AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sekil sarti ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şekil şartı ne demek?​

Kanunda aksi belirtilmedikçe kanunun öngörmüş olduğu şekil geçerlilik şartıdır. Şekil, zorunluluğun kaynağı açısından kanuni şekil ve kararlaştırılmış şekil olarak ikili bir incelemeye tabi tutulabilir. Kanuni şekil ise adi yazılı şekil ve resmi yazılı şekil alt sınıfları olarak incelenmektedir.

Bir sözleşmede irade beyanlarından zaman itibariyle önce yapılana ne denir?​

Olmayan Öneri) Sözleşmenin kurulabilmesi için gerekli olan irade beyanlarından, zaman itibari ile önce yapılan, sözleşmenin bütün esaslı noktalarını içeren, karşı tarafın kabul beyanı ile sözleşmenin kurulması sonucunu doğuran tek taraflı ve varması gerekli irade beyanına öneri denilir13.

El yazısı ile sözleşme olur mu?​

El yazısı ile sözleşme olur mu?
İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunludur. Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur. Görme engellilerin (körlerin) imzaları onları bağlamaz. Bunların imzalarının geçerli olabilmesi için iki tanık huzurunda atılması gereklidir.

Kesin hükümsüzlük nedenleri nelerdir?​

Bir sözleşmenin kesin hükümsüz olmasını gerektiren sebepler, irade beyanında bulunan kimsenin ehliyetsizliği, sözleşmenin konusunun emredici kurallara, kamu düzenine, genel ahlaka ve kişi haklarına aykırı veya imkânsız olması, sözleşmenin geçerliliği için aranan şekle uyulmaması ve sözleşmenin muvazaalı olmasıdır.

Sözleşmedeki şekil şartları nelerdir?​

1- Sözleşme içeriği imkansız olmamalıdır. 2- Sözleşme içeriği kanunun emredici hükümlerine aykırı olmamalıdır. 3- Sözleşme içeriği ahlaka aykırı olmamalıdır. 4- Sözleşme içeriği kamu düzenine aykırı olmamalıdır.

Kanuni şekil türleri nelerdir?​

Kanuni şekil türleri nelerdir?
Medeni Kanunumuz ve Borçlar Kanunumuzun geçerlilik şekli olarak öngördüğü şekiller (sözlü, yazılı, resmi şekiller) çeşitlidir. “Sözlü şekil” Borçlar Kanunu’nda mevcut olmayıp, Medeni Kanun’da da sadece iki hukuki muamelede (evlenme akdi ile sözlü vasiyet) sözkonusudur. Hukukumuzda aslolan “yazılı” ve “resmi” şekildir.
Sözleşmede icap ve kabul nedir?​
İcap ya da öneri, bir sözleşmenin kurulabilmesi için gerekli olan iki irade beyanından birisidir. Önce olan irade beyanı icap, sonra gelen irade beyanı ise kabuldür.
Sözleşme hazır olanlar arasında hangi anda kurulur ve hangi anda hüküm ifade eder?​
III. MADDE 11- Hazır olmayanlar arasında kurulan sözleşmeler, kabulün gönderildiği andan başlayarak hüküm doğurur. Açık bir kabulün gerekli olmadığı durumlarda, sözleşme önerinin ulaşma anından başlayarak hüküm doğurur.

Kaşesiz sözleşme geçerli midir?​

Kaşesiz sözleşme geçerli midir?
Yetkili olmayan kişinin yaptığı sözleşme doğal olarak o tüzel kişiyi bağlamayacaktır. Şirketlerde yetkilinin imzasının yanında kaşesi de aranmaktadır. Kaşenin sözleşmenin tarafı olan şirket ya da tüzel kişiye ait olduğu ve sözleşmenin kaşelendiğine de dikkat edilmelidir.
 
Şekil şartı, bir sözleşmenin geçerliliği için belirlenen biçimsel gerekliliktir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, kanunun öngördüğü şekil şartı sözleşmenin geçerliliği için gereklidir. Şekil, kanuni şekil ve kararlaştırılmış şekil olmak üzere iki grupta incelenebilir. Kanuni şekil, adi yazılı şekil ve resmi yazılı şekil olmak üzere alt gruplara ayrılabilir. Adi yazılı şekil, genellikle kanunlarda yazılı şekilde yapılması gereken işlemleri kapsarken, resmi yazılı şekil belirli resmi kurumlara veya kişilere belirli koşullarda sunulması gereken belgeleri içerir.

İrade beyanlarından zaman itibariyle önce yapılan, karşı tarafa öneri olarak iletilen irade beyanına "öneri" denir. Öneri, sözleşmenin bütün esaslı noktalarını içeren ve karşı tarafın kabul beyanı ile sözleşmenin kurulmasını sağlayan bir tek taraflı ve varılması gereken irade beyanıdır.

El yazısıyla yapılan sözleşmelerde imzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması gereklidir. Güvenli elektronik imza da el yazısıyla atılmış imzanın hukuki sonuçlarını doğurur. Ancak, görme engellilerin imzaları kendilerini bağlamaz, bu durumda imzalarının geçerli olabilmesi için iki tanık huzurunda atılması gereklidir.

Kesin hükümsüzlük nedenleri arasında irade beyanında bulunanın ehliyetsizliği, sözleşme konusunun emredici kurallara, kamu düzenine, genel ahlaka ve kişi haklarına aykırı veya imkansız olması, şekil şartlarına uyulmaması ve muvazaalı olma durumu bulunur.

Sözleşmedeki şekil şartları, sözleşme içeriğinin imkansız olmaması, kanunun emredici hükümlerine aykırı olmaması, ahlaka aykırı olmaması ve kamu düzenine aykırı olmaması gibi unsurları kapsar.

Kanuni şekil türleri arasında sözlü, yazılı ve resmi şekiller bulunur. Hukukumuzda genellikle yazılı ve resmi şekil öne çıkar ve belirli işlemlerin bu şekillerde yapılması gerekliliği vurgulanır.

İcap ve kabul, bir sözleşmenin kurulabilmesi için gerekli iki irade beyanından biridir. İcap sözleşmenin bütün esaslı noktalarını içeren ve karşı tarafa yapılan teklif niteliğindeyken, kabul ise bu teklifin kabul edilmesi anlamını taşır.

Sözleşme hazır olanlar arasında, kabulün gönderildiği andan itibaren hüküm doğurur. Hazır olmayanlar arasında ise sözleşme önerisinin ulaştığı an itibariyle hüküm ifade etmeye başlar.

Kaşesiz bir sözleşme geçerli olabilir, ancak sözleşmeyi yapan kişinin yetkili olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şirketlerde genellikle yetkililerin imzanın yanında kaşeleri de bulunur ve bu kaşelerin sahipliğine dikkat edilir.
 
Geri
Üst