AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seftali yaprak Kivircikligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şeftali yaprak Kıvırcıklığı neden olur?​

Hastalığın Etmeni fungus olup, enfeksiyonlar ilkbaharda uç sürgün gözlerinin ilk yeşil organları- nın görünmeye başlamasından itibaren olur. Yumu- şak ve nemli kışlar enfeksiyon için çok elverişlidir. Yaprak Kıvırcıklığı Hastalığı, Ülkemizde şef- tali yetiştirilen bütün bölgelerde görülür.

Şeftali ağacına hangi ilaç kullanılır?​

Şeftali Hastalıkları-Zararlıları ve İlaçlama Yöntemleri
ZARARLI ADI | KULLANILACAK İLAÇLAR
Şeftali Yaprak Biti | Metasystox R EC 25 Komityon 50 EC Fosforin M Malathion 60 EM Ekatox M-35
Şeftali Filiz Güvesi | Malahhion 20 EC Cothiot ‘ H 23 EM Zolone PM Folimat SL 50 Dipterex SP 80

Şeftali Nektari aynı mı?​

Şeftali Nektari aynı mı?
Şeftali ve nektarin özünde aynı türdür ancak ticari olarak iki farklı meyve olarak kabul edilmektedir. Nektarin için bir şeftali türü de diyebiliriz. Şeftalilerin kabukları pürüzlüdür. Nektarin ise pürüzsüz cilde sahiptir.

Nektarin melez mi?​

Nectarina olan nektarin, genellikle şeftali ve erik melezi sanılır. Oysa nektarin, olgun bir şeftali büyüklüğünde, tüysüz, rengi kırmızıya daha yakın ve daha sert bir meyvedir. Nektarin kendine özgü yapısıyla bildiğimiz şeftaliden kolayca ayırt edilebilir.

Yaprak Büken ilacı ne zaman atılır?​

İlaçlama, ağaçların kış uykusun- da olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan 3-4 hafta öncesine kadar yapılmalıdır.

Erik ağacına hangi ilaç atılır?​

Erik ağacına hangi ilaç atılır?
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökleri kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5’lik Bordo bulamacı veya %2’lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Şeftaliye kurt ilacı ne zaman yapılır?​
Birinci döle karşı ilk ilaçlama, ilkbaharda sürgünler- de ilk giriş görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır. Hazi- ran ayının ilk haftasında ikinci döle karşı ikinci ilaçlama, ilacın etki süresine göre de 20 gün sonra üçüncü ilaçlama yapılır.
Çiçekli ağaç ilaçlanır mı?​
Bu konuda uzmanların genel görüşü, bahçede bulunan ağaçların yarısından fazlası çiçek açarsa ilaçlama yapılmaz.

Şeftali ve nektarin arasındaki fark nedir?​

Şeftali ve nektarin arasındaki fark nedir?
Şeftali nektarine göre daha tüylüdür. Nektarin şeftaliye göre aroması daha fazla olan bir meyvedir. Nektarin şeftaliye göre daha ufaklı bulunur. Şeftali nektarine göre bol sulu ve daha tatlıdır.

Şeftali nektarı ne demek?​

Nektarin, şeftalinin tüysüz halidir. Nektarin şeftali kadar oldukça lezzetli bir meyvedir. Genelde sindirim sistemi üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Nektarin aynı zamanda erik ve şeftali ile aynı aileye aittir.

Nektarin neyle neyin karışımı?​

Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır.

Nektarin mideye zarar verir mi?​

Nektarin mideye zarar verir mi?
Nektarin lif içeriği yüksek bir besin olduğundan lif açısından zengin bir diyete nektarini dahil etmek ishal, gaz gibi çeşitli mide problemlerine yol açabilir.

Yaprak bitine hangi ilaç iyi gelir?​

Yaprak biti için doğal ilaç Aspirinli su: Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırın. Aspirinler eridikten sonra bu karışımı bitkinin toprağına dökün. Bu karışım hem bitkiyi besler hem de bitkide yaşayan yaprak bitini ve böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Bakırlı ilaçlar ne zaman kullanılır?​

1. uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2. uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde), Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken 3. ilaçlama yapılmalıdır.

Erik ağacı neyi sever?​

Erik ağacı neyi sever?
Yeterli su ile beslenen ağacın meyvesinin tadı ve görüntüsü daha kaliteli olur. Türkiye’de kurak bölgeler hariç her bölgede erik ağacı yetişebilmektedir. Fakat her bölgede düzenli yağışın olmamasından dolayı, belli aralıklarla sulama yapılması gerekmektedir. Düzenli yağış alan bölgelerde sulamaya ihtiyacı olmamaktadır.
Şeftali çeşitleri nelerdir?​
NektarinDevebastı ŞeftaliŞeftali/Alt sınıflar
Nektarin neyin melezi?​
Bilimsel ismi Prunus Persica’dır.. Nectarina olan nektarin, genellikle şeftali ve erik melezi sanılır. Oysa nektarin, olgun bir şeftali büyüklüğünde, tüysüz, rengi kırmızıya daha yakın ve daha sert bir meyvedir. Nektarin kendine özgü yapısıyla bildiğimiz şeftaliden kolayca ayırt edilebilir.

Şeftali sararması neden olur?​

Şeftali sararması neden olur?
Bu hastalığın latince adı Klorozdır. Kloraz belirtileri genç yapraklarda hafif sarılıkla başlar. Yaprak damarları genellikle yeşildir. Ancak sarılık artınca damarlar da sararır.

