Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sedir agaci ne kadar surede buyur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.642
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sedir ağacı ne kadar sürede büyür?​

Sedir, çamgiller (Pinaceae) familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

Sedir ağacı nasıl büyür?​

Sedir ağacı nasıl büyür?
Sedir ağaçların yetişebilmesi için gerekli olan iklim şartları ılıman iklimler olmaktadır. Soğuk havalara ve dona karşı çok fazla dayanıklı değiller, Sedir ağacının tohumunun çimlenme süresi ise yaklaşık olarak 20 gün olmaktadır. Ağacın yetiştirilmesi sırasında en fazla potasyuma ihtiyaç duymaktadır.

Sedir ağacı yılda kaç cm uzar?​

Sedirler yılda 30 – 90 santim büyür. Bahçenize sedir dikecekseniz bol güneşli ve açıklık alanları seçin. Etrafındaki fazla miktarda bitki türü, rutubet, gölge kozalak ve tohum gelişimini etkileyebilir.

Sedir ağacı dayanıklı mı?​

Sedir ağacı dayanıklı mı?
Sedir, uzun bir sürede yetişen, güçlü bir odunu bulunan dayanıklı ağaç türüdür. Sedir, yarı ışık ağacıdır ve sıcak bir ortam arar. Neme çok ihtiyaç duymaz. Soğuk havalara dayanıklı değildir.
Sedir ne kadar uzar?​
Sedir, çamgiller (Pinaceae) familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen isimdir. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

Sedir en fazla nerede görülür?​

Sedir en fazla nerede görülür?
Lübnan, Himalaya, Kıbrıs ve Atlas türleri bulunan sedir ağaçlarının iğne yaprakları genellikle üç köşelidir ve yatay kesitlerinde bitişik iki adet reçine kanalı bulunmaktadır. Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslar’da doğal olarak yayılış gösterir.

Sedir ağacı suyu sever mi?​

Sıcaklık İsteği: Uzun süreli donlara karşı dayanıklı değildirler. Toprak İsteği: Kumlu, killi, kireçli topraklarda yetişebilirler. Sulama: Sürekli nemden hoşlanmazlar.

Sedir ağacı nasıl sulanır?​

Sedir ağacı nasıl sulanır?
Neme ihtiyaç duymaz. Eşeysiz üreme yolu ile kolaylıkla üreyebilir. Uzun ömürlü olmasından dolayı kendine göre bir ortamda uzun yıllar yaşayabilmektedir. Kumlu, kireçli ve killi kum ortamında yaşar.

Sedir ağacı kaç metre aralıklarla dikilir?​

3 – 4 metre ara ile dikilir. Çit yapılacak ise 30 cm aralıklar en ideal dikim aralığı olacaktır.

Sedir kerestesi nerelerde kullanılır?​

Sedir kerestesi nerelerde kullanılır?
Sedir ağaçları mobilya, doğrama, tel direği, inşaat ve gemi kerestesi, kağıt, lif ve selüloz odunu ile yonga levha imalatında kullanılmaktadır.
Sedir nasıl budanır?​
Daldan dala olacak şekilde ilerleyin. İlk daldaki yeşil uçları kesin, her kesimi yan tomurcuk üzerinden devam ettirin. Ardından diğer dallara sırayla aynı işlemi uygulayın. İşin sırrı sedir ağaçlarını budarken ölü bölgeye denk getirmemektir.

Sedir ağacı en çok nerede yetişir?​

Sedir ağacı en çok nerede yetişir?

Sandal ağacı türkiyede nerede yetişir?​

Sandal ağacı tropik iklime sahip olan her yerde yetişir. Özellikle tropik ormanlarda Sandal ağacı ile sıkça karşılaşılır. Ülkemizde de Sandal ağacı en çok yağış alan bölgeler olan Rize şehrinde yetişmektedir.

Sedir ağacı bakımı nasıl yapılır?​

Sedir ağacı bakımı nasıl yapılır?
Sedir Ağacı Bakımı
- Potasyum ihtiyacı olur fakat aşırı azota tahammül etmez buna bakımı sırasında dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Sonbahar aylarında bakımı yapılması en uygunudur.
- Gübreleme dönemleri haricinde gübreleme yapılmamalıdır.
- Canlı dallar kesilmemeli uzaması engellenmemelidir.

Sedir hangi ayda dikilir?​

Sedir bakimini Erbakan su sözlerle dile getirdi: “Sedir ekiminde hava sartlari çok önemli özellikle Nisan 20′ den sonra Malatya’ da dikimler basliyor.
 
Sedir ağaçları genellikle 30 - 90 cm arasında yılda büyüme gösterirler. Ancak büyüme hızları çevresel koşullara da bağlı olabilir. Sedirler ılıman iklimlerde yetişir ve soğuk havalara karşı dayanıklılıkları sınırlıdır. Sedir ağaçlarının tohumların çimlenme süresi yaklaşık olarak 20 gün sürer ve en fazla potasyuma ihtiyaç duyarlar.

Sedir ağaçları genellikle uzun ömürlü ve güçlü ağaçlar olarak bilinir. Sedir ağacı, yarı ışık ağacı olup sıcak bir ortamı tercih eder. Ayrıca neme çok fazla ihtiyaç duymazlar ve sulama işlemlerine gereksinimleri azdır.

Sedir ağacı dayanıklı bir ağaç türüdür fakat uzun süreli donlara karşı dayanıklı değillerdir. Toprak olarak kumlu, killi veya kireçli toprakları tercih ederler. Sulama konusunda ise sürekli nemden hoşlanmazlar ve neme ihtiyaç duymazlar.

Sedir ağacı genellikle 3 - 4 metre aralıklarla dikilir. Eğer çit yapılacaksa 30 cm aralıklar en uygun dikim aralığı olacaktır. Sedir ağaçları genellikle mobilya, doğrama, inşaat kerestesi, gemi kerestesi, kağıt üretimi ve yonga levha imalatında kullanılırlar.

Ayrıca Sedir ağaçları sonbahar aylarında bakımı yapıldığında en uygun şekilde büyüyebilirler. Gübreleme dönemleri haricinde gübreleme yapılmamalı, canlı dallar kesilmemeli ve uzaması engellenmemelidir. Budama işlemi ise daldan dala ilerleyerek yapılmalı ve sedir ağaçlarının ölü bölgelere denk getirilmemesine özen gösterilmelidir.
 
Geri
Üst