AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seker hastalari icin tatli var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.355
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şeker hastaları için tatlı var mı?​

İşte tam bu aşamada belirtmeliyiz ki, diyabet hastaları da elbette tatlı yiyebilir. Bu, sahip olduğunuz diyabet tipine göre ve hastalığınızın ilerleme seviyesine göre farklılık gösterse de içine rafine şeker eklenmemiş, doğal şekerle hazırlanmış tarifleri tercih edebilirsiniz.

Şeker hastaları için hangi kuruyemiş?​

Diyabet rahatsızlığı olanlar özellikle ceviz ve badem tüketerek bu hastalığın etkisinden korunabilmektedir. Ancak yağ oranı oldukça yüksek olan bu besinlerin fazla tüketilmesi durumunda vücuda alınan fazla yağ kan şekerine olumsuz etkide bulunacaktır.

Stevia şeker hastaları için uygun mu?​

Stevia şeker hastaları için uygun mu?
Yıllardır Avrupa ve Amerika’da doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bu bitkinin adı ülkemizde yeni yeni duyuluyor. Stevia bitkisi 40 yılı aşkın süredir Paraguay ve Brezilya’da şeker hastalarına veriliyor. Bu bitki, tüketildiğinde hazım aşaması sırasında vücutta insülin salgılanmasına gerek olmuyor.

Şeker hastaları baklava yiyebilir mi?​

Şeker hastaları baklava yiyebilir mi?
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım “Bu, baklavada çığır açan bir buluş. Artık şeker hastaları da baklava yiyebilecek.

Şeker hastaları yaş pasta yiyebilir mi?​

Hiç bir zaman hastaya tatlı ya da pasta yemeyin gibi bir durum yoktur. Diyabet hastaları belirli günlerde ve zamanlarda, belirli miktarda pasta yiyebilirler. Diyabet hastası olan kişi, doğum gününde az bir miktarda yaklaşık 80 gramlık bir pasta yiyebilir.

Şeker hastalığına iyi gelen meyveler nelerdir?​

Sebze Ve Meyveler: İçerisnde bulunan vitamin ve mineral değerleriyle, besin lifi ve antioksidan içermeleriyle kan şekerinin sabit kalmasını sağlıyorlar. Portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli şalgam, , ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler iyi gelen gıdalardır.

Şeker hastaları bulgur pilavı yiyebilir mi?​

Şeker hastaları bulgur pilavı yiyebilir mi?
Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kişiye göre hazırlanan beslenme programlarında gün içinde 2-3 kaşık bulgur tüketimi de önerilir. Harcanan enerji miktarına göre bulgur miktarı artırılır.

Stevia kan şekerini yükseltir mi?​

Stevia kan şekerini yükseltir mi?
Bu otun yaprakları ile yapraklarının özü, pancar veya kamış şekeri yerine tatlandırıcı olarak kullanılırmış. Kalorisi sıfır olduğundan, şişmanlamak istemeyenler, kan şekerini yükseltmediğinden bazı hastalar bu tatlandırıcıyı kullanabiliyormuş.
Şeker otu şeker hastalığında nasıl kullanilir?​
Çay veya kahveye bir tutam atılıp da içileceği gibi iki çorba kaşığı stevia yaprağını 250 ml sıcak su ile 10 dakika demleyebilir daha sonra kağıt filtre yardımı ile süzüp kullanabilirsiniz. Hazırladığınız bu tatlı suyu buzdolabında tutmak şartı ile üç gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir.
 
Evet, şeker hastaları da belirli önlemler alarak tatlı tüketebilirler. Özellikle içine rafine şeker eklenmemiş, doğal şekerle hazırlanmış tarifleri tercih etmeleri önemlidir. Ayrıca, kuruyemiş olarak ceviz ve badem gibi yağ oranı yüksek besinleri tüketebilirler ancak fazla miktarda tüketmemeye dikkat etmelidirler. Stevia bitkisi de doğal bir tatlandırıcı olup, şeker hastaları için uygun bir seçenektir çünkü insülin salgısını artırmaz.

Baklava konusunda ise, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği'nin belirttiğine göre şeker hastaları için özel olarak üretilen baklava çeşitleri bulunmaktadır. Ancak yine de tüketilirken porsiyon kontrolü yapılmalıdır.

Yaş pasta konusunda da belirli günlerde ve zamanlarda, belirli miktarda tüketiminin mümkün olduğu belirtilmektedir. Örneğin, doğum günlerinde az miktarda bir dilim pasta tüketilebilir.

Şeker hastalığına iyi gelen meyveler arasında portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli, şalgam, ıspanak, turp, greyfurt, çilek, ve böğürtlen gibi meyve ve sebzeler bulunmaktadır.

Bulgur pilavı da glisemik indeksi düşük ve posa oranı yüksek olduğu için diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Beslenme programına bağlı olarak 2-3 kaşık bulgur tüketimi önerilmektedir.

Son olarak, Stevia'nın kan şekerini yükseltmediği ve kalorisinin sıfır olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, Stevia tatlandırıcısı kan şekerini yükseltmeyen bir seçenek olabilir.

Şeker otu (Stevia) çay veya kahve içerisine bir tutam atılarak tüketilebileceği gibi yapraklarından yapılan bir tatlı su da tüketilebilir. Bu tatlı suyun hazırlanması ve saklanması konusunda önemli detaylar verilmiştir.
 
Geri
Üst