AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seferi namaz kilmak sart mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.819
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Seferi namaz kılmak şart mı?​

Seferi olan kişiler bayram namazı ve cuma namazını kılmayabilirler. Aynı zamanda sünnet namazları da vasıta ve binit üzerinde kılınabilir. Ayrıca seferi sayılan kişiler oruçlarını da sonradan tutmak üzere kazaya bırakabilir. Seferi sayılan kişinin dört rekat olan farz namazını iki rekat olarak kılması farzdır.

Seferilik nasıl başlar?​

Seferilik nasıl başlar?
“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)

Seferi şartları nelerdir Diyanet?​

İkamet ettiği yerden en az 90 km. veya daha fazla mesafeye yolculuk yapan ve gittiği yerde 15 günden az bir süre kalmaya niyet eden kimse dinen misafirdir. Eğer gittiği yerde 15 günden fazla kalmaya karar vermişse, o yere vardığı andan itibaren misafir olmaktan çıkar.

Oruçta Seferi olmak için kaç km?​

Oruçta Seferi olmak için kaç km?
Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.

Seferi namazı kılınmazsa ne olur?​

“Namazlar, vaktinde kılındığında nasıl kılınması gerekiyor idiyse aynı şekilde kaza edilirler. Buna göre yolculuk hâlinde kazaya kalan dört rekâtlı namazlar, ister yolculuk (sefer) hâlinde, ister yolculuk sona erdikten sonra kaza edilsin, ikişer rekât olarak kaza edilirler.

Seferi iken tam namaz kılınır mı?​

Seferi iken tam namaz kılınır mı?
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.

Yolculukta sahur neye göre yapılır?​

Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları o anda bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Sahur yaptığı şehre göre hareket etmesi gerektiğine dair hadislere rastlanmamıştır. İster İstanbul’da ister Ankara’da sahur yapıyor olsun, yolculuk ettiği il neresiyse oranın güneş batımına tabi olması uygundur.

Seferi iken oruç tutulabilir mi?​

Seferi iken oruç tutulabilir mi?
Seferi olan bir kimsenin yani yolculuğa çıkmış müminin oruç tutmaması caizdir. Ancak üzerinde hala oruç farzı bulunur ve kişi orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakmış olur.
 
Seferi namaz kılmak şart mı sorusuna verilen cevapta, seferi olan kişilerin bayram namazı, cuma namazı ve sünnet namazlarını vasıta ve binit üzerinde kılabilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca seferi sayılan kişilerin oruçlarını da sonradan tutmak üzere kazaya bırakabilecekleri vurgulanmıştır.

Seferilik nasıl başlar sorusuna verilen cevapta, dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişinin, yaşadığı yerleşim yerinden çıkmasıyla seferi olacağı ifade edilmiştir. Bu durumda seferlik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlanabileceği belirtilmiştir.

Seferi şartları nelerdir Diyanet sorusuna verilen cevapta ise, ikamet edilen yerden en az 90 km veya daha fazla mesafeye yolculuk yapan ve gittiği yerde 15 günden az kalacak olan kişinin dinen misafir kabul edileceği açıklanmıştır. Eğer gittiği yerde 15 günden fazla kalmaya niyetlenirse, misafirlik statüsünden çıkacağı belirtilmiştir.

Oruçta Seferi olmak için kaç km sorusuna verilen cevapta, Ramazan ayında sefer mesafesinin (en az 90 km) olduğu ve bu mesafeye yolculuk yapacak kişinin geceden oruca niyet etmeyebileceği ancak niyet ettikten sonra gündüz yolculuğa çıkarsa orucunu bozmadan tutabileceği aktarılmıştır.

Seferi namazı kılınmazsa ne olur sorusuna verilen cevapta, namazların vaktinde kılınması gerektiği ve yolculuk durumunda kılınmayan dört rekat farz namazların kazaya bırakılması gerektiği ifade edilmiştir.

Seferi iken tam namaz kılınır mı sorusuna verilen yanıtta, seferi olduğu durumlarda 4 rekat farz namazların 2 rekat kılınması gerektiği belirtilmiştir. Sünnet namazların tamamının kılınabileceği ancak müsait olunmadığı durumlarda sünnetlerin terkedilebileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Yolculukta sahur neye göre yapılır sorusuna verilen cevapta ise, seyahate çıkan kişilerin imsak ve iftarlarını o anda bulundukları yere göre yapmaları gerektiği vurgulanmıştır. Sahurun yapılacağı şehre göre değil, bulunulan yerin güneş batımına tabi olarak davranılması gerektiği aktarılmıştır.

Son olarak Seferi iken oruç tutulabilir mi sorusuna verilen cevapta, seferi olan bir kişinin oruç tutmamasının caiz olduğu ancak üzerinde hala oruç farzı bulunduğunda orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakabileceği bilgisi verilmiştir.
 
Geri
Üst