- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Şeker pancarına neden kota konuldu?
Şeker üretiminin gereksinim üzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir.Pancara kotayı hangi hükümet koydu?
Resmi Gazete’nin 20 Mart 2021 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2021-2022 pazarlama yılı şeker kotaları açıklanmıştı. Yasa gereği yüzde 5 olan nişasta bazlı şeker kotasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine verilen yetki çerçevesinde yüzde 50 oranında düşürerek yüzde 2.5 uygulanmasına karar verdi.Şeker fiyatlarını kim belirler?
Şeker fiyatlarını kim belirler?Şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından serbestçe belirlenir.
Pancar kotası ne demek?
Pancar kotası ne demek?2001’de yürürlüğe giren şeker yasası’nın temel maddelerinden birisi hem şeker pancarı üretimine hem de şeker üretimine kota getirmesidir. isteyen üretici istediği kadar pancar üretemiyor. yasa yürürlüğe girdikten sonra üreticilere eski yıllarda yaptığı üretime göre bir kota verildi. buna göre üretim yapıyorlar. hükümet …
Türkiye’de şeker pancarı kotası ne zaman geldi?
Ancak, şeker üretiminin gereksinimüzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir. Şeker üretim ve arzında istikrarın sağlanabilmesi amacıyla da 2001 yılında Şeker Yasası çıkarılmıştır.Hangi şeker fabrikaları devlete ait?
Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; başta 4634 sayılı Şeker Kanunu, 233 sayılı K.H.K. ve Şirket Ana Statüsüne göre yürütmekte ve aynı zamanda ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’a tabii bir İktisadi Devlet Teşekkülü’dür.Özelleştirilen Şeker Fabrikaları hangileri?
Özelleştirilen Şeker Fabrikaları hangileri?Türk Şeker Genel Müdürü Ergün Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca, Türk Şeker’e ait 14 şeker fabrikası (Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikaları) için ihale sürecinin başlatıldığını belirtti.
Şeker Fabrikaları satılma nedeni nedir?
Şeker Fabrikaları satılma nedeni nedir?Rakamlara ve rakamların yıllık değişimlerine bakınca 14 şeker fabrikasının satılmasının aslında ülkemizde pancara dayalı şeker sanayi ve pancar üretimini bitirmeyi amaçladığı açıkça görülüyor.
Pancar ekimi neden yasaklandı?
Hangi temel gıda ürünü bizde çıkıyorsa; yasaklayıp yerine kendi hormonlu ürünlerini satmak için baskı kuruyorlar. O baskılarla, birçok şeker fabrikamız kapatıldı. Pancar üreterek canlanan ve o ürünün artıklarıyla besili hayvanlar yetiştiren köylülerimize ve çiftçilerimize yazık edildi.Pancar kota cezası ne kadar?
Mevsimsel şartlar ve özelleştirmelerden kaynaklanan sorunlardan dolayı çiftçi bu yıl şeker pancarı üretim sözleşmesine göre taahhüt ettiği pancar kotasını dolduramadı. Pancar kotasını dolduramayan çiftçi, eksik kotasından dolayı 16 polara göre tonda 90 lira (yüzde 30) ceza ödemek zorunda kalacak.Pancarda kota kalktı mı?
Pancarda kota kalktı mı?Saltık; Bu yıl yani 2017-2018 yılı için pancar ekimlerinde kota kaldırıldı. Artık kota uygulaması diye bir şey kalmadı.