Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seker hastaligi nasil kontrol altina alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeker hastalığı nasıl kontrol altına alınır?​

Kan şekeri nasıl kontrol altına alınır? Ağızdan alınan ilaçlar veya insülin tedavisi tedavinin P’sini oluştururken tedavinin P’si de beslenme tedavisiyle sağlanmaktadır. Şeker hastaları sağlıklı bir beslenme programı izleyerek kan şekeri kontrolünü sağlamalıdır.

Şeker hastalığı hangi organımızın hastalığıdır?​

Hücreler ihtiyacı olan glukozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla kullanır. Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır.

Kan şekeri kontrolü şeker hastaları için büyük önem taşımaktadır. Ağızdan alınan ilaçlar veya insülin tedavisi tedavinin P’sini oluştururken tedavinin P’si de beslenme tedavisiyle sağlanmaktadır. Şeker hastaları sağlıklı bir beslenme programı izleyerek kan şekeri kontrolünü sağlamalıdır.
Şeker hastaları ne zaman yürüyüş yapmalı?
Yemekten 1 saat sonra yürüyüş yapın ve yürüyüşe çıkmadan kan şekeriniz ölçün. Kan şekeri 80 mg/dl altında ise veya 300 mg/dl üzerinde ise spor yapmayın.

Şeker kontrolü nasıl yapılır?​

Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. Açlık kan şekeri ölçümü için hasta 8 saatlik açlıktan sonra sabah kahvaltısı yapmadan kan örneği verir.

Şeker 270 olursa ne olur?​

Kan şekerinin 240 mg/dL’nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.
Şeker hastalığı hangi organda meydana gelir?

Şeker hastalığı sınırı kaç olmalı?​

Normalde açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altındadır. Eğer kişide pre-diyabet varsa açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasındadır. Eğer kan şekeri 126 mg/dl veya daha yüksekse birey diyabetlidir.

Yürüyüş yapınca şeker yükselir mi?​

Düzenli olarak yürüyün Hareketsizlik, kan şekerinin kullanılamaması nedeniyle yükselmesine neden olur.
Şeker hastalığı olup olmadığını nasıl anlarız?
Şeker hastalığı tanısı koyulabilmesi için gereken referans değerleri: Açlık kan şekerinin 125 mg/dl üstünde olması Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl üstünde olması HbA1c değerinin 6, 5 mg/dl üstünde olması

Bir kişinin şeker hastası olduğunu nasıl anlarız?​

Tip 1 şeker hastalığının başlıca belirtileri; ağız kuruluğu, susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, sık acıkma, diyet yapmadığı halde zayıflama, bulanık görme, ellerde ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma ve karıncalanmadır.

250 şeker yüksek mi?​

Tokluk kan şekeri yüksekliği tanısı koyulabilmesi için ölçüm sonucu elde edilen değer 200 mg/dl üzerinde olmalıdır. Bu durum şeker hastalığının varlığına işaret etmekte olup eğer çıkan değer 14 ile 199 mg/dl arasında ise bu durum gizli şeker olduğunu gösterir.
Şeker hastalığı ilk nerelere vurur?
Yüksek kan şekeri seviyeleri sinir hasarına yol açar.Periferal nöropati hastalarında ellerde, ayaklarda, ciltte karıncalanma, ağrıve uyuşma görülür ve güçsüzlük yaşanır.

Şeker hastalığı nasıl ortaya çıkar?​

Şeker hastalığı, temelde kan şekeri ile bu şekerin hücrelerde kullanılmasını sağlayan insülin hormonu arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkar. Hastalık sonucu şeker hücrelerde olması gerektiği gibi kullanılamadığı için kan şekeri serbest halde kanda dolaşmaya başlar.
 
Geri
Üst