Seb i hicran yanar canim doker kan cesm i giryanim uyarir halki Efganim kara bahtim uyanmaz mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Şeb i hicran yanar cânım döker kan çeşm i giryânım uyarır halkı Efgânım kara bahtım uyanmaz mı?​

Şeb-i hicran yanar cânım, döker kan çeşm-i giryânım Uyadır halkı efgânım, gara bahtım uyanmaz mı? Ayrılık gecesinde canım yanar, ağlayan gözüm kanlı yaş döker. İniltilerim halkı uyandırır, kara talihim uyanmaz mı? Gûl-i ruhsârına karşu, gözümden kanlu akar su Habîbim fasl-ı güldür bu, akar sular bulanmaz mı?

Beni candan usandırdı cefadan yar usanmaz mı ne demek?​

Günümüz Türkçesiyle: 1-Sevgili beni canımdan usandırdı, acaba kendisi bana cefa etmektenusanmadı mı? Âhımdan çıkan ateşle gökler tutuştu, yandı.
Fuzuli Rindi Şeydadır ne demek?
“fuzûlî rind-i şeydâdır hemişe halka rüsvâdır, sorun kim bu ne sevdâdır bu sevdâdan usanmaz mı?” osmanlı türkçesi’nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir.
Şam ı Hicran ne demek?
ayrılık gecesi. onulmaz acı, mütemadi ıstırap ve elemiyle iki büklüm edip yürek paralayan kahrukederin gecesi, karanlığı, zulmeti, kasveti..

Beni candan usandırdı kime ait?​

Beni candan usandırdı şiiri – Fuzuli.

Beni candan usandırdı kime yazıldı?​

Fuzuli kimdir nedir?
Fuzûlî (y. 1480 veya 1494 – 1556, Kerbela ya da Bağdat), Azerbaycan Türkçesinde eser veren Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman’dır. Oğuzlar’ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycan Türkçesinin en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür.
Osmanlıca Nigah ne demek?
Gözcü. Gözleyen. Osmanlıca’da yazılışı: nigâhban. Bekçi.
Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) temiz, mübârek nûru.
Türk Divan edebiyatında önemli bir yere sahip olan Fuzuli, Türk şiir gelenek ve yapısını belirleyen kişiler arasında yer alır. 1483 yılında Irak’ta Kerbela’da ve Hilla’da doğduğu düşünülmüştür ancak bu bilgi tam anlamı ile kesinlik taşımaz. Babasının müftü olduğu bilinir ve ilk eğitimini babasından aldığı bilinir.
Fuzuli mesleği nedir?
ŞairSanatçıFuzûlî/Meslekleri
Şikayetname ilk Nedir?
Şikâyetnãme (Osmanlıca: شکايت نامه) Fuzûlî’nin en önemli eserlerinden biridir. Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir.

Nigeh ne demek?​

bazı yerlerde nigeh olarak geçmektedir. ilk telaffuz edildiğinde kesinlikle anlaşılamayan , “anlamlı bakış” anlamına gelen bayan ismi.

Dehenün ne demek?​

Dehen kelimesi Türkçe’de “ağız” anlamına gelir. Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) dahān veya dahan دهان/دهن z “ağız” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen zathan- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pirüpak hangi dil?
Pirüpak, Farsça pīr + pāk kökünden gelmektedir.

Geri