AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Son günlerde en çok sorulan sorulardan biri si de Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? oldu.Tedavisi ömür boyu olzn Tip 1 diyabet belirtileri birkaç hafta içinde başlayabiliyor. Tip 2 diyabet semptomları ise genellikle yavaş yavaş gelişiyor.

Diyabet belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Artan susuzluk ve idrara çıkma isteği
Sürekli açlık hissi
Tükenmişlik ve Halsizlik
Bulanık görme
Ayaklarda veya ellerde uyuşma veya karıncalanma
İyileşmeyen yaralar
Ani sebepsiz yaşanan kilo kaybı


Bir kaç sene içerisinde hiç kendini belli etmeden gelişebilir. Tip 2 diyabetli çoğu kişide semptom görülmez. Bazı insanlar, bulanık görme veya kalp rahatsızlığı gibi diyabetle ilgili sağlık sorunları yaşayana kadar hastalığa sahip olduklarını bile anlamazlar.

Tip 1 Diyabet Sebepleri
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Tip 1 diyabet , vücudun enfeksiyonla savaşma sistemi olan bağışıklık sisteminizin pankreasın insülin üreten beta hücrelerine saldırması ve bunları yok etmesiyle ortaya çıkar . Bilim adamları, tip 1 diyabetin, hastalığı tetikleyebilecek genler ve virüsler gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığını düşünmektedirler. TrialNet External link gibi çalışmalar , tip 1 diyabetin nedenlerini ve hastalığı önlemenin veya yavaşlatmanın olası yollarını öğrenmeye çalışıyor.
Tip 2 Diyabet Neden Olur? Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabetin en yaygın şekli olan tip 2 diyabet , yaşam tarzı faktörleri ve genler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Fazla kilo, obezite ve fiziksel hareketsizlik

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Fiziksel olarak aktif değilseniz ve aşırı kilolu veya obez iseniz ,tip 2 diyabetin görülme olasılığı daha yüksektir . Fazla kilo bazen insülin direncine neden olur ve tip 2 diyabetli kişilerde sık görülür. Vücut yağı bu konuda oldukça önem taşımaktadır. Fazla göbek yağı, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kalp ve kan damarı hastalığı ile bağlantılıdır . Kilonuzun sizi tip 2 diyabet riski altına sokup sokmadığını görmek için bu Vücut Kitle İndeksi (BMI) çizelgelerine bakabilirsiniz.

Tip 2 diyabet genellikle kas, karaciğer ve yağ hücrelerinin insülini iyi kullanamadığı bir durum olan insülin direnci ile başlangıç gösterir. Vücudunuz glikozun hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha fazla insüline ihtiyaç duyar. İlk başlarda, pankreas, artan talebi karşılamak için daha fazla insülin üretir. Zamanla pankreas yeterli insülin üretemeyecek hale gelir ve kan şekeri seviyeleri yükselmeye başlar.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Genetik Faktörler

Tip 1 diyabette olduğu gibi, bazı genler sizi tip 2 diyabete de yakalanma olasılığını artırabilir. Hastalığın ailelerden gelme olasılığı yüksektir. Dede de olan şeker hastalığı ilerleyen yaşlarda torun da da görülebilmektedir. Bu genler ayrıca bir kişinin aşırı kilolu veya obez olma eğilimini artırarak tip 2 diyabet riskini artırabilir.

Gestasyonel Diyabete Ne Sebep Olur?
Gestasyonel Diyabete Ne Sebep Olur?


Bilim adamları , hamilelik sırasında gelişen bir diyabet türü olan gestasyonel diyabetin , genetik ve yaşam tarzı faktörlerinin yanı sıra hamilelikteki hormonal değişikliklerden kaynaklandığına kanaat getirmektedirler.



