AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sel felaketine nasil yardim edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sel felaketine nasil yardım edilir?​

Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek (1 SMS 10 TL’dir) ya da aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir.

Sel ve su baskınlarında yapmamız gerekenler nelerdir?​

Sel ve su baskınlarında neler yapmalıyız
- Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın.
- Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
- Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın.
- Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun.
Seli önlemek için neler yapılabilir?
Seli önlemek için kum torbaları bulundurun. Selin oluşabileceği yapılara evinizi yapmayın, derelerden, kanyonlardan uzak durun. Yüksek yerlere çıkın. Su kaynaklarınızın kirlenebileceğini göz önünde bulundurarak yedek suyunuzun olacağından emin olunuz.

Sel sonrası neler yapılmalı?​

Sel sırasında yaralandıysanız sağlık birimlerine başvurun. Sele maruz kalmış bölgelerde kaynağını bilmediğiniz suları kullanmayın. Mümkünse şişe suyu kullanın. Lağım çukuru ve kuyular, su tankları ve atık su sistemlerinin sel sonrası insan sağlığına zarar vermemeleri için mutlaka yetkililere kontrol ettirin.

Sel yardımı için nereye başvurulur?​

Çok sayıda kentte yaşanan doğal afetlerde etkilenen vatandaşlara yardım etmek isteyen vatandaşlar için yardımların AFAD koordinesinden yapılacağı bildirildi. SMS ile yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya kısa mesaj göndererek 10 TL bağış yapabilecekler.
Sel ve taşkın en fazla nerede görülür harita?
Sel afetinin en fazla görüldüğü bölge Karadeniz Bölgesidir. Karadeniz ikliminin etkisiyle bahar ve yaz aylarında devam eden yağmur, yaşanan sel felaketlerinin en büyük nedenidir. Marmara ve Akdeniz, Türkiye’de sel ve taşkının en fazla görüldüğü diğer bölgelerdir.

Su baskınları nelerdir?​

Su Baskını Nedir? Ani ve çok miktarda yağış oluştuğunda veya karların erimesi sonucunda, bir bölgenin sular altında kalmasıyla su baskınları oluşabilmektedir. Baraj setlerinin yıkılmasıyla su baskınları oluşsa da, bu nadir yaşanan bir durumdur.

Sel nedir nasıl oluşur nasıl önlenir?​

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.
Çığdan korunmak için hangi önlemleri almalıyız?
Telsiz varsa çağrı yapın ve telsizi alıcı konumunda sürekli açık tutun. Çığa maruz kalırsanız yerden destek alarak ve geniş yüzme hareketleri yaparak akan karın üstünde ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın. Ağzınızı sıkıca kapatın, kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın.

Sel içinde kalanlar Yüzmeli mi?​

Emekli SAT komandosu Namık Ekin, yardım için çok iyi yüzme bilmedikçe sel sularına girilmemesi gerektiğini vurguladı, selden kurtulma ve kurtarma taktikleri verdi.

Sel daha çok ilkbaharda gerçekleşir doğru mu yanlış mı?​

Fazla eğimli ve geçirgenliği az olan kayalarda kaplı arazilerde taşkınların meydana gelme ihtimali diğer bölgelere oranla daha fazladır. Akdeniz bölgesinde en sık ilkbahar mevsiminde sel görülmektedir. Uzun süreli yağışlardan çok, sağanak yağışların yol açtığı taşkınlarda rüzgar ve fırtına da etkili olur.
1866 SMS kimin?
Ankara. SMS ile yardımda bulunmak isteyenler, cep telefonlarından DEPREM yazıp 1866’ya göndererek afetzedeler için 10 lira bağışta bulunabilecek. AFAD’dan yapılan açıklamada, vatandaşların depremzedelere yardım ulaştırmak amacıyla yoğun ilgi ve talepleri bulunduğu ifade edildi.

Türkiye’de sel ve taşkın en çok hangi bölgede görülür?​

Sel ve su taşkınları, Türkiye’de en sık görülen afetlerin başında geliyor. Ülkenin en çok yağış alan bölgesi Karadeniz’de sel felaketleri yaygın.

En çok sel hangi il?​

Bu dönemde görülen 4 bin 67 su baskını, 80 ilde 22 bin 157 afetzedeyi etkiledi. Su baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaştı, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185) oldu.
 
Geri
Üst