AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

SCI dergi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.312
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SCI dergi ne demek?​

social science citation index (ssci) ve arts and humanities citation index (ahci) ile birlikte bilimsel makalelerin kalitesini, bir tür rekabet yoluyla (bu indekslere girebilen dergilerin sayısının kısıtlı, gönderilen makale sayısının çok olması ve git gide artması) sürekli artıran oluşumdur.

Kimlerin makalesi yayınlanır?​

Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.

Bir makale birden fazla dergide yayınlanabilir mi?​

Bir makale birden fazla dergide yayınlanabilir mi?
Ahlaki açıdan makalenizi birden fazla dergiye göndermeniz pek uygun görülmez. Gönderdiğiniz yazınız için bazen haftalarca bazen aylarca bekleyebilirsiniz. Ve bu bekleme sonucunda makaleniz dergi tarafından kabul görmez ise başka bir dergiye gönderim kararı alırsınız.

Makaleye Uygun dergi nasıl bulunur?​

Makaleye Uygun dergi nasıl bulunur?
Derginizin Hedeflerini ve Kapsamını Araştırma
- Derginin “Hakkımızda” ve “Yazarlar İçin Rehber” bölümlerini okuyun.
- Hedef derginizde yayınlanan makaleleri okuyun.
- 3. Sizinkilere benzer araştırmalar yayınlayan dergilerin bir listesini toplayın.
- Derginin Etki Faktörünü Kontrol Edin.

Dergi ismi nasıl yazılır?​

Türkçe imla kurallarına göre dergi isimleri özel isim olduğu için de büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uygulamamız durumunda ise derginin adı olan “Türk Dili” büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle yazılır.

SCI scie ve ESCI dergiler arasındaki fark nedir?​

Bu indeks; Science Citation Index Expanded (SCI-Expanded), Sciences Citation Index (SSCI), gibi daha itibarlı indekslerin bir alt basamağı veya bir gömlek altı olarak tanımlanabilir. ESCI, daha çok bölgesel öneme sahip veya gelişmekte olan bilim dalları temelinde makaleler yayımlayan dergileri kapsamayı amaçlamaktadır.

Q4 dergi ne demek?​

Q4 dergi ne demek?
SCI-Expanded ve SSCI kapsamında Türkiye kaynaklı dergiler arasında Q1 kategorisinde dergi yoktur, Q2 kategorisinde 2, Q3 kategorisinde 9 ve geriye kalan 49 dergi ise Q4 kategorisindedir.

Öğretmen akademik makale yazabilir mi?​

Öğretmen akademik makale yazabilir mi?
Bu çerçevede; ev hanımı, öğrenci, işçi, memur, öğretmen, asker, doktor ve diğer tüm mesleklerde çalışan, emekli ya da çalışmayan herkes, makale yazarı olup yazmaya başlayabilir.

Çoklu yayın ne demek?​

Çoklu Yayın (duplikasyon) : Aynı verilerin ve so- nuçların birden fazla yayında verilmesi anlamına gelen bu yanıltma türü basit gibi görünse de gerçekte ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Aynı makaleyi değişik dillerde yayınlamak da bu gruba girmektedir.

Dergilerin Q değeri nasıl hesaplanır?​

Dergilerin Q değerleri nasıl bulunur? Bir derginin Q değeri kısaca, derginin bulunduğu alandaki dergi sayısının dörde bölünmesiyle ortaya çıkan% 25’lik dilimleri gösterir. İlk% 25’lik dilim Q1 değerini alırken, son% 25’lik dilim Q4 değerini alır.

Dergi isimleri nasıl yazılır TDK?​

Dergi isimleri nasıl yazılır TDK?
UYARI: Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tablosu vb.
 
SCI dergi, sosyal bilimler alıntı dizini (SSCI) ve sanat ve beşeri bilimler alıntı dizini (AHCI) ile birlikte bilimsel makalelerin kalitesini artıran bir oluşumdur. Bu indekslere dahil olan dergilerin sayısı sınırlı olduğu için rekabetçi bir ortam oluşturur ve makalelerin sürekli olarak kalitesini yükseltir.

Makale yayınlama konusunda herhangi bir unvan veya statü şartı olmadığını belirtmek önemlidir. Teknik olarak herkes, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bilim, herkesin katkısına açık bir alan olduğu için bu esas çok önemlidir.

Bir makalenin birden fazla dergide yayınlanması genellikle ahlaki açıdan doğru bulunmaz. Makalenin kabul edilmesi aylar sürebileceği için eğer reddedilirse başka bir dergiye gönderilebilir. Ancak aynı makalenin aynı anda birden fazla dergide yer alması etik bir sorun teşkil edebilir.

Makale için uygun bir dergi bulmak için o derginin hedeflerini ve kapsamını araştırmak önemlidir. Derginin yayınladığı makaleleri incelemek, etki faktörünü kontrol etmek ve sizin çalışmanıza benzer araştırmalar yayınlayan dergileri listelemek faydalı olacaktır.

SCI-Expanded ve SSCI gibi itibarlı indekslerin alt basamaklarından biri olan ESCI, genellikle bölgesel öneme sahip veya gelişmekte olan bilim dallarına odaklanan dergileri kapsar.

Q4, SCI-Expanded ve SSCI kapsamında Türkiye'den yayın yapan dergilerin sıralandığı değerlendirmede en düşük kategoriyi temsil eder. Türkiye kaynaklı dergiler arasında Q1 kategorisinde hiç dergi yokken, Q4 kategorisinde 49 dergi yer almaktadır.

Öğretmenler de diğer meslek grupları gibi akademik makale yazabilirler. Herkes, meslek veya unvanından bağımsız olarak makale yazarı olabilir ve katkıda bulunabilir.

Çoklu yayın, aynı verilerin ve sonuçların birden fazla yayında paylaşılması anlamına gelir. Bu durum yayınlarda yanıltıcı olabilir ve ciddi etik sorunlara yol açabilir.

Dergilerin Q değeri, derginin bulunduğu alandaki diğer dergilerle karşılaştırılarak hesaplanır. Dergi sayısının dörde bölünmesiyle oluşan dilimlerden Q1 en yüksek ve Q4 en düşük dilimi temsil eder.

Dergi isimleri Türkçe imla kurallarına göre yazılırken, özel isimler büyük harfle başlar. Ancak özel isimden sonra gelen kelimeler küçük harfle devam eder. gazete, dergi ve tablo gibi özel isimler büyük harfle başlamazlar ve normal kelimeler gibi yazılır.
 
Geri
Üst