AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Se sa dan sonra virgul gelir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Se sa dan sonra virgül gelir mi?​

“Şart cümlelerinde -sa (-se) ekinden sonra virgül konmalı mı konmamalı mı?” konusu, 2005 yılında gündeme gelmiş ve o yıl Türk Dil Kurumunca yayımlanan Yazım Kılavuzu’nda mesele şu uyarıyla açıklanmıştır: “Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konmaz.” (36. s.)
Hitap kelimelerinden sonra ne konur?
Hitap kelimelerinden sonra virgül kullanılır.

Hemden sonra virgül gelir mi?​

UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır. Siz ister inanın ister inanmayın, bir gün bile durmam.
Fiilimsilerden sonra virgül konur mu?
Fiilimsiler toplam üç tanedir. Bunlar; İsim fiil, sıfat fiil ve zarf fiildir. Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır.

Sayılardan sonra sıra bildirmek için ne konur?​

– Sayılardan sonra sıra bildirmek amacıyla –ıncı, -inci ekinin yerine yine nokta konur.
Fiilimsiden sonra virgül gelir mi?

Ancak Bağlacından sonra virgül konur mu?​

(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)
De Bağlacından sonra virgül konur mu?
Uyarı: Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz: İmlamız, lisanımız düzelince, lisanımız da kafamız düzelince düzelecek; çünkü o da ancak onlar kadar bozuktur, fazla değil!

Fiilimsiden önce virgül gelir mi?​

Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir. Bu istisnai durum da şöyledir: iki fiilimsinin art arda geldiği durumlar. Eğer iki fiilimsi peşin sıra geliyorsa, cümlede anlatım bozukluğu olmaması açısından virgül kullanımı olabilir.
UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır.
Aynı kelimelerin arasına virgül konur mu?
Not: İkilemelerde kelimeler arasına virgül konmaz. Dahası, ikilemelerin arasına hiçbir noktalama işareti gelmez. Akşam akşam, bata çıka. 9. Cümle içinde özel olarak vurgu yapılması gereken kelimeden sonra kullanılır.

Hangi kelimelerden sonra virgül konmaz?​

Zarf fiil eklerinden (–ken, – ıp , -ip, -up, -üp, -ince, ınca…) sonra virgül konmaz.
Fiilimsilerden sonra herhangi bir noktalama işareti gelir mi?
Her kademeden öğrencinin sınavlarda sık sık karşılaştığı zarf fiiller, bazen öğrencileri zorlayabilmektedir. Türkçe dilinin en önemli konularından olan fiilimsi çeşitlerinden zarf fiiller bazı noktalama işaretleri ile birlikte kullanılabilirken bazı noktalama işaretleri ile birlikte kullanılamamaktadır.

Fiilimsilerden sonra noktalama işareti konulur mu?​

Sıfatların arasına virgül konur mu?
Tek bir sıfatla oluşturulan sıfat tamlaması arasına virgül konmaz. Eğer sıfat tamlamasında birden çok sıfat varsa o sıfatlar arasına virgül konabilir.

Isim tamlamasının arasına virgül konur mu?​

İsim tamlamasının arasına virgül konmaz.
Zarf-fiil ekleri arasına virgül gelir mi?
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs…) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.

Sıfat fiillerden sonra virgül gelir mi?​

Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır. Bunun nedeni zarf fiillerin aynı zamanda birer bağlaç olarak görev yapmasıdır. İstisna olan durumlar bulunsa da çoğu durumda zarf fiillerden sonra virgül kullanılmamaktadır.
 
Geri
Üst