AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sdlc modelleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.581
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SDLC modelleri nelerdir?​

SDLC Modelleri
- Waterfall Model.
- İterative Model.
- Sprial Model.
- V Model.
- Big Bang Model.
- Agile Model.
- RAD (Rapid Application Development) Model.
- Prototyping Model.

Life Cycle Model Nedir?​

Yazılım yaşam döngüsü, (Software Development Life Cycle SDLC) yazılımın hem üretim hem de müşteri tarafından kullanımı süreçlerinde devam eden yazılımı geliştirmek için geçirdiği aşamaların tümüne verilen isimdir diyebiliriz.

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü SDLC nedir?​

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü SDLC nedir?
Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (Software Development Life Cycle ,SDLC), yazılımları tasarlamak, geliştirmek ve test etmek amaçlı kullanılan bir süreç olarak ifade edebiliriz. Yazılımın nasıl geliştirileceği, sürdürüleceği ve daha iyi hale nasıl getirileceğinin açıklayan bir plandan oluşmaktadır.

Yazılım geliştirme modelleri nelerdir?​

Yazılım geliştirme modelleri nelerdir?
Yazılım Geliştirme Süreci Modelleri (SDMP)
- Büyük Patlama Modeli.
- Kodlama Modeli.
- Şelale Modeli.
- V-Modeli.
- Yinelemeli Model.
- Rad Modeli.
- Çevik Model.
- Spiral Model.

Agile modeli nedir?​

Agile (çevik) yöntem, yazılım geliştirmede kullanılan proje yönetimine özel bir yaklaşımdır. Bu yöntem ekiplerin yazılım geliştirme süreçlerinin öngörülemezliğine cevap vermesine yardımcı olur. Genellikle sprint olarak bilinen artımlı, yinelemeli iş dizilerini kullanır.

Yazılım Yaşam Döngüsü nasıl başlatılır?​

Planlama > Analiz > Tasarım > Üretim > Test > Bakım süreçleri başlar. Yukarıda belirtilen yazılım geliştirme yaşam döngüsü tanımlaması, genel hatlarla yazılım yaşam döngüsünün ne olduğunu anlamak için verilmiş standart bir süreçtir.

Sdlc aşamaları nedir?​

Sdlc aşamaları nedir?
Yazılımın ürününün hem üretim hem de müşterideki kullanım süreci boyunca geçirdiği tüm aşamalar yazılım geliştirme yaşam döngüsü (“software development life cycle”, “SDLC”) olarak adlandırılır. Yazılım geliştirme süreci, zamanlamaya dayalı ve içerik olarak bölünmüş aşamalardan oluşmaktadır.

Yazılım geliştirme Yaşam Döngüsü temel adımları nelerdir?​

Yazılım geliştirme Yaşam Döngüsü temel adımları nelerdir?
Yazılımın yaşam döngüsü tek yönlü veya doğrusal değildir ve birkaç temel aşamadan oluşur. Bu aşamalar şunlardır: Planlama, Analiz, Tasarım, Gerçekleştirme ve Bakım. Yani yazılım projelerinin analiz ve planlanmasından başlayarak kullanımı boyunca süren bir döngüdür diyebiliriz.
Yazılım Süreçleri Nedir?​
Bunlar; Talep Alma, Planlama, Analiz, Tasarım, Kodlama, Test ve Bakım olarak sıralanırlar.
Yazılım geliştirme süreç modelleri nelerdir?​
Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri
- Yazılım Süreci Modelleri. Bunlar yazılım üretim faaliyetinin genel yapılma düzenine dair rehberler olarak adlandırılırlar.
- Gelişigüzel Model.
- Barok Modeli.
- Çağlayan (Şelale) Modeli.
- V Süreç Modeli.
- Helezonik(Spiral) Modeli.
- Evrimsel Geliştirme Süreç Modeli.
- Artırımsal Geliştirme Süreç Modeli.

Barok model nedir?​

Barok model nedir?
Barok Modeli: Eski bir model olup, yaşam döngüsünün temel adımları doğrusaldır ve aşamalar arası nasıl geri dönüş yapılacağı belirsizdir. Bu model, gerçekleştirme aşamasına daha fazla önem vermektedir. Dokümantasyon, yazılan programın test aşamaları bitirildikten sonra yapılır.
 
SDLC (Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü) modelleri yazılım geliştirme süreçlerini organize etmek ve yönlendirmek için kullanılan farklı yaklaşımları temsil eder. Bahsettiğiniz SDLC modelleri şunlardır:

1. Waterfall Model: Lineer ve basamaklı bir yaklaşımı olan bu modelde her aşama sırasıyla gerçekleştirilir ve bir sonraki aşama bir öncekini tamamladıktan sonra başlar.

2. Iterative Model: Tekrarlayan gelişim aşamaları üzerine kurulu bu modelde yazılımın küçük parçalar halinde geliştirilip, her bir parça üzerinde tekrar tekrar çalışılır.

3. Spiral Model: Risk yönetimine büyük önem veren bu modelde geliştirme süreci, bir spiralin şeklini alarak her turda yeni özellikler eklemeyi ve riskleri azaltmayı hedefler.

4. V Model: Her aşamanın test aşamasıyla eşleştiği bu modelde geliştirme ve test aşamaları paralel olarak ilerler. Doğru bir şekilde planlanmış test aşamalarıyla kalite sağlanır.

5. Big Bang Model: Bu modelde geliştirme süreci hızlı ve kaotik bir şekilde başlar ve tüm aşamalar aynı anda yürütülür. Esneklik ve kontrolsüzlük ön plandadır.

6. Agile Model: Esnek ve yinelemeli çalışma prensiplerine dayalı olan bu modelde sürekli müşteri geri bildirimleriyle gelişim sağlanır. Küçük iş parçaları (sprints) şeklinde ilerlenir.

7. RAD (Rapid Application Development) Model: Hızlı uygulama geliştirme sürecine odaklanan bu modelde yazılımın hızlıca geliştirilip, prototipler üzerinde çalışılır.

8. Prototyping Model: Bu modelde öncelikle prototipler oluşturularak müşteri geri bildirimleri toplanır ve son ürünün doğru şekilde geliştirilmesi sağlanır.

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) ise yazılımın tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımının yapıldığı tüm süreçleri kapsayan bir yaklaşımdır. Bu süreç, yazılım projelerinin analiz ve planlama aşamasından başlayarak, kullanım süreci boyunca devam eden bir döngüyü ifade eder.
 
Geri
Üst