Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sel felaketine neden olan faktorler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sel felaketine neden olan faktörler?​

Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan meydana gelir.

Sel ve taşkın en fazla nerede görülür harita?​

Sel ve taşkın en fazla nerede görülür harita?
Sel afetinin en fazla görüldüğü bölge Karadeniz Bölgesidir. Karadeniz ikliminin etkisiyle bahar ve yaz aylarında devam eden yağmur, yaşanan sel felaketlerinin en büyük nedenidir. Marmara ve Akdeniz, Türkiye’de sel ve taşkının en fazla görüldüğü diğer bölgelerdir.

Gelişmiş ülkeler sel riskini en aza indirmek için ne yapmışlardır?​

Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde gelişmiş hidro-meteorolojik gözlem ağları, meteoroloji radarı, otomatik akım ve yağış istasyonları ve hidro-meteorolojik modeller ile doğru ve erken nehir su seviye (yani sel, taşkın) tahmini ve uyarıları ile can ve mal kayıpları en aza indirgenmiştir.

Sel su baskınları neden meydana gelir?​

Sel su baskınları neden meydana gelir?
Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.
Sel ve taşkınlara neden olan insan faaliyetleri nelerdir?​
Sel ve taşkınların oluşmasına neden olan insan faaliyetlerine örnekler verelim; Şehirlerde belediyelerin yeterli alt yapıyı sağlamıyor olması Bitki örtüsünün yok edilmesi. Ormanların tahrip edilmesi ve yok edilmesi.

Türkiye’de sel ve taşkın en çok hangi bölgede görülür?​

Türkiye’de sel ve taşkın en çok hangi bölgede görülür?
Sel ve su taşkınları, Türkiye’de en sık görülen afetlerin başında geliyor. Ülkenin en çok yağış alan bölgesi Karadeniz’de sel felaketleri yaygın.

En çok sel hangi il?​

Bu dönemde görülen 4 bin 67 su baskını, 80 ilde 22 bin 157 afetzedeyi etkiledi. Su baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaştı, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185) oldu.

Sel felaketi riskini azaltmak için neler yapılmalı?​

Sel felaketi riskini azaltmak için neler yapılmalı?
Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun; afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun. Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın.

Sel ve taşkınların olumsuz etkilerini en aza indirmek için neler yapılabilir?​

Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.

Sel neden meydana gelir?​

Sel neden meydana gelir?
Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.Bir akarsu veya deniz, göl gibi büyük su kitleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve “sel” adı verilen bir doğal felakete neden …
Bangladeş’in hangi yeryüzü özellikleri sel ve taşkınların sıkça yaşanmasına neden olur?​
Bangladeş’te yerleşmelerin önemli bir kısmı Ganj ve Brahmaputra gibi iki büyük nehir tarafından oluşturulmuş delta ovası üzerinde kurulmuştur. Bu yüzden aşırı yağmurlar taşkınlara yol açarak insanları etkilemektedir.

Sel ve su taşkınları nedir?​

Sel ve su taşkınları nedir?
Seller, sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu suların yamaçlardan aşağı çoğalarak, hızla inmesidir. Taşkınlar ise arazilerin akarsu ya da çok miktarda yağmur vb. diğer nedenlerle oluşan su kütlelerinin baskınına uğramasıdır.

Selin sebep olabileceği tehlikeler nelerdir?​

Fakat gündelik yaşamımız için kullandığımızdan çok daha fazlası söz konusu olduğunda; bu durum bir felâkete yol açabilir; evleri yıkabilir, ağaçları köklerinden sökebilir hatta ölümlere bile sebebiyet verebilir.

Türkiye’de sel hangi bölgelerde görülür?​

Türkiye’de sel hangi bölgelerde görülür?
Son olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) kuvvetli sağanak yağış uyarısı verdiği Karadeniz’de Salı gününden beri şiddetli sel ve taşkınlar yaşanıyor. Bartın, Kastamonu, Sinop ve Karabük en çok etkilenen iller.
 
Sel felaketine neden olan faktörler oldukça çeşitlidir. Örneğin, kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ve taşmalar meydana gelir. Dağlık bölgelerde ise seller genellikle kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan kaynaklanır. Bu faktörler sellerin oluşumunda etkili olan doğal sebepler arasındadır.

Gelişmiş ülkeler sellerin ve taşkınların getirdiği riskleri azaltmak için çeşitli önlemler almışlardır. Örneğin, gelişmiş hidro-meteorolojik gözlem ağları, meteoroloji radarı, otomatik akım ve yağış istasyonları gibi teknolojilerle doğru ve erken nehir su seviye tahminleri yapılarak uyarı sistemleri oluşturulmuştur. Bu sayede can ve mal kayıpları en aza indirgenmiştir.

Sel su baskınları genellikle su kütlelerinden taşması sonucunda meydana gelir. Nehir, göl veya okyanus gibi su birikintilerinin aşırı su yüklenmesi, setlerin kırılması veya yağışla birleşerek alansal taşkınlar oluşturması sel su baskınlarına neden olabilir. İnsan faktörleri de sel ve taşkınların oluşmasında etkilidir. Örneğin, şehirlerde yeterli alt yapı hizmetlerinin sağlanmaması, bitki örtüsünün yok edilmesi ve orman tahribatı gibi insan faaliyetleri sel riskini artırabilir.

Sel felaketi riskini azaltmak için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Öncelikle dere yataklarından uzak durulmalı ve afet ve acil durum çantanızın hazır bulundurulması önem taşır. Şebeke suyunun kirlenme riskine karşı evde temiz su bulundurulmalı, elektrikli ev aletleri fişten çekilmeli ve sigortalar ile vanalar kapatılmalıdır. Ayrıca çevredeki yeşil alanların korunması ve artırılması da erozyon ve sel riskini azaltabilir.

Sonuç olarak, sel ve taşkınların olumsuz etkilerini en aza indirmek için doğru planlama, önleyici tedbirler ve hızlı müdahale önemlidir. Toplumda farkındalık oluşturarak, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak ve riskleri en aza indirmek için gerekli adımlar atılmalıdır.
 
Geri
Üst