AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sel ve Taskinlar nerede gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.161
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sel ve Taskinlar nerede gorulur?​

Akdeniz bölgesinde en sık ilkbahar mevsiminde sel görülmektedir. Uzun süreli yağışlardan çok, sağanak yağışların yol açtığı taşkınlarda rüzgar ve fırtına da etkili olur. Marmara ve Ege bölgesinde eğimi fazla olan yerler de sel riski altındadır.

Seller neden olur?​

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.
Seli önlemek için neler yapılabilir?​
Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.

Sele neden olan faktörler nelerdir?​

Sele neden olan faktörler nelerdir?
Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir.

Sel hangi bölgelerde görülür?​

Sel hangi bölgelerde görülür?
Ülkemizde sel olayının en fazla görüldüğü bölgeler ise, sırasıyla Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgeleridir. Sellerin %52’si bu bölgelerde oluşurken, %48’i diğer bölgelerimizde yaşanmaktadır.

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan faktörler?​

Yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahribi, altyapı yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve gerekli önlemlerin alınmaması gibi faktörler bu durumun başlıca sebepleridir. Türkiye’de sel ve taşkın olayları; yağışların artması ve kar erimelerine bağlı olarak en fazla nisan, mayıs ve haziran aylarında görülmektedir.

Sel felaketi nelere sebep olur?​

Çığdan korunmak için hangi önlemleri almalıyız?​
Telsiz varsa çağrı yapın ve telsizi alıcı konumunda sürekli açık tutun. Çığa maruz kalırsanız yerden destek alarak ve geniş yüzme hareketleri yaparak akan karın üstünde ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın. Ağzınızı sıkıca kapatın, kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın.

Sel bölgesine yardım nasıl yapılır?​

Sel bölgesine yardım nasıl yapılır?
AFAD SMS İLE YARDIM NASIL YAPILIR? Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek (1 SMS 10 TL’dir) ya da aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir.

Sel en çok hangi bölgelerde görülmektedir?​

Sel en çok hangi bölgelerde görülmektedir?

Sel en çok hangi illerde görülür?​

Su baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaştı, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185) oldu.

Taşkına neden olan faktörler?​

Taşkınlara neden olan meteorolojik faktörler; yağışlar, sıcaklık, buharlaşma, rüzgar, nem ve basınçtır. Yağışlar şiddet, süre ve meydana geliş şekilleri itibariyle taşkın oluşumuna etki etmektedir.
 
Merhaba, sel ve taşkınlar genellikle yağış miktarı, suyun birikmesi, akış yollarının tıkanması gibi faktörlerin etkileşimi sonucunda meydana gelir. Sel, nehir veya göl gibi su kütlelerinin taşması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumlar genellikle yağış miktarının artmasıyla birlikte gerçekleşir. Selin en sık rastlanan sebebi uzun süreli ve kuvvetli yağışlardır. Bunun yanı sıra kar erimesi sonucu oluşan akışlar da selden kaynaklanabilir.

Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan faktörler arasında yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahribi, altyapı yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve gerekli önlemlerin alınmaması gibi durumlar yer almaktadır. Türkiye'de sel ve taşkın olayları genellikle yağışların arttığı nisan, mayıs ve haziran aylarında görülmektedir.

Sel felaketi birçok olumsuz etkiye sebep olabilir, çevredeki yerleşim alanlarını ve tarım arazilerini zarara uğratabilir, can kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle sel felaketlerinin önlenmesi ve zararlarının en aza indirgenmesi için çeşitli önlemler alınmalıdır. Sellerin yol açtığı olumsuz etkilere karşı önlem almak ve zararları en aza indirmek için sel önleme sistemleri geliştirilmeli ve sel riski taşıyan bölgelerde planlama yapılmalıdır.

Taşkınlara neden olan faktörler arasında ise meteorolojik etkiler önemli bir rol oynamaktadır. Yağış miktarı, sıcaklık, buharlaşma, rüzgar, nem ve basınç gibi faktörler taşkın oluşumunu etkileyebilir. Özellikle yoğun ve uzun süreli yağışlar taşkın riskini artırabilir.

Afet durumlarında sel bölgesine yardım yapmak için AFAD gibi kuruluşlara bağışta bulunabilirsiniz. Kızılay gibi yardım kuruluşları da afet bölgelerine yardım ulaştırmak için çalışmaktadır. AFAD'ın belirlediği kampanyalar aracılığıyla yardım yapabilir veya gönüllü olarak destek sağlayabilirsiniz.

Çığ felaketlerine karşı alınacak önlemler arasında telsizle iletişim sağlamak, çığ altında kaldığınızda nefes almak için ağzınızı kapatmak, çığ altında sakin kalmak ve etrafa yardım çağrısı yapmak gibi adımlar alınabilir. Ayrıca yayılış yönüne dik olarak yüzerek kaya ve ağaçlara takılmak, mümkünse kenarda kalmak çığ tehlikesine karşı alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.
 
Geri
Üst