Seker pancar hasadi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.056
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeker pancar hasadı nasıl yapılır?​

Hasat, makineyle ve elle yapılmaktadır. Ama hasat mutlaka toprak tavlı iken yapılmalıdır. Aksi durumda zayiat ve fireli pancar artacaktır. Hasat yaparken pancarın başı düzgün ve yerinden kesilmesine özen gösterilmelidir.

Şeker pancarı nasıl depolanır?​

Eğer şeker pancarını yemek olarak tüketmek istiyorsanız buzdolabınızda yaklaşık bir ay boyunca başarılı bir şekilde saklayabilirsiniz, daha uzun süreler saklamamanız içerisinde vitamini kaybetmemeniz için önemlidir.

Şeker pancarı şekere nasıl dönüşür?​

Şeker pancarı şekere nasıl dönüşür?
Difüzör ters akım prensibine göre çalışır. Şekeri alınmış kıyım (pancar posası) çıkışından, sıcak su ve prese suyu 70-75 ºC da girer. Kıyım baş taraftan girer. Kıyım içindeki şekeri çözen sıcak su ve prese suyu difüzörün kıyım giriş tarafındaki süzgeçten ham şerbet olarak sistemden çıkar.

Şeker pancarı teknolojik hasat olgunluğuna ne kadar sürede ulaşır?​

Çalışmada, Isparta koşullarında yüksek verim ve teknolojik olgunluk bakımından Aranka ve Begonia çeşitlerinin 200 gün, diğer çeşitlerin ise en az 185 günlük vejetasyon dönemini tamamlaması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Şeker pancar ne zaman toplanır?​

Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül – 10 Ekim arasında yapılır.

Şeker pancarı ne zaman ekilir ne zaman toplanır?​

Şeker pancarı ne zaman ekilir ne zaman toplanır?
İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır. Konya bölgesi için şeker pancarı ekimi 15 Marttan itibaren, toprak tavında iken yapılmalıdır. Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır.

Pancarı nasıl muhafaza edilir?​

1-Sebzelerinizi yıkayın ve dışlarını soyarak temizleyin. 2- Yıkanmış, temizlenmiş pancarlarınızı yumuşayana kadar haşlayın. 3- Tüketeceğiz miktarlarda ayırıp derin dondurucu kaplarınıza veya poşetlere koyun.

1 ton pancardan ne kadar şeker elde edilir?​

Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.

Toz şeker küp şekere nasıl dönüşür?​

Toz şeker küp şekere nasıl dönüşür?
Küp şeker üretimi, özetle küp şeker makinelerinde kristal şekerin belli şekildeki kalıplara preslenmesi ve takiben kurutulması işlemidir. Üretim aşamasında içerisine herhangi bir ilave madde katılmaz. İşlem sırasında buhar da kullanıldığı için küp şeker dağılmaz.

Kırmızı pancar hasadı ne zaman yapılır?​

Türkiye genelinde 30 bin ton üretilmekle birlikte biz ise fabrika olarak yıllık 11 bin ton ham madde olarak işlemekteyiz ve 25 ülkeye ihraç etmekteyiz.Ekimi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ile 110 gün arasında yetişen bir üründür.
 
Şeker pancarının hasadı hem makineyle hem de elle yapılmaktadır. Ancak hasatın mutlaka toprak tavlı iken yapılması gerekmektedir. Aksi durumda zayiat ve fireli pancar artabilir. Pancarın başının düzgün ve yerinden kesilmesine dikkat edilmelidir.

Şeker pancarı yemek olarak tüketilecekse buzdolabında yaklaşık bir ay boyunca saklanabilir. Daha uzun süre saklanması, içerdiği vitamin kaybını önlemek açısından önerilmez.

Şeker pancarı şekere dönüşürken difüzör adı verilen bir yöntem kullanılır. Difüzör ters akım prensibine göre çalışır. Şekeri alınmış pancar posası çıkışından sıcak su ve prese suyu girer. Kıyım içindeki şekeri çözen bu sıvılar sistemin dışına ham şerbet olarak çıkar.

Şeker pancarı teknolojik hasat olgunluğuna ulaşma süresi çeşitlere göre değişebilir. Isparta koşullarında Aranka ve Begonia çeşitlerinin 200 gün, diğer çeşitlerin ise en az 185 gün sürede teknolojik olgunluğa ulaşması gerektiği belirtilmiştir.

Şeker pancarı genellikle Türkiye'de 10 Eylül ile 10 Ekim arasında toplanır. Hasadın zamanlaması, beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların işleme kapasitesi, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.

Şeker pancarı genellikle İç Anadolu ve geçit bölgelerinde Mart sonu Nisan ortası en uygun zamanda ekilir. Özellikle Konya bölgesi için 15 Mart'tan itibaren toprak tavında iken ekim yapılması önerilir. Toprak verimliliği ve tavına göre ekim mesafesi ayarlanmalıdır.

Pancarlarınızı muhafaza etmek için öncelikle yıkayıp temizlemeli, haşlamalı ve tüketeceğiniz miktarlarda ayırıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

1 ton pancardan elde edilen şeker miktarı, kullanılan pancarın içindeki şeker miktarına bağlı olarak değişir. Yaklaşık olarak 7-8 kg pancardan 1 kg beyaz kristal şeker elde edilebilir.

Toz şekeri küp şekere dönüştürmek için kristal şeker belli şekildeki kalıplara preslenir ve kurutulur. Üretim aşamasında herhangi bir ilave madde kullanılmaz ve buhar da kullanıldığı için küp şeker dağılmaz.

Kırmızı pancar genellikle nisan ve mayıs aylarında ekilir ve ağustos ayında hasat edilir. 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür.
 
Geri
Üst