Şeftali ilaçlaması ne zaman yapılır?​

Core PREX 500 SC ne işe yarar?​

CORE-PREX 500 SC , kontakt etkili, koruyucu ve tedavi edici özellikte bir Fungisittir. Önce ilaçlama aletinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Gerekli olan ilaç az su ile başka bir kapta bulamaç haline getirilir ve depoya ilave edilir.

Kaç çeşit şeftali var?​

Kaç çeşit şeftali var?
Çeşitlerine göre Haziran’dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye’de yaklaşık 64 çeşit) vardır.

Yassı şeftali nedir?​

bir chinchillanın şişkolaştıkça dolgunlaşan yanaklarını vurgulamak adına söylendiği düşünülen, sulu nam ı müstear. şeftalilerin şahıdır. normal şeftaliye göre daha bi güzel, daha bi nefis kokar, müptelaları için, kuşadası pazarında da hala bulunabilmekte kendileri.

Nektarin hangi meyvelerden oluşur?​

Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır. Fakat şeftaliyi ısırdığınızda dudaklarınızda oluşan o tatlı kaşınma nektarin meyvesi yerken olmayacaktır.

Şeftali zararlı mı?​

Şeftali zararlı mı?
Şeftalinin zararları şunlardır:
- Aşırı tüketildiğinde hassas ciltli kişilerde cilt sorunları ortaya çıkarabilir.
- Şeftali idrar sökücü bir yiyecektir. Bu yüzden fazla tüketiminde idrar yolları sorunları ortaya çıkar.
- Böbrek hastalarının aşırı tüketmemesi gerekir. Çünkü şeftali içinde potasyum vardır.
Şeftali sulaması nasıl yapılır?​
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
Şeftali ağacının ömrü ne kadar olur?​
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.

Şeftali Hastalıkları Nelerdir?​

Şeftali Hastalıkları Nelerdir?

Şeftali ne kadar sürede yetişir?​

Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.

Şeftali ağacı kaç günde bir sulanır?​

Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır.

Şeftaliye bordo bulamacı ne zaman atılır?​

Şeftaliye bordo bulamacı ne zaman atılır?
Özellikle sonbahar (yaprakların 3/4’ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Ağaçlarda Ballanma neden olur?​

Ağaçlarda ballanma/reçine/zamk/akıntı; Bakteriyel kanser olarak nitelendirilen bu hastalık. Ağacın ölüm periyoduna girdiğine işaret eder. Bakterinin ağaç gövdesine yerleşerek sıcak havalarda aktif hale geçmesiyle birlikte ortaya çıkar. Ağaç yüksek stres altındaykende bu durum ortaya çıkabilir.

Şeftalinin içindeki beyaz lekeler nedir?​

Sonbahara doğru enfeksiyona uğrayan sürgünlerin üzerinde grimsi-beyaz miselyum yığınları oluşmaktadır. Çağla büyüklüğündeki meyveler fungus enfeksiyonuyla hastalandırılmakta ve meyveler üzerinde beyaz lekeler oluşmaktadır.

Fudine 500 SC ne işe yarar?​

Fudine 500 SC ne işe yarar?
Koruyucu ve tedavi edici özelliği bulunan lokal sistemik yeşil aksam fungisididir.
 
Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığının sebebinin fungus olduğunu belirtmişsiniz. Enfeksiyon, uç sürgün gözlerinin ilk yeşil organları görünmeye başladığı dönemde oluşmaktadır ve yumuşak, nemli kışlar enfeksiyon için uygun ortam oluşturabilir. Bu hastalık ülkemizde şeftali yetiştirilen tüm bölgelerde görülebilmektedir.

Şeftali ağacına karşı kullanılabilecek bazı ilaçlar şunlardır:
- Şeftali Yaprak Biti için: Metasystox R EC 25, Komityon 50 EC, Fosforin M, Malathion 60 EM, Ekatox M-35
- Şeftali Filiz Güvesi için: Malathion 20 EC, Cothiot H 23 EM, Zolone PM, Folimat SL 50, Dipterex SP 80

Nektarin ve şeftali aynı türün farklı meyveleri olarak kabul edilir. Nektarin, pürüzsüz bir cilde sahipken, şeftalinin kabuğu ise pürüzlüdür. Nektarin genellikle şeftali türünden geliştirilen bir alt tür olarak da düşünülebilir.

Nektarin, olgun bir şeftali büyüklüğünde, tüysüz, rengi kırmızıya daha yakın ve daha sert bir meyve olarak bilinmektedir. Kendine özgü yapısıyla şeftaliden kolayca ayırt edilebilir.

Yaprak büken ilacı genellikle ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan 3-4 hafta öncesine kadar uygulanması tavsiye edilir.

Erik ağacına zarar veren hastalıklarla mücadele etmek için %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı gibi ilaçlar kullanılabilir. Hasta köklerin kesilip kazındıktan sonra bu ilaçlar uygulanmalı ve ilacın kurumasının ardından kapatıcı malzemelerle koruma sağlanmalıdır.

Şeftali ağaçlarına kurtlarla mücadele etmek için ilaçlama yapılması gerekebilir. İlk ilaçlama ilkbaharda sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde başlamalı ve belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Çiçekli ağaçlarda ilaçlama konusunda uzmanların genel görüşü, bahçede bulunan ağaçların yarısından fazlasının çiçek açtığı durumlarda ilaçlama yapılmasının gerekmeyebileceği yönündedir.

Erik ağacına uygun bakım ve ilaçlamalarla hastalıklarla mücadele edilebilir, sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir.şeftali ve nektarin arasındaki farkları, nektarinın özellikleri, erik ağacının sevdiği koşullar ve daha pek çok bilgi verilmiş. Eğer daha fazla detay içeren bir konu hakkında sorunuz varsa lütfen belirtin, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst