Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sehir isimlerine gelen ekler nasil yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şehir isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?​

Şehir ve ülke isimlerine gelen yapım ekleri de kesme işareti ile ayılır. – Bu yaz Londra’ya gideceğim için çok heyecanlıyım. – Babam her yıl Bursa’ya birkaç kere gider. Hayvanlara verilen özel isimlere yapım eki getirildiğinde kesme işareti kullanılır.

Şehir adlarına gelen ekleri ayırmak için ne kullanılır?​

Türkçede başlıca olarak özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmada kullanılan noktalama işaretine kesme işareti (‘) denir. Kesme işareti ait olduğu kelimenin sağına bitişik olarak yazılır. Kesme işaretinden sonra gelen ek için bir boşluk bırakılmaz.

Yönetmeliğinin nasıl yazılır?​

Yönetmeliğinin nasıl yazılır?
Belli bir kanun, tüzük, yönetmelik kastedildiğinde büyük harfle yazılan kanun, tüzük, yönetmelik sözlerinin ek alması durumunda kesme işareti kullanılır: Bu Kanun’un 17. maddesinin c bendi… Yukarıda adı geçen Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre…

Il ilçe isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?​

Il ilçe isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?
Özel isimlere gelen eklerin yazılışı
- Özel adların aldığı yapım ekleri kesme imi ile ayrılmaz.
- Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
- Özel adlardan türeyen sözcüklerin aldığı çekim ekleri ve kurum, kuruluş, bakkal, okul, belediye vb. kesme işaretiyle ayrılmaz.

Şehir isimlere gelen li eki ayrılır mı?​

ÖZEL İSİMLERE GELEN ÇEKİM EKLERİ Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

Iki nokta nerelerde kullanılır?​

İki nokta kullanıldığı yerler; – Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur. – Kendinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur. – Eserlerde karşılıklı konuşmalarda konuşan kişinin isminden sonra konur.

Yer adlarına gelen ekler nasıl yazılır?​

Yer adlarına gelen ekler nasıl yazılır?
TDK sitesinde yer alan uyarıda, “Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz” denildi. Özel isimler ve kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaya devam edilecek.

Li ayrilir mi?​

Li ayrilir mi?
“-li, -lik, -ci, -cik, -siz, -izm” gibi yapım eki almış bir özel adın sonuna çekim eki gelirse bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz.
 
Evet, şehir isimlerine gelen ekler ayrılırken kesme işareti kullanılır. Özellikle özel isimlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin, Londra'ya, Bursa'ya gibi şehir isimlerine ek alındığında kesme işareti kullanılmalıdır. Aynı şekilde yönetmelik, ilçe isimleri, yer adları gibi özel isimlerin aldığı ekler de kesme işaretiyle ayrılır.

Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri de kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Örneğin, "Yönetmeliğin 2'nci maddesine göre..." ifadesinde olduğu gibi çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmalıdır.

Ancak, "-li, -lik, -ci, -cik, -siz, -izm" gibi yapım eklerini alan özel adların sonuna çekim ekleri geldiğinde bu ekler kesme işaretiyle ayrılmazlar.

Özetle, Türkçede özel isimlere gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır ve bu kurala dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst