AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sebepsiz zenginlesme hukumlerinin sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sebepsiz zenginleşme hükümlerinin şartları nelerdir?​

Sebepsiz zenginleşmenin şartları

Sebepsiz zenginleşme davası ne kadar sürer?​

Sebepsiz zenginleşme davası genellikle ortalama 9 ay ile 1 sene arasında sürmektedir.
Haksız iktisaptan söz edilebilmesi için bir kişinin mal varlığındaki artışın sonucunda, diğer tarafın mal varlığında fakirleşme meydana gelmesi gerekir. İkisi arasında bulunan nedensellik bağı, haksız iktisaba esas oluşturur.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan borçların şartları nelerdir?
Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları
Sebepsiz zenginleşme mi alacak davası mı?
Hukuk sistemimizde sebepsiz zenginleşme durumunda malvarlığında artış olan ile malvarlığında kayba uğrayan arasında borç ilişkisinin olduğu belirtilmektedir. Bu borcun konusu da malvarlığında meydana gelen fazlalığı iadesi, yani sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacağın ifasıdır.

Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?​

Bununla birlikte her halde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl içinde yetkili makama dava başvurusunda bulunulmalıdır. Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davasında yetkili ve görevli mahkeme mağdurun ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Haksız tahrikin derecesi nelerdir?​

Haksız tahrikin derecesi yapılacak ceza indirimi oranını da belirleyecektir. Uygulamada Yargıtay kararlarıyla belirlenmiş olan haksız tahrik şartları şunlardır: Fail, mağdurun kendisine dönük haksız bir fiil gerçekleştireceği zannıyla mağdura karşı bir suç işlerse haksız tahrik nedeniyle ceza indiriminden yararlanamaz.
Uygulamada Yargıtay kararlarıyla belirlenmiş olan haksız tahrik şartları şunlardır: Fail, mağdurun kendisine dönük haksız bir fiil gerçekleştireceği zannıyla mağdura karşı bir suç işlerse haksız tahrik nedeniyle ceza indiriminden yararlanamaz. Haksız tahrik şartlarının oluşabilmesi için mağdurun faile karşı somut bir haksız fiil ika etmesi gerekir.
Haksız tahrik İndirimi Yargıtay Kararları?
Haksız Tahrik İndirimi Yargıtay Kararları 1 Haksız Tahrikte Kaçınılmaz Hata. Olay günü sanık sigara almak için dışarı çıktığında, kahvehanenin önüne geldiği sırada… 2 Karşılıklı Kavgada Haksız Tahrik. Karşılıklı kavga şeklinde geliştiği anlaşılan ve her iki aile bireylerinin yaralanmış… 3 Tokat Atma Nedeniyle Haksız Tahrik İndirim Oranı. Maktulün sanığa tokat atarak basit… More
Kimler haksız fiillerden sorumlu tutulabilir?
haksız fiillerin özel unsurlarından bir tanesi de kusurdur. kural olarak haksız eylemin sonuçlarından sorumlu tutulanlar, o eylemi işleyenlerdir. ancak kanun bazı durumlarda haksız eylemi işleyen ile birlikte başka bir kimsenin de sorumlu tutulabileceğini kabul etmiştir.

Sebepsiz zenginleşme hangi mahkemede açılır?​

Sebepsiz zenginleşmeden kaynaklı alacak davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri, yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yerindeki mahkemedir. Yani, sebepsiz zenginleşmeye dayalı dava, karşı tarafın yerleşim yerindeki (ikametgahının bulunduğu yerdeki) Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Sebepsiz zenginleşme sonucunda iyi niyetli zenginleşen hangi masrafları talep edebilir?​

Zenginleşen iyi niyetli ise, yaptığı zorunlu ve yararlı giderleri, geri verme isteminde bulunandan isteyebilir. Zorunlu giderlere örnek olarak bir otomobilin motorunun bozulması halinde tamir edilmesi veya tamiri mümkün değilse motorun değiştirilmesi zorunlu bir giderdir.
Sebepsiz zenginleşme, “haklı bir sebebe dayanmaksızın, bir kişinin malvarlığından veya emeğinden zenginleşme” şeklinde tanımlanır. Buna göre birinin malvarlığında oluşan sebepsiz zenginleşme ve diğerinin malvarlığında oluşan sebepsiz fakirleşme nedeniyle, iki taraf arasında kanuni bir borç ilişkisi meydana gelir.
Sebepsiz zenginleşme hangi madde?
MADDE 77- Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
Sebepsiz zenginleşme hangi kanun?
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca sebepsiz zenginleşme, sözleşme ve haksız fiiller gibi bir borç kaynağıdır. Haklı bir neden olmaksızın bir kimsenin başkasının mal varlığından veya emeğinden ötürü zenginleşmesine sebepsiz zenginleşme denmektedir.

Kimler sebepsiz zenginleşme davası açabilir?​

Sebepsiz zenginleşme nedeniyle dava bir kişi üzerinden zenginleşen kişilere karşı açılabilir. Bir başkasının emeğini kullanarak ya da başkasının sahip olduğu malları aracılığı ile kazanç sağlamak yasal değildir. Bu kişiler elde ettikleri kazancı geri vermekle yükümlüdür.
Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları

Sebepsiz zenginleşme davası ne demek?​

Kişinin yalnızca malvarlığından değil, haklı bir sebep olmaksızın emeğinden de zenginleşen kimse hakkında sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanabilecektir. Sebepsiz zenginleşme davası, hukuka uygun olmayarak zenginleşen kimsenin zenginleşmeye konu olan mal adına iade talebi sunduğu davadır.
Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için ilk olarak davalı kişinin haksız bir kazanç elde etmiş olması gereklidir. Ayrıca bu haksız kazancın da ispat edilmesi şarttır. Bazı kişiler aralarında sözleşme yapabilir. Fakat bu durumda da haksız kazanç söz konusu olabilir.
Haksız kazanç davası hangi mahkemede açılır?
Dava konusu ve değerine bakılmaksızın, şahıs ve malvarlığına ilişkin davalar, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece, Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülürler. Yani haksız fiile ilişkin genel olarak görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir diyebiliriz.
Hangi hallerde sebepsiz zenginleşme davası açılabilir?
Sebepsiz Zenginleşme Davası Hangi Hallerde Açılabilir? Zenginleşenin yükümlülüğü, özellikle; Zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur. Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için karşı tarafın haksız bir sebep ile zenginleşmiş olması gerekmektedir.

Sebepsiz kazanç nedir?​

Haklı bir neden olmaksızın bir kimsenin başkasının mal varlığından veya emeğinden ötürü zenginleşmesine sebepsiz zenginleşme denmektedir. Yani bir kişinin malvarlığında artış meydana gelirken diğer kimsenin malvarlığında azalma olmalı ve bu artış ve azalmanın arasında bir illiyet bağı bulunmalıdır.

Hukukta sebepsiz zenginleşme nedir?​

Malvarlığı başka birinin malvarlığının aleyhine haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen kimse oluşan zenginleşmeyi aynen iade borcu altındadır. Aynen iadesi mümkün olmadığı durumda iade nakdi ödeme ile yapılır. İyi niyetli olmayan zenginleşenin iade borcunun kapsamında zenginleşenin lehine bir istisna düzenlenmemiştir.
 
Geri
Üst