AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Selçuk Baran

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38
Doğum Tarihi
1933


Ölüm Tarihi
1999


Şehir
Ankara


Ülke
Türkiye

1933 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Kız Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni üstün derecelerle bitirdi. 1958-1968 yılları arasında aynı fakültenin Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nde kurs müdürlüğü yaptı ve daha sonra yayın müdürlüğü görevini sürdürdü. 1987-1993 yıllarında TRT1 İstanbul Radyosu’nda radyo oyunları yazdı.
Selçuk Baran’ın ‘Türkan Hanım’ adlı oyunu Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi. İlk hikayesi ‘Çocuğun Biri’ Yeditepe dergisinde yayınlandıktan sonra çalışmalarına hız verdi. Türk dili, oluşum, Argos gibi dergilerde yer alan hikayelerinin yanında ilk kitabı olan ‘Haziran’ ile 1973 yılında Türk Dil Kurumu Hikaye ödülünü kazandı. 1974 ve 1979 yıllarında sırasıyla Bir Solgun Adam ve Bozkır Çiçekleri ile Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda mansiyon, 1978’de ise Anaların Hakkı ile Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı.
Baran öykü, romanın ve tiyatro oyunlarının yanı sıra bir çocuk kitabı yazdı ve Roald Dahl’ın Charlie’nin Büyük Cam Asansörü isimli kitabının çevirisini yaptı. Yazarın yıllar önce yazdığı Güz Gelmeden adlı romanı, ölümünden sonra yayımlandı. Hakkında Dr. Ayfer Yılmaz tarafından yazılmış Hüzün Mevsiminde Bir Yazar: Selçuk Baran ve Eserleri adlı akademik bir çalışma da mevcuttur. Eser “Her Dilde Yayıncılık” tarafından basılmıştır.
Selçuk Baran, 1999 yılında Ankara’da hayata veda etmiştir.
Eserleri Haziran Anaların Hakkı Kış Yolculuğu Tortu Yelkovan Yokuşu Arjantin Tangoları Bir Solgun Adam Bozkır Çiçekleri Güz Gelmeden Porselen Bebek Charlie’nin Büyük Cam Asansörü Türkân Hanım
 
Geri
Üst