AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seker fosfat omurgasi nukleik asit yapisinda neyi ifade eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeker fosfat omurgası nükleik asit yapısında neyi ifade eder?​

Nükleotit birimler bir şeker, bir fosfat ve bir bazdan oluşurlar. Şeker ve fosfat DNA molekülünün omurgasını oluşturur, baz ise çifte sarmaldaki öbür DNA ipliği ile etkileşir. Genel olarak bir şekere bağlı baza nükleozit, bir şeker ve bir veya daha çok fosfata bağlı baza ise nükleotit denir.
DNA da kaç çeşit nükleotit vardır?
Nükleotitler azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfat olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur. Azotlu organik bazlar Adenin (A ), Guanin ( G ), Sitozin ( C ), Timin ( T ) olarak dört çeşittir. DNA ‘ nın yapısında beş karbonlu deoksiriboz şekeri bulunur. Fosfat molekülü tüm nükleotit çeşitlerinde ortaktır.

Nükleotid sentezi nerede olur?​

Primidin bazları arasında yer alan urasil ise genellikle sadece RNA’ da bulunurken, timin sadece DNA’da bulunur. Nükleotidler, hem de novo hem de hali hazırda sahip olduğumuz yapılardan hareketle salvaj yolaklarında sentezlenmektedirler.
Nükleotid azotlu asitler nelerdir?
Nükleik asitler nükleotid denilen birimlerden oluşmuştur. Her nükleotid azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfattan oluşur. Organik bazların yapısında karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O) ve azot (N) atomları bulunur.

Nükleotid sayısı ne kadardır?​

Önce baz, şeker ve fosfattan nükleotid, nükleotidlerden ise DNA oluşturulacak olursa, çıkan su sayısı (3n – 2) formülü ile bulunur. Buradaki n nükleotid sayısıdır.
Nükleotidlerin sentezinde DNA oluşur?
Bir zinciri oluşturan nükleotidler, fosfat – şeker bağlarıyla birbirine bağlanırlar. Bir zincirinin sentezi sırasında nükleotid sayısının bir eksiği kadar su oluşur. Bir zinciri sağlam ise diğer zincir onarılabilir. Önce baz, şeker ve fosfattan nükleotid, nükleotidlerden ise DNA oluşturulacak olursa, çıkan su sayısı (3n – 2) formülü ile bulunur.

Hangi canlılarda nükleik asit bulunur?​

Virüsler dahil bütün canlılarda nükleik asit bulunur. Her canlı türünün taşıdığı nükleik asitlerdeki bilgiler birbirinden farklıdır. DNA ve RNA olmak üzere iki çeşit nükleik asit bulunur. Bu moleküller ilk olarak çekirdekte gözlendiği için çekirdek (nükleik} asitleri denilmiştir.
 
Geri
Üst