- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Şeker neden mutlu eder?
Şeker, “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici işlev de görür. Şekerin verdiği bu ani ‘keyif’ duygusu, kutlamalarda ya da kendimizi ödüllendirme ve rahatlatma anlarında tatlıya başvurmamızın nedenlerinden biridir.Insan neden sürekli tatlı yemek ister?
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeriniz gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücudunuz sizden tatlı isteyecektir. Kan şekerinin düşmesini engelleyen temel etmen ise gün içerisinde ara öğün yapmanızdır.
Genç yaşta şeker hastası olunur mu?
Tip 1 Diyabet, çok genç yaşlarda başlar. Bu tipte, pankreasta üretilen insülin miktarı çok düşüktür veya üretim tamamen durmuştur. Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42’sinde şeker hastalığı gelişmektedir.Fazla şeker beyni nasıl etkiler?
Kan şekerinin hızlıca yükselmesi aynı hızla düşmesine de neden olur bu da konsantrasyonu düşürür, bilişsel işlevlerin yavaşlamasına neden olur ve hafızayı olumsuz etkiler. Bazı araştırmalar, yüksek şeker tüketiminin beyinde iltihaplanmaya neden olduğunu ve bunun hafıza ile ilgili sıkıntılara yol açtığını gösteriyor.
Şeker bağımlılığı neden olur?
Araştırmacılar, şeker tüketildiğinde beyinde iyi hissettiren hormonlar diye bilinen serotonin ve dopamin hormonlarının arttığını ve bunun bir nevi bağımlılığa yol açabileceğini belirtiyorlar. Gün içinde sık sık tatlı gıdaları aşeriyorsanız bağımlı olabilirsiniz.Şeker bağımlılığı nasıl oluşur?
Şeker ve yağ içeriği yüksek olan lezzetli besinler açlık-tokluk sinyallerini etkilemektedir. Bu besinlerin tüketimi tokluk sinyallerine verilen yanıtın körelmesine neden olmakta ve ödül mekanizmasını harekete geçirmektedir. Bu durum yeme isteğinin artmasıyla birlikte bağımlılığın oluşmasına etki eder.
20 yaşında şeker hastalığı olur mu?
Orta yaştan itibaren görülmeye başlayan ikinci tip şeker hastalığında yaş sınırı giderek düşüyor. 10’lu ve 20’li yaşlarda yetişkin şekerine yakalanan gençlerin sayısı hızla artıyor. DÜNYA Sağlık Örgütü’ne göre 2025 yılında dünyada şeker hastası sayısı 300 milyona ulaşacak.Şeker hastalığının yaşı var mıdır?
Şeker hastalığı her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Tip 1 şeker, son yıllara dek yalnızca çocuklarda görülmekte iken günümüzde yetişkin yaşlarda da görülmeye başlanmıştır. Tip 2 şeker hastalığı genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar.