AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Şekerci Otunun Faydaları Yararları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Şekerci Otu - Şekerci Otu'nun Tıptaki Önemi - Şifalı Bitkiler




Familyası;
Şekerci otugillerden, Kermesbeerengewâchse, Phytolaccaceae

Drugları;
Şekerci ot kökü:
Phytolaccae radix
Şekerci otunun kökleri Homeopatide tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez.

Giriş;

Şekerci otunun bilinen ve kullanılan iki türü mevcuttur, bunlardan Amarica Şekerci otu yeterince incelenmiş ve özellileri bilinen bir bitkidir. Türkiye’de yetişen Toros veya Türk şekerci otu diye bilinen Phytolacca purinosa ise yeterince incelenmemiş fakat halk arasında aynı Amerika şekerci otu gibi kullanılmaktadır. Amerika’da Amerika şekerci otunun yap-rakları eskiden kansere karşı, meyveleri ise romatizmaya karşı kullanılmıştır. Fakat bu alanda yeterince araştırma yapılmamıştır. Vatanı ABD’nin doğu eyaletleri olan bitki Avrupa’ya getirilmiş ve bitki Avrupa, Asya ve Afrika’ya yayılmıştır. Şekerci otu veya şekerciboyası diye bit¬kinin anılması meyvelerinin eskiden şekerciler tarafından kullanılmalarıdır. Bazı yazarlar tarafından Beze otu, Boğaz otu veya Bademcik otu diye de adlandırılmaktadır.

Botanik;

Şekerci otu çok yıllık bitki olup dikine yükselir, gövdesi yu¬varlak, içi boş, yeşil renkli ve çatallaşır. Kökleri İ şeklinde olup baş kısmında birçok baş bir arada bulunur ve sarı renklidir. Yaprakları ters yumurta veya geniş mızrak şeklinde 10-25cm uzunluğunda 7-15 eninde kenarları düz veya narin kertikli, değişken sıra ile dizilmiştir ve kısa saplıdır. Çiçekleri gövde veya dalların tepesinde silindir şeklinde bir ara¬da bulunur. Çiçekleri önce pembemsi beyaz sonra yeşil, sonra olgun¬laşan meyveleri önce kırmızı sonra da siyah parlak bir şekil alır ve 1cm çapındadır. Meyveleri parlak siyah 8 dilimli ve meyveyi tutan kupa yap¬rakları koyu kırmızı renklidir.

Yetiştirilmesi;
Şekerci otunun tohumları önce saksı veya camlıklara ekilir ve sonra Nisan ayında bahçe veya tarlalara fideleri ekilir. Genellikle nemli Meralarda, yol kenarlarında ve sulak yerlerde kendiliğinden yetişir.

Hasat Zamanı;
Olgunlaşan meyveleri toplanarak bazı gıda maddelerinin boyanmasında kullanılır. (Türkiye’de Şeker ve Avrupa’da Şarap boyama gibi) Kökleri Ekim ayından itibaren sökülerek temizlenir, ortadan yarıla¬rak kurutulur, şayet tentürü yapılacaksa taze kökleri kullanılır.

Birleşimi;
Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz.
a) Saoninler; Şekerci ot kökündeki saponine Phytolaccatoxinde denir. Bunlar Phytolaccaosid A-G diye adlandırılır. Phytolaccatoxinlerin suda çözülmesi (hidroliz) ile Phytolaccagenin, Glukozla ve Xylozlara ayrılırlar.
b) Mitogen (mitozla bölünme) etkili 5 Glykoprotein (pokewoel-mitogens) içerir. Molekül ağırlığı 32000 oranında olup bununda %29’unu Cystein oluşturur. Glukoproteinlerin mitogen özeli nedeni ile Lymphozyflerin (Lenfozitler) çoğalmasını sağladığı tespit edilmiştir. (Frohne + Pfönder Giftpflanzen 287)
c) Çok az oranda Alkoloit türevleri; Phytolaccinler.
d) Ayrıca Tanin, Reçine, Nişasta, Sabit yağlar ve şeker içerir.

Araştırmalar;
Araştırmalar çok eski araştırmalar olup, günümüzdeki modern klinik araştırmaları henüz yapılmamıştır.
1) FLAMING Bademcik ve orta kulak iltihapları ve romatizmaya karşı etkili olduğunu tespit etmiştir. (LBH. 1.499)
2) Hale ve ekibi 29 ve de Schoeler ve ekibi 42 denek üzerinde tedavi de-nemesi yapmışlardır. Bu tedavi denemelerinde orta kulak iltihabı, bademcik iltihaplanması, kas romatizması, Lenf sistemi rahat¬sız¬lık¬ları, bezeler ve çevre sinir sistemine karşı etkili olduğunu tespit etmişlerdir. (Age 1.501)
3) 01.11.00 tarihinde başım ve yüzümde ateş gibi yanma bacak ve ayak¬larımda buz gibi donma hasıl oldu. Doktora gittiğimde bunu anlamak için bir düzine test yapması gerektiğini söyledi. Ben kendim önce limonlu çay sonra papatya vb. bir düzine tedavi denemesi yap-tım fakat pek faydasını göremedim. Bacak kemiklerindeki sızlamaya karşı Mezeryon tentürü kullandım ve bacak kemiklerimdeki ağrılar geçti. Baş ve yüzümdeki yanma, ayak ve bacaklarımdaki üşüme ise geçmedi. Buna karşı ise şekerci ot tentürünü (Phytolacca) 2ay kul-landım çok şükür şimdi iyiyim. (15.01.01)
4) Şamil (5yaşında) ve Alim (13yaşında) ikisinin de Bademcikleri 08.09.02. şişmişti. Bu defa Şekerci ot kökü tentürü kullandım ve bir haftada Dermansızlık, Halsizlik gibi rahatsızlıkları atlattılar ve de bademcik şişlikleri oldukça küçüldü. Önceleri ağızlarını bile açamaya Şamilin durumu çok çok iyileşti. (15.09.02)

Özellikleri;
Keskin, Hafif soğuk ve kurutucudur.

Tesir Şekli;
Romatizmayı önleyici, üşütmeyi önleyici, vücuda dinçlik verici, tonik (vücudu kuvvetlendirici), çoğu kusturucu ve Müshil yapıcıdır.
 
Geri
Üst