AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Selanik gocmenleri kac yilinda geldi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Selanik göçmenleri kaç yılında geldi?​

YUNANİSTAN’DAN GELEN GÖÇMENLERİN İSKÂNI 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan’dan Türkiye’ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.

Yunanistan göçmenleri nereden gelir?​

Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi’ne yerleştirilmişlerdir. Yunanistan’dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selanik civarından göç etmişlerdir. Girit ve diğer Ege Adaları’ndan göçenler kendilerini Muhacir olarak değil, Adalı olarak tanımlarlar.

Selanik göçmenleri nereye yerleşti?​

Selanik göçmenleri nereye yerleşti?
Yunanistandan gelecek olan müslüman göçmenler Selanik,Kalikratya ve Kavala’dan alınarak Tekirdağ,İstanbul,Mudanya,Zonguldak,Sinop,Samsun,Ordu,Giresun,İzmit,Gelibolu,Bandırma,Burhaniye ye taşınırken,Girit ve Kandiye ‘den alınan müslüman göçmenler ise Mersin,Silifke,Marmaris,Bodrum,Güllük,Ayvalık,Çanakkale ve Erdek …

Selanik Muhacirleri türkiyeye ne zaman geldi?​

Türkiye’de mübadil yerleşim yerleri
İller | Mübadil sayısı | %si
Burdur | 448 | 0.54
Hakkâri | 310 | 1.24
Maraş | 1.143 | 0.61
Yozgat | 1.635 | 0.78

Selanik göçmenleri vatandaşlık alabilir mi?​

Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan’da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.

Yunanistan göçmeni ne oluyor?​

Yunanistan göçmeni ne oluyor?
yunan muhaciri atatürk zamanında mübade ile gelenlere deniyor. selanik, girit, rodos’ lu oluyorlar. göçmen ise mübadeleden sonra gelene denir onlar çoğunlukla batı trakyalıdır. edirne’den sonra 5 saat uzaklıkta mesafeden yakın yani kültürleri. gümülcine, kavala, iskeçeden çoğu.
Yunanistandan gelenlere ne denir?​
Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı’nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübâdil denir.
Selanik göçmeni nasıl olur?​
selanik göçmeni olduklarını her fırsatta belirtmeleridir. temiz, tertipli, yetenekli, yemeyi, içmeyi ve hayatı dolu dolu yaşamayı seven insanlar olmaları. sarışın oluyorlar genelde.

Selanik göçmenleri ne zaman geldi?​

Selanik göçmenleri ne zaman geldi?
Sözleşme gereği 1 Mayıs 1923 tarihi itibarıyla Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında zorunlu göç uygulaması şarta bağlanmış oluyordu.
 
Selanik göçmenleri, Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi 1923-1925 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu göçmenler genellikle Girit, Midilli ve Selanik civarından gelmişlerdir. Göçmenlerin bir kısmı Trakya'ya yerleştirilmiş olsa da çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir.

Selanik göçmenleri Türkiye'ye gelirken öncelikle Selanik, Kalikratya ve Kavala'dan alınıp Tekirdağ, İstanbul, Mudanya, Zonguldak, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, İzmit, Gelibolu, Bandırma, Burhaniye gibi şehirlere yerleştirilmişlerdir. Girit ve Kandiye'den gelen müslüman göçmenler ise Mersin, Silifke, Marmaris, Bodrum, Güllük, Ayvalık, Çanakkale, Erdek gibi şehirlere yerleştirilmiştir.

Türkiye'ye gelen Selanik göçmenlerine "mübadil" denmektedir. Ancak, Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen göçmenlerin torunlarına Yunanistan vatandaşlığı hakkı veren bir yasa bulunmamaktadır.

Selanik göçmenleri, genellikle kendilerini Selanikli olarak tanımlarlar ve genellikle temiz, tertipli, yetenekli, yemeyi, içmeyi ve hayatı dolu dolu yaşamayı seven insanlar olarak bilinirler. Ayrıca, sarışın görünüme sahip olma eğilimindedirler.

Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan nüfus mübâdelesi sözleşmesi gereğince 1 Mayıs 1923 tarihinde Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında zorunlu göç uygulaması başlamıştır.
 
Geri
Üst