AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seftali hangi iklimi sever?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.807
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şeftali hangi iklimi sever?​

Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Şiddetli kış soğukları, düşük yaz sıcaklığı ve ilkbahar donları şeftalinin ekonomik olarak yetiştirilmesini önleyen iklim faktörleridir. Kış soğuklarına göre ilkbaharın geç donları şeftali yetiştiriciliğinde daha önemlidir.

Basık şeftali nerede yetişir?​

Basık şeftali nerede yetişir?
Yassı şeftalinin Bursa’da da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu çeşitler henüz Türkiye’de denenmediği için bu bahçe ilklere imza atacak. Çünkü basık sanayi nektarin çeşitleri özellikle İspanya’da ve Akdeniz’e komşu ülkelerde fazlasıyla yetiştiriliyor.

Şeftalinin yetişme koşulları nelerdir?​

Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür. Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yetiştirilebilmektedir. Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m. arasıdır. Sıcak iklimlerde 1500m.’ye kadar yetiştiği görülebilir.

Şeftali en çok hangi bölgede yetişir?​

Şeftali en çok hangi bölgede yetişir?
Ülkemizde ekonomik şeftali yetiştiriciliğine uygun toprak ve ekolojik koşullar mevcuttur. Birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin %49’u ve ağaç sayısının %41’i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.

Şeftalinin özellikleri nelerdir?​

Şeftali, zengin bir potasyum, A vitamini, beta-karoten ve C vitamini (askorbik asit) kaynağıdır. Ayrıca, iyi bir E vitamini (alfa-tokoferol), K vitamini (phylloquinone), B1 vitamini (tiamin) , B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B-6 vitamini ve folat kaynağıdır.

Şeftali hangi rakımda yetişir?​

Şeftali hangi rakımda yetişir?

Yassı şeftali nereye bağlı?​

İspanya’dan sonra Bursa’da yetiştiriliyor… Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen ‘yassı şeftali’ artık Bursa’da da yetişiyor –

Şeftali ağacı kaç yılda meyve vermeye başlar?​

Şeftali ağacı kaç yılda meyve vermeye başlar?
Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar. Bodur veya yarı bodur fidanlar üzerinden ise bu durum daha erken bir zamana çekilebilir.

Şeftali Nerenin ürünü?​

Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)

Meyve şeftali nerede yetişir?​

Meyve şeftali nerede yetişir?
Şeftali, değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden biridir. Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
 
Şeftali, ılıman iklimi tercih eden bir meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenme dönemine girer ve yapraklarını döker. Şeftali ekonomik olarak yetiştirilmesini engelleyen faktörler arasında şiddetli kış soğukları, düşük yaz sıcaklığı ve ilkbahar donları bulunmaktadır. Özellikle ilkbahar donları, kış soğuklarına kıyasla şeftalinin yetiştirilmesi için daha önemli bir faktördür.

Şeftalinin yetişme koşulları arasında ekvatorun kuzey ve güneyinde bulunan 25-45 enlem dereceleri arasında uygun bir iklim koşulu Belirlenmiştir. Şeftali normal koşullarda deniz seviyesinden 500-600 metre yükseklikte yetişirken, sıcak iklimlerde 1500 metreye kadar yetişebilir.

Ülkemizde, şeftalinin ekonomik olarak yetiştirilmesine uygun topraklar ve ekolojik koşullar olduğu belirtilmektedir. Üretimin büyük bir kısmı ve ağaç sayısının çoğunluğuyla Marmara Bölgesi, özellikle Bursa'da (Marmara Bölgesi) şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Şeftali, birçok vitamin ve mineral içeren besleyici bir meyvedir. Potasyum, A vitamini, beta-karoten, C vitamini (askorbik asit), E vitamini (alfa-tokoferol), K vitamini (phylloquinone), B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B-6 vitamini ve folat içermesiyle dikkat çeker.

Şeftali ağacı uygun koşullar altında genellikle 1 ya da 2 yılda bir meyve vermeye başlar. Fidanıyla birlikte alındığında ve uygun koşullarda yetiştirildiğinde, bir veya iki yıl sonra meyve verme süreci başlar.

Şeftalinin anavatanı Çin olmasına rağmen, ülkemizde de çeşitli bölgelerde yetiştirilmektedir. Akdeniz ve Ege Bölgeleri ile Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi gibi farklı iklim koşullarına sahip bölgelerde de şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu da gösteriyor ki şeftali değişik iklim şartlarına uyum sağlayabilen bir meyve türüdür.
 
Geri
Üst