AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seker gozu etkiler mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şeker gözü etkiler mi?​

Şeker hastalığı uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açan ve vaktinde tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Şeker hastalığı gözü üç şekilde etkiler. En sık olanı sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanmasına bağlı olarak görme azalır.

Şeker yükselince göz şişer mi?​

Şeker yükselince göz şişer mi?
Diyabet, gözde en çok retinaya zarar verir (retinopati). Fakat bu hasar çok yavaş oluşur. Uzun süren kan şekeri yüksekliği ve kan basıncı yüksekliği retinadaki küçük damarlara zarar verir. Önce, damarlar şişer ve zayıflar.

Ani şeker yükselmesi göze vurur mu?​

Ani şeker yükselmesi göze vurur mu?
Şeker hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olurken; ani kan şekeri yükselmeleri, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor. Retinopati ise erken tedavi edilmezse ciddi görme kayıplarına yol açıyor.

Şeker gözlere nasıl vurur?​

Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısını bozar. Hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine neden olur. Ayrıca kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açar.

Şeker hastaları göz lazer tedavisi olabilir mı?​

Şeker hastaları göz lazer tedavisi olabilir mı?
Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi, son yıllara kadar lazerdi. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonlarıdır. Diyabetli kişiler göz doktoruna ne kadar erken başvururlarsa lazer ile elde edilen başarı oranı o kadar artmaktadır.

Şeker vuran göze ne iyi gelir?​

Şeker vuran göze ne iyi gelir?
Şeker hastalığında göz bulanıklığı nasıl geçer?​
Bunun nedeni retinopati değil; o sırada kan glukoz seviyesindeki yükseklikten kaynaklanabilir. Kan glukoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir, kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkar. Bu geçici bulanıklık döneminde, gözlük değişimi yapılması ise uygun bir yöntem değildir.
 
Evet, şeker hastalığı göz sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Retina üzerinde oluşan hasarlar, görme problemlerine neden olabilir. Şeker hastalığına bağlı göz sorunları arasında en sık karşılaşılanları şunlardır:

1. **Retinopati:** Diyabetin neden olduğu damar hasarı sebebiyle retinada oluşan sorundur. Zamanla ilerleyebilir ve gözün arka kısmındaki retinayı etkileyebilir.

1. **Sarı nokta hastalığı:** Şeker hastalığına bağlı olarak sarı noktadaki damarlarda oluşan sızıntılar ve ödem görme yeteneğini etkileyebilir.

1. **Göz tansiyonu:** Şeker hastalığının etkisiyle göz içindeki basınç artabilir, bu da görme problemlerine yol açabilir.

1. **Diabetik retinopati:** Şeker hastalığının kontrol edilmemesi durumunda gözde retinaya zarar verebilir ve ciddi görme kayıplarına neden olabilir.

Şeker hastalığına bağlı oluşabilecek göz problemlerini önlemek veya tedavi etmek için düzenli olarak göz muayeneleri yaptırmak büyük önem taşır. Ayrıca kan şekerini kontrol altında tutmak, sağlıklı beslenmek ve doktorunuzun önerdiği şekilde tedaviyi sürdürmek de önemlidir.
 
Geri
Üst