Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seftali Uretiminde Turkiye kacinci sirada?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şeftali Üretiminde Türkiye kaçıncı sırada?​

Ülkelerin Şeftali ve Nektarin Üretimi

Şeftali Nektari aynı mı?​

Şeftali ile Nektarin Arasındaki Fark. Şeftali nektarine göre daha tüylüdür. Nektarin şeftaliye göre aroması daha fazla olan bir meyvedir. Şeftali nektarine göre bol sulu ve daha tatlıdır.
Şeftali nasıl yetiştirilir?
Diğer yaz meyvelerine oranla erken uyanan bir meyve olan şeftali en iyi kumlu ve çakıllı topaklarda yetişir. Bununla birlikte kış mevsiminde sıcaklığın -10’un altına düşmediği tüm bölgelerde kolaylıkla üretilebilir. Çiçeklenme döneminde ise havanın soğuması, bitkinin köklerini böceklere karşı korur.
Şeftali çeşitleri nelerdir?
NektarinDevebastı ŞeftaliŞeftali/Alt sınıflar

Nektarin en çok nerede yetişir?​

Genellikle 30 yıl yaşarlar. Nektarin meyvesinin 2 çeşidi vardır. Yarı tüylü nektarin ve tüysüz nektarindir. Ülkemizde en çok bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır.

Şeftali hangi şehirde yetişir?​

Şeftali – Bursa, Erzincan, Hatay’da çoğunluklu olarak yetiştirilmektedir. Türkiye’de şeftali üretimi yıllık tahmini 355,000 Ton ağaç sayısı 10.970.000 adettir.
Nektari ağacı nasıl yetiştirilir?
Yetiştirme koşulları yakın akrabası şeftaliye çok benzer. Sağlıklı gelişmesini istiyorsanız, onu da şeftali gibi kumlu, killi, çakıllı, çabuk ısınan topraklarda yetiştirin. Dikim için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Aynı şeftali gibi kışın soğuk geçtiği bölgelerde dikimi ilkbaharda da yapabilirsiniz.
Nektarin doğal bir meyve midir?
Bahçelerin Tüysüz Şeftalisi: Nektarin Görünümü açısından bildiğiniz hatta çok sevdiğiniz şeftaliye benzese de, ayırt edici birkaç detay vardır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmeyen ama bir o kadar da çok sevilen ve ilgi gören bir meyvedir. Meyvesiz bir gün geçirmek, apaçık hastalıklara davet çıkarmaktır.

Şeftali hangi ayda ekilir?​

Aşılı açık kök yarı bodur şeftali fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı ilk haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Şeftali hangi mevsimde olur?​

Şeftali Hangi Mevsimde Yetişir? Şeftali yaz mevsiminin tatlı meyvelerindendir. Haziran, Temmuz aylarında hasadı yapılan şeftali, aynı zamanda bu aylarda satışa çıkarılır. Şeftalinin en güzel olduğu zaman ise Temmuz ayıdır.
Kaç çeşit şeftali var?
Ülkemizde yaklaşık 64 şeftali türü yetişmektedir.
Şeftali ülkemizde nerede yetişir?
Şeftali üretimi Bursa, Erzincan, Hatay’da en çok yetiştirilmektedir. Marmara bölgesi olarak ise en çok Bursa’da Şeftali Yetiştirilmektedir. Bunların dışında ise ülkemizin hemen her köşesinde bahçelerde 1 er adet olsa şeftali ağacı dikilir.
 
Geri
Üst