Sedef hastaligi vucuda yayilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
229.864
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sedef hastalığı vucuda yayılır mı?​

Kuru ciltli hastalarda bir bölgede oluşan sedef hastanın tüm vücuduna yayılma özelliği gösterebilir. Fakat daha yağlı bir cilde sahip hastada sadece bu kızarıklık ve pullanmaların diz ve dirsek bölgesinde sabit kaldığını görebiliriz.
Sedef hastalığı olan babadan çocuğa geçer mi?
Sedef hastalığına yatkınlık ebeveynlerden çocuğa geçebilir. Ancak bu çocuğun sedef olacağı anlamına gelmez.
Sedef hastaları ağda yaptırabilir mi?
Sedef depresyon ve kronik akciğer hastalığından sonra ruhsal etkileri en fazla olan 3. hastalık. Kaşıntı yapmasa bile estetik sorun yarattığı için hasta lezyonları giysileriyle kamufle etmeye çalışmak zorunda kalıyor. Ayrıca kese ve ağda gibi vücut temizliğinde kullanılan yöntemlerden faydalanamıyor.

Sedef hastalığı ömür boyu sürer mi?​

Hastalık, kaşıntı veya ağrı yapabilir. Yaygın inanışın aksine, bir alerji türü değil, bağışıklık sistemi sorunudur. Şikayetler zaman zaman dinse de belirtiler belli zaman aralıklarıyla, atak şeklinde tekrarlar. Kronik, yani ömür boyu süren bir cilt rahatsızlığıdır ve bulaşıcı değildir.
Sedef için ne kullanılır?
Sedef hastalığı belirtileri hafif olan veya vücut yüzey alanının ‘undan daha az tutulumu olan hastalarda, topikal ilaçlar ilk tercihtir. Bunlar arasında, kortikosteroidler, retinoidler, katran, D vitamini ve A vitamini asitleri, takrolimus gibi topikal ilaçlar sayılabilir.
Sedef hastalığı leke bırakır mı?
Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde büyüyebilirler, ancak çoğunlukla kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtta görülürler.

Sedef hastalığı ne kadar sürede yayılır?​

Cilt hücrelerinin meydana gelmesi ve dökülmesi süreci yaklaşık 28 gün sürer. Sedef hastalığında ise bu süreç oldukça hızlıdır. Normal süreçten yaklaşık 10 kat daha hızlı seyreden hastalıkta cilt hücrelerinin dökülmesi 2-6 gün arasındadır. Bu durumda da ölü cilt hücreleri yüzeyde birikir.
Sedef tehlikeli mi?
Sedef hastalarının vücutlarında bağışıklık sistemi ile ilişkili oluşan yangısal durum, daha erken yaşta kalp krizinden hayatlarını kaybetmelerine sebep olabilir. Doktorların verdiği dışında herhangi bir ilaç kullanmamalıdırlar.
Sedef hastaları lazer yapabilir mi?
Psoriazis yani Sedef hastalığı gibi koebnerizan hastalığı olanlarda lezyonsuz deri bölgelerinde epidermisin zedelenmesine yol açan travmalar sonrası ciltten kabarık psoriatik lezyonların ortaya çıkabilme ihtimalinden dolayı aktif lezyonlu bölgelere lazer epilasyon önerilmez.

Sedef hastalığı genetik midir?​

Sedef hastalığı genellikle genetik aktarıma bağlı olarak gelişmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı faktörler de sedefi ortaya çıkarabilir.
Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?
En sık görülen plak tipinde (Psoriasis vulgaris), sağlam deriden keskin sınırla ayrılabilen, deriden kabarık kızarıklıkların üzerini kaplayan ve hastalığa ismini veren sedef veya gümüş renginde kepeklenmeler (pullanmalar) tipiktir. Sedef hastalığı sık görülen bir hastalıktır.
Hangi bireylerde sedef hastalığının görülme sıklığı?
Sedef hastalığının ortaya çıkması için genetik bir yatkınlık söz konusudur. Yakın kan bağı olan bireylerde sedef hastalığının görülme sıklığının toplumdaki diğer bireylere oranla daha fazla olmasıdır.

Türkiye’de sedef hastasının sayısı çok fazladır.?​

Sedef hastalığı sık görülen bir hastalıktır. IFPA’nın verilerine göre tüm dünyadaki sedef hastası sayısı en az 125 milyondur. Türkiye’de sıklık yaklaşık %1’dir. Bu sonuç Türkiye’de 800 bin sedef hastasının varlığına işaret eder. Sedef hastalığı erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. En sık 20-30 yaşları arasında başlar.
Hem Hem sedef hastalığı hem de eklem şikayeti var?
Hatta sedef hastalığı kalp ve damar hastalıkları, obezite (şişmanlık), iltihaplı bağırsak hastalıkları gibi ek hastalıkların gelişimine katkıda bulunuyor olabilir. Sedef hastalığı kabaca her 10 hastadan 2’sinde eklem şikayetlerine neden olabilir.
 
Geri
Üst