AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seker hastalari neden oruc tutmamali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeker hastaları neden oruç tutmamalı?​

Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.

Oruç kan şekerini yükseltir mi?​

Şeker hastalarının kan şekeri seyrinde küçük dalgalanmalar olmalıdır. Oruç tutmanın getirdiği uzun süren açlık sonrasında iftarda çok hızlı yemek yemek kan şekerini birden ve hızlı bir şekilde yükselteceğinden, zararlıdır.

Tip 1 diyabetliler oruç tutabilir mi?​

Tip 1 diyabetliler oruç tutabilir mi?
Tip 1 diyabet hastaları, hayat boyu insülin kullanmak zorundadırlar. Bu insülinler genel olarak günde 3 veya 4 doz şeklinde uygulanır. Kimi Tip 1 diyabet hastaları da insülin pompası ile kan şekerlerini kontrol altına almaya çalışırlar. Bu yüzden bu hastaların oruç tutmaları mümkün değildir.

Oruçta şeker kaç olmalı?​

Oruçta şeker kaç olmalı?
Bu kişilerin beslenmelerini düzenlemeleri gerekir. Eğer şeker ölçümlerinde 70 mg/dl altına doğru bir gidişat varsa, şeker düşüyorsa ya da tam aksine 350-400 mg/dl değerlerine kadar şeker çıkmışsa o zaman oruç bozulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hangi şeker hastaları oruç tutabilir?​

Buna rağmen pek çok diyabetli hasta oruç tutabilir. Örneğin sadece insülin direnci veya gizli şekeri olanların oruç tutmasında sakınca yoktur. Yine Tip 2 diyabeti olan ama diyetin yanında sadece şeker dengeleyici ilaç kullanan, henüz şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullanmayan diyabetliler oruç tutabilir.

Diyanet şeker hastası oruç tutabilir mi?​

Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz. Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir.

Tip 2 şeker hastaları oruç tutabilir mi?​

Tip 2 şeker hastaları oruç tutabilir mi?
Yine Tip 2 diyabeti olan ama diyetin yanında sadece şeker dengeleyici ilaç kullanan, henüz şeker düşürücü ilaç ya da insülin kullanmayan diyabetliler oruç tutabilir. Ancak bunlar bile hekim kontrolünde olmak zorundadırlar. Çünkü bazı diyabetiklerde kan şekeri düşmeleri de gözlenmektedir.

Tip 2 şeker hastası oruç tutabilir mi?​

Tip 2 şeker hastası oruç tutabilir mi?

Şekeri 300 olan oruç tutabilir mi?​

Oruç sırasında şeker takiplerini yapabilmeleri, kan şekerleri 60’ın altında ya da 300’ün üzerinde ise oruçlarını bozmaları gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamaları gerekir.

Şeker hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?​

Su vücutta depolanamayacağı için oruç boyunca mümkün olduğu kadar az egzersiz yapılmalıdır. Akşamları bol bol su ve şekersiz içecek tüketilmeli ve sıvı kaybına neden olacağı için kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.
 
Şeker hastaları için oruç tutmanın riskli olabileceği çeşitli sebepler bulunmaktadır. Örneğin, yüksek riskli diyabet hastaları, oruç tutmaları durumunda ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) gibi sağlık sorunlarına maruz kalabilirler. Bu nedenle, bu hastaların sağlık durumlarını riske atmamak adına oruç tutmamaları önemlidir.

Özellikle Tip 1 diyabet hastaları, hayat boyu insülin kullanmak zorunda oldukları için oruç tutmamalıdır. Bu hastaların insülin ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamaları gerekmektedir. Aynı şekilde, Tip 2 diyabet hastaları arasında da sadece diyetle kontrol altında tutulan ve şeker dengeleyici ilaçları kullanan hastaların, hekimleri kontrolünde oruç tutmaları durumunda olası kan şekeri düşüklükleri de göz önünde bulundurularak dikkatli olmaları gerekmektedir.

Şeker hastalarının oruç tutarken kan şekeri seviyelerini düzenli olarak kontrol etmeleri önemlidir. Kan şekeri değerleri 60 mg/dL'nin altına veya 300 mg/dL'nin üzerine çıktığında orucu bozmaları gerekmektedir. Ayrıca, oruç sırasında su tüketimine dikkat edilmeli, kafeinli içeceklerden kaçınılmalı ve aşırı egzersiz yapılmamalıdır.

Genel olarak, şeker hastalarının oruç tutarken sağlık durumlarını olumsuz etkilememek adına dikkatli olmaları ve doktorlarıyla iletişim halinde olmaları önemlidir. Sağlık her zaman önceliğimiz olmalıdır.
 
Geri
Üst