İnsülin direnci



Plasenta NIH dış bağlantısı tarafından üretilen hormonlar , hamileliğin son dönemlerinde tüm kadınlarda görülen insülin direncine katkıda bulunur. Çoğu hamile kadın insülin direncinin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebilir, ancak bazıları üretemez. Gestasyonel diyabet, pankreas yeterli insülin üretmediğinde ortaya çıkar.
Tip 2 diyabette olduğu gibi, fazla kilo, gestasyonel diyabetle bağlantılıdır. Fazla kilolu veya obez olan kadınlar hamile kaldıklarında zaten insülin direncine sahip olurlar. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak da bir faktör olabilir.
Hormonal değişiklikler, fazla kilo ve aile geçmişin de görülen genler gestasyonel diyabete sebep olabilir.

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Genler Ve Ailedeki Diyabet Geçmişi
Ailede diyabet geçmişi olması, bir kadının gestasyonel diyabet olma olasılığını artırır.

Şeker Hastalığına Başka Ne Sebep Olabilir?


Genetik mutasyonlar NIH dış bağlantısı , diğer hastalıklar, pankreasta hasar ve bazı ilaçlar da diyabete neden olabilir.
Genetik Mutasyonlar

Monogenik diyabet , tek bir gendeki mutasyonlar veya değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişiklikler genellikle ailelerden geçer, ancak bazen gen mutasyonu kendi kendine olur. Bu gen mutasyonlarının çoğu, pankreasın daha az insülin üretmesini sağlayarak diyabete neden olur. En yaygın monogenik diyabet türleri, neonatal diyabet ve gençlerin (MODY) olgunluk başlangıçlı diyabeti dir. Yenidoğan diyabeti yaşamın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Doktorlar genellikle MODY’yi ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde teşhis eder, ancak bazen hastalık ilerleyen yıllar kadar teşhis edilmez. Kistik fibroz NIH dış bağlantısı , pankreasta yara izine neden olan kalın mukus üretir. Bu yara izi pankreasın yeterli insülin üretmesini engelleyebilir.

Hemokromatoz vücudun çok fazla demir depolamasına neden olur. Hastalık tedavi edilmezse, demir birikir ve pankreas ve diğer organlara zarar verme ihtimali vardır.



Hormonal Hastalıklar



Bazı hormonal hastalıklar vücudun belirli hormonları çok fazla üretmesine neden olur, bu da bazen insülin direncine ve şeker hastalığına neden olur.



Cushing sendromu , vücut genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılan çok fazla kortizol ürettiğinde ortaya çıkar.

Akromegali , vücut çok fazla büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Hipertiroidizm , tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar.



Pankreasın Hasar Görmesi Veya Çıkarılması



Pankreatit , pankreas kanseri ve travma, beta hücrelerine zarar verebiliyor ve onları daha az insülin üretmesi diyabete sebep olabilir. Hasarlı pankreas çıkarılırsa, beta hücrelerinin kaybı nedeniyle diyabet ortaya çıkar.



İlaçlar



Bazen bazı ilaçlar beta hücrelerine zarar verebiliyor veya insülinin çalışma şeklini bozabilir



Bunlar şu şekilde sıralayabiliriz;



Niasin, bir tür B3 vitamini
Su hapları olarak da adlandırılan belirli diüretik türleri
Nöbet önleyici ilaçlar
Psikiyatrik ilaçlar
İnsan immün yetmezlik virüsünü tedavi etmek için ilaçlar
Pentamidin, bir tür pnömoniyi tedavi etmek için kullanılan ilaçlar.
Glukokortikoidler— romatoid artrit NIH harici bağlantısı , astım NIH harici bağlantısı , lupus NIH harici bağlantısı ve ülseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar
Vücudun nakledilen bir organı reddetmesini önlemeye yardımcı olmak için kullanılan reddetme önleyici ilaçlar
LDL (“kötü”) kolesterol seviyelerini düşüren ilaçlar olan statinler, diyabet geliştirme şansınızı az da olsa artırabilir. Bununla birlikte, statinler sizi kalp hastalığından ve felçten korumaya yardımcı olur. Bu nedenle, statin almanın faydaları, diyabet geliştirme olasılığından yüksektir.


Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız ve yan etkilerinden endişe ediyorsanız, doktorunuzla başvurunuz.
 

Similar threads

Geri
Üst