AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Scrum uygulama gelistirme yontemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.363
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Scrum uygulama geliştirme yöntemi nedir?​

Scrum; Agile proje yönetim metodolojilerinden biridir. Kompleks yazılım süreçlerinin yönetilmesi için kullanılır. Bunu yaparken bütünü parçalayan; tekrara dayalı bir yöntem izler. Düzenli geri bildirim ve planlamalarla hedefe ulaşmayı sağlar.

Ürünün release sürüm planının nihai sorumlusu hangi roldür?​

Ürünün piyasa koşullarıyla ilgili bilgilere dayanarak güncelliğini korumalı, strateji ve yatırım getirisi pozitif tutulması sağlanmalıdır. Bu nedenle yol haritası oluşturmada Product Owner’a büyük rol düşüyor.
Sprint Retrospective toplantısı nedir?​
Retrospective toplantısı, Scrum Takımı’nın takımca yaptığı, Sprint veya genel iş akışının üzerine kişiler, ilişkiler, süreçler ve araçlar kapsamında geriye yönelik bir değerlendirme ve iyileştirmedir.

Sprint Retrospective nasıl yapılır?​

Sprint Retrospective nasıl yapılır?
Sprint Retrospective toplantısı neden yapılır? Sprint içerisinde iyi ya da kötü gitmiş olan her şeyi, her olayı tüm ekibin birlikte şeffaf bir şekilde masaya yatırmaları gerekir. Daha sonra iyi yaptıkları şeyleri korumak ya da kötü yaptıkları şeylerden kaçınmak için ne gibi aksiyonlar almaları gerektiğini konuşurlar.

Scrum çevik yazılım geliştirme metodu nedir nasıl uygulanır?​

Scrum çevik yazılım geliştirme metodu nedir nasıl uygulanır?
Çevik yazılım geliştirme; yinelemeli (iterational) olarak yazılım geliştirme sürecinin aktivitelerinin uygulanması ve tedrici (incremental) olarak yazılım ürününün doğru bir şekilde, değişime açık, Agile(Çevik) Birliği’nin oluşturduğu değerler ışığında prensiplerini uygulayarak geliştirilmesidir.

Kim backlog a product backlog maddeleri ekleyebilir?​

Product Owner, birçok paydaşın ihtiyaçlarını Product Backlog’a yansıtabilir.

Retrospektif neden yapılır?​

Retrospektiflerin amacı takımların çalışma şekillerini sürekli iyileştirmelerine yardım etmektir. Agile retrospektifi , yada Scrum’da söylendiği üzere Sprint Retrospektifi, takımların çalışma şekillerini ortaya koydukları ve yaptıklarında sürekli daha iyi olabilmek için kullandıkları bir uygulamadır.
Retrospektif nedir nasıl yapılır?​
Belirli bir zaman içerisinde tamamlanması gereken etkili bir toplantı biçimi olan çevik retrospektif, bir sürecin sonuna kadar birlikte koşmuş, yanyana aynı amaç için yürümüş bir takımın, o süre zarfındaki çalışmaları ve davranış biçimleri üzerinden kendini bir sonraki süreci iyileştirmek üzere değerlendirmesidir.

Retrospective toplantısına kimler katılır?​

Retrospective toplantısına kimler katılır?
Retrospective toplantıları bir sonraki Sprint’te iş süreçlerini iyileştirmek için geçmiş Sprint’in incelendiği ve “nasıl daha iyi performans gösterebiliriz?” sorusuna cevap aranan toplantılardır. Bu toplantıya geliştirme ekibi, scrum master ve product owner katılır.
 
Scrum, Agile proje yönetimi metodolojilerinden biri olup, kompleks yazılım süreçlerinin yönetilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Scrum, tekrara dayalı bir yöntem izleyerek işleri parçalar ve düzenli geri bildirimler ve planlamalar ile hedefe ulaşmayı sağlar.

Ürünün release sürüm planının nihai sorumlusu genellikle Product Owner'dır. Product Owner, ürünün piyasa koşullarını dikkate alarak yol haritasını oluşturur ve ürünün stratejik hedeflerine yönelik kararları alır.

Sprint Retrospective toplantısı, Scrum Takımı'nın Sprint veya genel iş akışının üzerine odaklanarak yapılan bir değerlendirme ve iyileştirme toplantısıdır. Takım, Sprint boyunca yaşanan iyi ve kötü deneyimleri paylaşır, nelerin doğru gittiğini korumak veya nelerin yanlış gittiğini düzeltmek için aksiyonlar belirler.

Scrum çevik yazılım geliştirme metodu, iteratif ve artan bir şekilde yazılım geliştirme sürecini ve ürünün çevik prensiplere bağlı olarak geliştirilmesini sağlar. Bu yaklaşım, değişime açık ve değer odaklı bir yazılım geliştirme sürecini destekler.

Product Backlog'a maddeler eklemek ise genellikle Product Owner'ın sorumluluğundadır. Product Owner, paydaşların ihtiyaçlarını analiz ederek ve önceliklendirerek Product Backlog'u güncel tutar ve geliştirir.

Retrospektifler, takımların çalışma şekillerini sürekli iyileştirmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılır. Scrum'da Sprint Retrospektifi, takımın çalışma biçimlerini incelemesini ve gelecekte daha iyi performans göstermek için aksiyonlar belirlemesini sağlar.

Retrospective toplantılarına genellikle geliştirme ekibi, Scrum Master ve Product Owner katılır. Bu toplantılar, geçmiş Sprint'in incelendiği ve gelecekteki süreçlerin nasıl iyileştirilebileceği üzerine odaklanan toplantılardır.
 
Geri
Üst