- Konu Yazar
- #1
Segmental vitiligo ne demek?
Segmental vitiligo daha çok çocukluk çağında ortaya çıkar, belli bir deri bölgesine (dermatom) sınırlıdır, ani ortaya çıkar, tek taraflıdır; vücuda yayılma riskinin az olması gibi avantajı olmakla birlikte ortaya çıktığı sınırlı deri alanının ise tedavisi zordur.Alaten hastalığı ne demek?
Kısaca cilt yüzeyini kaplayan pigmentlerin hasar alması neticesinde, deride oluşan kalıtsal bir deri hastalığı denmektedir. Bu hastalık cilt üzerinde beyaz lekeler oluşturur. Bunun nedeni ise bağışıklık sisteminin pigment üretimi gerçekleştiren hücrelere saldırmasıdır.Vitiligo neden artar?
Vitiligo neden artar?Genetik faktörler, stres, toksik bileşikler, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi faktörlerin hepsi vitiligo gelişmesinde rol oynar. Hastaların çoğu hastalığın başlangıcını, spesifik bir yaşam olayına, krize, iş veya yakın aile bireyinin kaybına, kaza ya da ciddi bir hastalığa bağlıyor.
Vitiligo hastalığı olanlar ne yememeli?
Vitiligo hastalığı olanlar ne yememeli?Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Sigara Vitiligoyu tetikler mi?
Bazı immün gıdaların ve beslenme bozuklukluklarının da Vitiligo hastalığının ortaya çıkmasında önemi olduğunu ifade eden Duraksoy, ”Beslenme şekli tedavi sürecinde ve sonrasında kişinin tamamen yaşam şekli olmalıdır. Hasta asla sigara tüketmemelidir.Vitiligo tehlikeli bir hastalık mıdır?
Vitiligo hastasının kansere, özellikle tiroit ve kolon kanserine yakalanma riski normal kişilere göre daha yüksektir. Vitiligo hastasının ‘Romatoid Artrit’, ‘Behçet’, ‘Ankilozan Spondulit’ , ‘Lupus’, ‘Hashimoto’ gibi oto-immün hastalıklara yakalanma riski yüksektir.Vitiligo hastalığı nasıl durdurulur?
Vitiligo hastalığı nasıl durdurulur?Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır. Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemlidir.