AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Secici Dusunme Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Seçici Düşünme Nedir?​

Seçici Soyutlama (Selective Abstraction): Bu düşünme tarzında, bir olay fikir ya da bir gerçek bastırılmış ya da negatif düşünceleri desteklemek amacıyla kullanılır.
Düşünce hatası ne demek?
Düşünce hataları; özellikle sıkıntılı olduğumuz anlarda aklımıza birdenbire gelen, ilk anda mantıklı görünen ve genelde olumsuz duygularla bağlantılı bir takım varsayım veya düşüncelerdir.
Yanlış Etiketleme nedir?
4-Etiketleme ve Yanlış Etiketleme: Kendinizi ya da başkalarını yıkıcı bir biçimde yargılamak veya yapılan hatalara dayanarak aşırı genellemelerde bulunarak olumsuz ve yanlış etiketlemek. Örnekler: “Yemek tuzlu olmuş bu sebepten beceriksizin tekiyim.” “ Takdir yerine teşekkür almak aptal bir öğrenci olduğumu gösterir.”

Felaketleştirme nedir?​

Felaketleştirme: Gelecekte olacak olayları, en kötü senaryo ile sonuçlanacak şekilde yorumlamaktır. Genellikle olayın içinde kesinlik bulunur ve çok negatif bir sonla biter.
Seçici soyutlama nedir örnek?
2- Seçici soyutlama: Olup bitenin tümünü görmek yerine, içinden bir parçayı olarak onu ön plana çıkarmadır. Örneğin, konuşması genel olarak beğenilen kişinin, bir kişi tarafından yapılan eleştiriyi esas alıp kendini başarısız olduğunu düşünmesi.
Seçici odaklanma nedir?
Seçici Dikkat: Belli bir uyarıcı ya da eylemle dikkati dağıtan başka bir uyarıcı olduğu halde ilgilenebilme kabiliyetidir. Değişen Dikkat: Dikkat odağını iki ya da daha fazla uyaran arasında değiştirebilme kabiliyeti. Bölünmüş dikkat: Aynı anda farklı uyaran ya da eylemlerle ilgilenebilme kabiliyeti.

Kutuplaşmış düşünce tarzı nedir?​

Kutuplaşmış düşünce Her şeyi “ya hep ya hiç” şeklinde düşünmek ve yorumlamak, yaşantıları “öyle veya böyle” şeklinde sınıflamaktır. Bu kutuplaşmış düşünme sisteminde her şey “siyah” veya “beyaz” olarak etiketlenir. Herhangi bir kusurun olması sizi veya diğerlerini kötü, yetersiz yapabilir.
Bilişsel çarpıtma ne demek?
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Etiketleme bilişsel çarpıtma nedir?
Bilişsel çarpıtmalar (cognitive distortions) beyninizin gerçeği yansıtmayan bağlantılar kurmasıdır. Bir düşünceniz vardır ama bu düşünce gerçeklikle uyumlu değildir. Sonucunda da negatif hislere sebebiyet verir.

Çarpıtılmış düşünce nedir?​

Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Kutuplaşmış düşünce ne demek?
Olumluyu yok sayma nedir?
Büyütme/küçültme(olumluyu yok sayma): Olumsuz olayları daha büyük olumluları daha küçük görme. Etraftakilerin oransız bir şekilde devleştirilmesi ya da küçültülmesidir. Genellikle bu bilişsel hataya sahip kişiler kendi yaptıklarını küçük, yapamadıklarını büyük görürler.
 
Geri
Üst