AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sedef hastaligi olup care bulan var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.494
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sedef hastalığı olup çare bulan var mı?​

Ersin Yılmaz, 25 yıldır çare bulamadığı sedef hastalığı için gitmediği doktor ve hastane kalmadı. Kendi hastalığına geliştirdiği tedavi yöntemi ve formülüyle çare bulunan Dr. Ersin Yılmaz, diğer sedef hastaları için de umut oldu.

Sedef hastalığının kesin tedavisi var mı?​

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Ancak, uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun süreli iyilik sağlanabilir. Hastalığı alevlendirebilecek ilaçlar ve davranışlardan (kaşıma, banyoda liflenme, kese vb.) kaçınılmalıdır.
Sedef hastalığı nedir nasıl tedavi edilir?​
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.

Sedef hastalığından nasıl kurtulunur?​

Sedef hastalığından nasıl kurtulunur?
Doğrudan cilde uygulandığında, topikal ilaçlar cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olarak sedef hastalığını etkili bir şekilde tedavi edebilir ve bazıları inflamasyonu ve plak birikimini azaltabilir. Cilt yüzeyinde uygulanan bir başka tedavi şekli de UV fototerapi tedavisidir.

Sedef hastalığı ne zaman başlar?​

Sedef hastalığı ne zaman başlar?
Alevlenme atakları ile kendini gösteren hastalık erkek ve kadınlarda eşit oranlarda görülür. Sedefe benzeyen beyaz gri pullanmalarla karakterize olan cilt hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaygın olarak 20’li yaşlarda başlar.

Sedef hastalığı Tekrarlar mı?​

Yaygın inanışın aksine, bir alerji türü değil, bağışıklık sistemi sorunudur. Şikayetler zaman zaman dinse de belirtiler belli zaman aralıklarıyla, atak şeklinde tekrarlar. Kronik, yani ömür boyu süren bir cilt rahatsızlığıdır ve bulaşıcı değildir. Tıp dilindeki adı psoriasis’tir ve farklı türleri vardır.

Sedef hastalığı tehlikeli mi?​

Sedef hastalarının vücutlarında bağışıklık sistemi ile ilişkili oluşan yangısal durum, daha erken yaşta kalp krizinden hayatlarını kaybetmelerine sebep olabilir. Doktorların verdiği dışında herhangi bir ilaç kullanmamalıdırlar.
Sedef hastaları ne yemeli ne yememeli?​
SEDEF HASTALARI NASIL BESLENMELİ, NE YEMELİ, NE YEMEMELİ?
- Sedef Hastalığını Tedavi Eden Bir Diyet Programı Bulunmaz!
- Meyve ve Sebze Tüketilmeli!
- Balık Tüketimi Artırılmalı!
- Kalp Dostu Yağlara Öğünlerde Yer Verilmeli.
- Sedef Hastaları Bu Besinlerde Uzak Durmalıdır!

Sedef hastalığının sebebi nedir?​

Sedef hastalığının sebebi nedir?
Bağışıklık siteminin zayıflaması, aşırı alkol ve sigara kullanımı ve yüksek kilo da hastalığı tetikleyici unsurlar arasındadır. Bunlara ek olarak iyodit, antimalaryal, beta bloker ve yüksek tansiyon ilaçlarını yan etkisi olarak da sedef hastalığı görülebilir.

Sedef hastalığı hangi yiyecekler zararlıdır?​

Sedef hastalığı hangi yiyecekler zararlıdır?
Sedef hastalığınız varsa özellikle sosis ve pastırma gibi işlem görmüş etlerden uzak durmalısınız. Kırmızı et gibi süt ve süt ürünleri de doğal inflamatuar araşidonik asit içerir. Özellikle inet sütünde bulunan protein kasein inflamasyonu tetikler. Yumurta sarısı da araşidonik asit bakımından zengindir.

Zeytin yağı sedef hastalığına iyi gelir mi?​

Zeytinyağı sedef hastalığı sonucu ciltte oluşan döküntü ve kızarıklığa iyi gelir. Cildin nemlenmesini sağlar. Zeytinyağı iyileşme sürecini hızlandırır, kaşıntıyı ortadan kaldırır ve kabuklanmayı azaltmaya yardım eder.

Sedef hastalığı ilk nerede başlar?​

Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde büyüyebilirler, ancak çoğunlukla kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtta görülürler.
Sedef hastalığını tetikleyen nedir?​
Sedef hastalığını tetikleyici faktörlerden bahseden Gürer, “Stres, sigara ve obezite sedef hastalığını tetikleyen faktörlerdendir. Stres, psoriasisi tetiklediği çok iyi bilinen bir faktör olup, stresli bir olaydan 1-3 ay kadar sonra hastalığın ortaya çıktığı veya şiddetlendiği gözlenmektedir.

Sedef neden tekrarlar?​

Sedef neden tekrarlar?
Psikolojik sebepler: Bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki oluşturan stres ve depresyon gibi psikolojik süreçler sedef hastalığının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamakta ve atakların tekrarlanmasına yol açabilmektedir.

Sedef hastalığı ömrü kısaltır mı?​

Sedef hastalığı ömrü kısaltır mı?
Dr. Alper, bu hastalığın bilinmeyenlerini sıralıyor: ‘Sedefin yaygın formu kronik rahatsızlıklara neden olur, yaşam süresini kısaltabilir’ Sedefin yaygın formu ölümcül olabilir. Nadiren, vücudun tüm cilt yüzeyi hastalıktan etkilenebilir.
 
Sedef hastalığı, kronik ve tekrarlayan bir cilt hastalığıdır ve maalesef henüz kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın belirtileri kontrol altına alınabilir ve ataklarının azaltılabilir.

Sedef hastalığının tedavisinde genellikle fototerapi, topikal kremler ve sistemik ilaçlar kullanılmaktadır. Topikal ilaçlar cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak etkili olabilirken, fototerapi cilt yüzeyine uygulanan UV ışınlarıyla tedavi yöntemidir. Sistemik ilaçlar ise özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilebilir.

Beslenme de sedef hastalığının yönetiminde önemli bir rol oynar. Genel prensip olarak meyve, sebze, balık ve kalp dostu yağlar tüketilmelidir. Sosis, pastırma, kırmızı et, süt ürünleri ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sedef hastalığının tetikleyicileri arasında stres, sigara kullanımı ve obezite de bulunmaktadır. Bu faktörlerden kaçınılması ve düzenli bir tedavi yöntemi takip edilmesi atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.

Son olarak, sedef hastalığının ömrü kısaltıp kısaltmadığı konusu hala araştırılmaya devam etmektedir. Hastalık özellikle yaygın formunda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir ve bu nedenle düzenli olarak uzman doktor gözetiminde takip edilmelidir.
 
Geri
Üst