AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Secimlik borc ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Seçimlik borç ne demek?​

Seçimlik borç, borcun konusunu teşkil eden birden fazla edim varsa ve borçlu bu edimler arasından yapacağı bir seçim sonunda, edimlerden yalnız birini yerine getirmekle borcundan kurtulacaksa seçimlik borçtan bahsedilir.

Konkordato zamanaşımını keser mi?​

Özet: Borçluya konkordato mühleti verilmesi, alacaklı bakı- mından önemli bir takım sonuçlar doğurmaktadır. Bunlardan en önemlisi borçluya karşı kural olarak takip yapılamaması ve derdest takiplerin durmasıdır. Bunun yanı sıra konkordato mühleti boyunca zamanaşımı ve hak düşürücü süreler işlemez.

Alacaklılar arasında eşitlik prensibi nedir?​

Alacaklılar arasında eşitlik prensibi nedir?
İçinde bulunduğu mali koşullara göre borçluya borçlarını belirli bir oran veya vadeyle ödeme imkanı verilmesi hem borçlu bakımından ve hem de alacaklılar bakımından olumlu sonuçlar doğurur. Alacaklılar arasında eşitlik esasına dayalı bir ödeme sağlanır ve borçlu iktisadi faaliyetlerine devam eder.

Konkordato alacaklılar toplantısına kimler katılabilir?​

Konkordato alacaklılar toplantısına kimler katılabilir?
Oylamada sadece konkordato projesinden etkilenen alacaklılar oy kullanabilir. 206 ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacakların alacaklıları ve borçlunun eşi ve çocuğu ile kendisinin ve evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşinin anası, babası ve kardeşi alacak ve alacaklı çoğunluğunun hesabında dikkate …

Seçimlik borç nedir örnek?​

aksi anlaşılmadıkça borçluya seçimlik bir yetki veren borç türüdür. mesela borçlu anlaşma gereğince ya alacaklıya 2+1 ev verecek ya da x marka y model 0km bir araba verecek. burada seçimlik borçların aynı değerde olması önemli değildir.

Seçimlik hak nedir borçlar Hukuku?​

6098 sayılı Kanununun “Seçimlik Haklar” başlıklı 125. maddesinde yer alan “Temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun ifasını ve gecikme sebebiyle tazminat isteme hakkına sahiptir.

Konkordato kesin mühlet süresi bitince ne olur?​

Konkordato kesin mühlet süresi bitince ne olur?
Konkordato mühleti verildikten sonra, rehinle güvence altına alınmış alacaklar için rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir. Dava evvel başlamış olan takipler ise durmaksızın devam eder. Dolayısıyla bu takip yolu ile yapılan icra takip işlemleri konkordato takip yasağı kapsamında sayılmamaktadır.

Konkordato uzatma süresi ne kadar?​

Konkordato uzatma süresi ne kadar?
Konkordato Süresi Ne Kadardır? Yasada belirtildiği üzere ilgili belgelerin sunulması için mahkeme 3 ay geçici mühlet süresi vermektedir. Eğer talep edilirse bu 3 ay 2 ay kadar daha uzatılabilir ve toplam süre 5 aya çıkar. Mahkeme ise kesin mühlet hakkındaki kararını geçici mühlet içerisinde verir.
İflas ve konkordato ilan edilmediğine dair belge nereden alınır?​
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden e-imzalı belge talep edilir. Şirket / işletme / kooperatifi temsile yetkili herhangi biri tarafından https://mersis.gtb.gov.tr’ye MERSIS kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır. Talep sırasında e-imza zorunluluğu bulunmamaktadır.
Birinci alacaklılar toplantısında ne yapılır?​
Bu toplantıya birinci alacaklılar toplantısı veya toplanması denilir. Bu toplantının temel fonksiyonu, iflâs idaresine aday göstermek ve acele hallerde satışa veya ticari işletmenin devamına karar vermektir. Toplantıya icra müdür veya yardımcılarından biri başkanlık eder.

Konkordato hangi alacaklar için mecburidir?​

Konkordato hangi alacaklar için mecburidir?
İİK 308/c’de bağlayıcı hale gelen konkordatonun, konkordato talebinden önce veya komiserin izni olmaksızın mühlet içinde doğan bütün alacaklar için mecburi olduğunu düzenlemiştir.

Seçimlik dava ne demek?​

Seçimlik dava ne demek?
seçimlik borçta, seçme hakkı borçluya ya da 3. kişiye ait olup da, borçlu veya 3.kişi bu hakkını kullanmaya yanaşmıyorsa açılacak olan davadır. seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya 3.kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması durumunda, alacaklı tarafından açılan davadır.

Seçimlik hak ne demek?​

Seçimlik hak; ayıplı mal, hizmet, süresi içinde tamir edilmeme vb. sebeplerle tüketicinin mağduriyetinin önüne geçmek adına yasal olarak seçebileceği talebi anlamına gelir. Burda dikkat edilecek husus herhangi bir uyuşmazlıkta tüketici haklı ise seçim hakkı satıcı/sağlayıcıya değil, tüketiciye aittir.

Kesin Mühletten sonra ne olur?​

Kesin mühlet kararının, henüz geçici mühlet tamamlanmamış iken yapılacak yargılama neticesinde verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte yargılamayı yapacak mahkeme ise, değişiklik göstermeyip geçici mühlet kararını veren mahkemenin kendisidir.
 
Seçimlik borç, bir borcun konusunu oluşturan birden fazla edim arasından borçlunun birini seçerek yerine getirmesi durumunda borcundan kurtulabileceği türde bir borç türüdür. Örneğin, bir borçlu anlaşma gereği ya alacaklıya belirli bir ev ya da belirli bir araba verecektir, bu durumda borçlu bu seçimini yaparak borcunu yerine getirecektir.

Konkordato sürecinde ise konkordato mühleti verildiğinde, alacaklılar açısından bazı sonuçlar doğmaktadır. Önemli bir sonuç ise konkordato mühleti boyunca zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin işlememesidir. Bu sayede borçlu mali durumunu düzeltebilmek için bir süre kazanır, alacaklılar da eşit bir şekilde borçlarının ödenmesine katkıda bulunurlar.

Alacaklılar arasında eşitlik prensibi, borçlu tarafından belirli bir oranda veya vadede borcun ödenmesi imkanının sağlanması durumunu ifade eder. Bu prensip sayesinde hem borçlu hem de alacaklılar için olumlu sonuçlar doğabilir.

Konkordato süresi ise ilgili belgelerin sunulması için mahkeme tarafından 3 ay geçici mühlet verilir. Bu süre, talep edilmesi durumunda 2 ay daha uzatılabilir ve toplam süre 5 aya kadar çıkabilir. Mahkeme ise kesin mühlet hakkındaki kararını geçici mühlet süresi içinde verir.

Son olarak, seçimlik dava ise seçimlik borçta borçlunun veya üçüncü şahsın seçim hakkını kullanmaması durumunda açılan davadır. Bu durumda alacaklılar, borçlu veya üçüncü kişinin seçim hakkını kullanmaması durumunda mahkemeye başvurabilirler.
 
Geri
Üst