- Konu Yazar
- #1
Selamlaşmanın dinimize göre önemi nedir?
Selam, “Ben Müslümanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin” ve “selamet üzere ol, son nefesini Müslüman olarak ver” manalarına gelir… Dinimizde selamlaşmanın önemi büyüktür. Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş gibi manalara gelir.Neden selam verilir?
Kelime olarak; ayıplardan, afetten salim oluş, selamet, emniyet, sulh, bütün korkulardan, felaketlerden emin olma ve bu manalar çerçevesinde Allahın rızasına erişmek için müminlerin birbirlerine yaptığı dua gibi manalara gelir.Selamlaşma nasıl olur?
Selamlaşma nasıl olur?”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir. “Es-Selam-u-Aleykum ve-rahmetullahi ve-berakatüh” (“Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun”) şeklindeki daha uzun selamlama ifadesini de kullanabilirsin.
Allah’ın selamı kimlere verilmez?
Dinde olmayan şeyleri uyduranlara, Kumar oynayana, İçki içene, Mübah olmayan oyunları oynamakta olana selam verilmez.Selamlaşmanın insan ilişkilerine ne gibi faydaları olabilir?
Selam vermek, bir kimseye yapılacak en güzel duâdır. Selam, karşımızdaki insana, “Benden sana zarar gelmez, selamettesin” mesajını verir. Selamlaşmak, dinimizin en büyük önerilerinden birisidir. İnsanlar selamlaştıkça, aral arındaki sevgi bağları daha da kuvvetlenir.Selam vermek sünnet almak farz mıdır?
Selam vermek sünnet almak farz mıdır?Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş gibi manalara gelir. Selam vermek, bir kimseye yapılacak en güzel duadır. “Selamün aleyküm” denince “Ve aleyküm selam” demek farzdır. …
âyete göre evde kimse olmasa bile eve giren şahsın kendi kendine selâm vermesi gerekmektedir. böyle bir durumda verilecek selâm da “es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn” şeklinde olacaktır. (muvatta, selâm,8).
Dinimizde selam verme kısaca, ‘Esselamü Aleyküm’ veya ‘Selamün Aleyküm’ şeklindedir. Kendisine selam verilen kişi de ‘ve aleykümüsselam’ şeklinde karşılık verir. Bunun anlamı ‘Allah’ın emniyet ve güveni sizinle olsun’ demektir. Müminlerin birbirleriyle karşılaştıklarında selamlaşmaları dinimize göre sünnettir.
Türkler nasıl selamlaşır?
Türkler nasıl selamlaşır?Türk kültür tarihinde selamlaşma işleviyle kullanılan, beden dili ve davra- nış biçimleri arasındaki başlıca selamlaşma yöntemlerini ise el sıkışmak, ba- şın öne doğru eğilmesiyle saygı gösterisinde bulunmak, el sallamak, elin baş tarafına götürülmesi, sağ eli göğsün üzerine götürmek, sarılmak, el sıkışarak veya …
Dinde selamlaşmak ne demek?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sözcüğün anlamı “Allah’ın selamı sizin üzerinize olsun” demektir. İslam fıkhında ise selamın “es-selâmü aleyküm” şeklinde yapıldığı görülüyor. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü’s-selâm” yani “Allah’ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar.Peygamber Efendimiz kimlere selam vermezdi?
Şu kimselere ise, yalnız o hâllerde iken selâm verilmez:- Namaz kılanlara.
- Hutbe okuyan ve hutbeyi dinleyenlere.
- Kur’ân-ı kerîm okuyan ve dinleyenlere.
- Vaaz eden ve dinleyenlere.
- Fıkıh dersi çalışanlara.
- Dîn dersi veren ve dîn dersi ile meşgûl olanlara.
- Eşleri ile meşgûl olanlara.