Sel afetlerinden neler zarar gorur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sel afetlerinden neler zarar görür?​

Bu şekilde yeterince su biriktiğinde, damlacıklar ağırlaşır ve yağış olarak (yağmur, kar, sulu kar ya da dolu) yeryüzüne düşer. Düşen bu suyun bir miktarı yer altındaki rezervuarlarda birikirken, büyük bir kısmı da suyu tekrar başlangıç noktasına taşıyan nehirleri ve dereleri oluşturur.

Sel ve taşkın En çok hangi ülkede?​

Asya kıtasından Japonya, Kuzey Amerika kıtasında Kanada ile ABD ve Avrupa kıtasından İtalya gibi ülkelerde çok sayıda sel ve taşkın afeti meydana gelmektedir.
Sel ve taşkınlara neden olan etkenler?
Yanlış arazi kullanımı, bitki örtüsünün tahribi, altyapı yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve gerekli önlemlerin alınmaması gibi faktörler bu durumun başlıca sebepleridir. Türkiye’de sel ve taşkın olayları; yağışların artması ve kar erimelerine bağlı olarak en fazla nisan, mayıs ve haziran aylarında görülmektedir.

Sele sebep olan etkenler nelerdir?​

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir.

Doğal afetten zarar gören insanlara ne gibi yardımlar yapılabilir?​

AFAD ve KIZILAY gibi kuruluşlar bölgede arama kurtarma çalışmaları, sağlık kontrolleri, battaniye- temiz giysi gibi eşyaların tedarik edilmesi, gıda yardımı ve yıkılan yapıların onarımı konusunda hizmetler sağlamaktadır. Aynı şekilde duyarlı vatandaşların yardım desteğini beklemektedir.
Sel felaketi nelere yol açar?
Suyla bulaşan enterotoksijenik E-Colienfeksiyonları, Şigellozis, Hepatit-A, Leptospirozis hatta Giardiazis salgınları görülme riski artar. Genellikle sel bölgesinde, sel öncesinde görülen hastalıkların salgın yaptığı görülmektedir. Öncelikle su ve besin kaynaklı ishalli hastalıkların ortaya çıkmasını beklenir.
Sonuç olarak, Türkiye’de sel ve taşkın olayları en fazla ilkbahar, yaz ve kış aylarında görülmektedir. % 52’si Karadeniz Bölgesi’nde olmak üzere en fazla sel/taşkın Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaşanmaktadır.
Çin, son yılların en büyük sel felaketiyle boğuşuyor.
Sel afeti nedir?
Sel, ölümcül sonuçlar getirebilen bir doğal afettir. Sağanak yağışların uzun sürmesi durumunda, hatların dolması ve taşmasıyla birlikte sel meydana gelir. Sel Nedir, Neden Olur? Herhangi bir alanda yeryüzünün sular altında kalması durumunda oluşan akıntılar sel olarak adlandırılır.

Sel ve Taskinlar nerede gorulur?​

Akdeniz bölgesinde en sık ilkbahar mevsiminde sel görülmektedir. Uzun süreli yağışlardan çok, sağanak yağışların yol açtığı taşkınlarda rüzgar ve fırtına da etkili olur. Marmara ve Ege bölgesinde eğimi fazla olan yerler de sel riski altındadır.

Sel felaketinin etkileri nelerdir?​

Sel ve taşkınları insan hayatı üzerindeki en önemli etkileri ölüm, yaralanmalar, sel sonrası meydana gelen hastalıklar vb. şeklinde kendini göstermektedir. Bu zararların azaltılması için sel öncesinde, sırasında ve sonrasında birtakım yapısal ve yapısal olmayan önlemler alınması gereklidir.
Sele karşı ne gibi önlemler alınabilir?
Dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Her an tahliye olabilecek şekilde hazırlıklı olun; afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın. Şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı evde temiz su bulundurun. Elektrikli ev aletlerini fişten çekin; sigortaları ve vanaları kapatın.

Doğal afetler sırasında hangi kuruluşlar yardım eder?​

AFAD, ülkemizde afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor.

SEL bölgesine yardım nasıl yapılır?​

AFAD SMS İLE YARDIM NASIL YAPILIR? Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya SMS gönderebilecek (1 SMS 10 TL’dir) ya da aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir.
Sel daha çok ilkbaharda gerçekleşir doğru mu yanlış mı?
Fazla eğimli ve geçirgenliği az olan kayalarda kaplı arazilerde taşkınların meydana gelme ihtimali diğer bölgelere oranla daha fazladır. Akdeniz bölgesinde en sık ilkbahar mevsiminde sel görülmektedir. Uzun süreli yağışlardan çok, sağanak yağışların yol açtığı taşkınlarda rüzgar ve fırtına da etkili olur.
Emekli SAT komandosu Namık Ekin, yardım için çok iyi yüzme bilmedikçe sel sularına girilmemesi gerektiğini vurguladı, selden kurtulma ve kurtarma taktikleri verdi.
Sel çeşitleri nelerdir?
Genellikle bir hafta veya daha uzun bir süre içinde gelişen sellere yavaş sel, bir-iki gün içinde oluşan sellere hızlı sel, saatlik süre içinde oluşan sellere ani sel denir. Oluşum yeri bakımından da seller, kıyı seli, şehir seli, kuru dere seli, baraj/gölet seli ve akarsu (dere ve nehir) seli olarak adlandırılır.

Sel felaketi nelere sebep olur?​

Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan meydana gelir.

Sel felaketine neden olan faktörler?​

Sel ne gibi zararlar verir?
Sel ve taşkınların toplum sağlığı üzerinde, ölüm, yaralanma, evsiz kalma, çeşitli hastalıklara neden olma vb. gibi etkileri bulunmaktadır. Sel ve taşkınların toplum sağlığı üzerindeki direkt ve indirekt etkileri sonucunda, hemen her yıl önemli oranda maddi ve manevi zararlar meydana gelmektedir.

Sel mağdurları nereye başvuracak?​

Para talep edilmesi durumunda da İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvurarak sorumlulardan şikayetçi olabilir ya da sorumlular hakkında dava açabilirsiniz.

Sel ve su baskınlarında neler yapmalıyız 3 sınıf hayat bilgisi?​

Yüksek yerlere çıkın. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin %80’ninin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin….
Sel nedir önlemleri nelerdir?
Çevredeki yeşil alanlar korunarak ve artırılarak erezyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi bulunan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bodrum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan, bu türlü yerlerde bodrum yapılmamalı, su basman kotu yüksek tutulmalıdır.
Su baskınları en fazla Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaştı, en sık görüldüğü iller ise Erzurum (349), Sivas (299), Kahramanmaraş (187), Kayseri(187) ve Adana (185) oldu.
 
Geri
Üst