Sel felaketine karşı alınacak önlemler,
sele karşı alınan tedbirler kısaca
Sel ve Alınması Gereken Önlemler
Sel afetinin zararlarından korunabilmek için önceden bazı hazırlıklar yapabiliriz. Sel afeti gerçekleşmeden önce erken uyarı yapılabilir; Ancak bizim selden önce yapmamız gereken bazı ha­zırlıklar vardır.
Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. Bölgemizin doğal yapısını, dağlarını, ovalarını, engebeleri­ni ve özelliklerini bilmeliyiz.
2. Evimizi dere ya da akarsu yatağına değil, daha yüksek yerlere yapmalıyız.
3. Afet çantası hazırlamalıyız, Çantada gerekli malzemeleri bulundurmalıyız.
4. Eğer yağmur yağıyorsa veya su seviyesi yükselmeye başlamışsa tahliye planı yapmalıyız.
5. Evimizi sel baskınına karşı sigortalatmalıyız.
6. Cadde ve sokaklardaki logarların sel afetinden önce te­mizlenmesi, logar kapaklarının kontrol edilmesi için belediye yet­kililerinden yardım almalıyız. ” ”
7. Yaşadığımız bölge kırsal kesim ise, ağaçlandırmaya önem vermeliyiz.
8. Uyarılar ve her türlü acil durum haberleri için televizyon ve radyo dinlemeliyiz.
9. Gerekli ilk yardım telefonlarını öğrenmeliyiz.
sele karşı alınan tedbirler kısaca
Sel ve Alınması Gereken Önlemler
Sel afetinin zararlarından korunabilmek için önceden bazı hazırlıklar yapabiliriz. Sel afeti gerçekleşmeden önce erken uyarı yapılabilir; Ancak bizim selden önce yapmamız gereken bazı ha­zırlıklar vardır.
Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. Bölgemizin doğal yapısını, dağlarını, ovalarını, engebeleri­ni ve özelliklerini bilmeliyiz.
2. Evimizi dere ya da akarsu yatağına değil, daha yüksek yerlere yapmalıyız.
3. Afet çantası hazırlamalıyız, Çantada gerekli malzemeleri bulundurmalıyız.
4. Eğer yağmur yağıyorsa veya su seviyesi yükselmeye başlamışsa tahliye planı yapmalıyız.
5. Evimizi sel baskınına karşı sigortalatmalıyız.
6. Cadde ve sokaklardaki logarların sel afetinden önce te­mizlenmesi, logar kapaklarının kontrol edilmesi için belediye yet­kililerinden yardım almalıyız. ” ”
7. Yaşadığımız bölge kırsal kesim ise, ağaçlandırmaya önem vermeliyiz.
8. Uyarılar ve her türlü acil durum haberleri için televizyon ve radyo dinlemeliyiz.
9. Gerekli ilk yardım telefonlarını öğrenmeliyiz.