen suyun sele dönüşmesi gibi durumlar da boyutlarına göre sel meydana getirebilir. Sürekli ve şiddetli rüzgarlar da büyük dalgaların oluşmasına ve suyun kara içlerine sürüklenmesine sebep olabilir, bu da sel riskini artırabilir. Göl bölgelerinde de atmosferik şartlar veya depremler göl seviyesinde değişimlere ve dolayısıyla sellere yol açabilir.

Dere taşmalarının en yaygın sebebi çok yüklü miktarda yağış getiren fırtınaların neden olduğu sellerdir. Bu durumda, nehirler ve dereler, kapasitesinden daha fazla su almaktadır ve sonuç olarak taşmalar gerçekleşebilir.

Sel oluşumunun genel olarak bölgedeki toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına sebep olan bir doğal felaket olduğunu söyleyebiliriz. Akarsu veya su kütlesi zaman zaman fazla suyla yüklenebilir, taşarak yatağından çıkabilir ve sel adı verilen doğal felakete sebep olabilir.

Sel baskınlarının sebepleri arasında ise çok yüklü miktarda yağış getiren fırtınaların yanı sıra belirli bir bölgeye kısa süre içerisinde aşırı miktarda yağış düşmesi de bulunmaktadır. Bu durumlar, sellerin meydana gelmesine ve sel baskınlarının yaşanmasına neden olabilir.

Deniz suyunun tasması ise kapatılan dere ve göl yatakları, alansal çökmeler sonucu zemin kotlarının deniz seviyesine ve altına düşmesi, atıksu ve yağmursuyu kanallarının denizin içerisine batık olması gibi durumlar sonucunda yaşanabilir. Bu durumlar su baskınlarına ve suyun kontrolsüz bir şekilde yayılmasına yol açabilir.
 
Geri
Üst