- Konu Yazar
Schrödinger in Kedisi Deneyi neden yapıldı?
Erwin Schrödinger tarafından 1935’te ortaya atılan bu düşünce deneyi bir kuantum süperpozisyon paradoksudur. Schrödinger, bu deneyle Kopenhag yorumundaki kuantum mekaniğinin problemlerini göstermek istemiştir.Schrödinger ne buldu?
Atomun parçaları olan elektronların davranışlarını matematik formüllerle ifade edip dalga mekaniğini kurmasıyla tanınır.Dalga denklemini kim buldu?
Dalga fonksiyonunun uzaya ve zamana bağlı değişimini gösteren denklemi ilk bulan Erwin Schrödinger’dir.
Schrödinger dalga mekaniği oluştururken hangi bilim insanının elektron hakkındaki bulgularından yola çıkmıştır?
Üç yıl sonra 1926’da Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger (1887- 1961), yeni bir fikirle ortaya çıktı. Schrödinger, bir elektronun parçacıktan çok dalga olarak görülmesi durumunda Danimarkalı fizikçi Niels Bohr’un elektron yörüngelerinin daha bir anlam kazanacağına inanıyordu.Kedi ölü mü yaşıyor mu?
Biliyoruz ki, kuantum dünyasında her parçacığa bir dalga eşlik eder. Buna göre kedinin ölü durumu ile canlı durumu, farklı dalga fonksiyonları ile temsil edilir. Ancak, kutuyu açmadığımız sürece ölü kedinin dalga fonksiyonu ile canlı kedinin dalga fonksiyonu üst üste biner, yani kedi “ne ölü, ne de diri”dir.Schrödinger kimyada ne yaptı?
1925 yılında Schrödinger’ in dalga teorisi ortaya çıkınca atomik yapı da yeni çıkan bu teoriyle açıklanmak istendi. Bu amaçla yapılan deneysel çalışmalar gözlemlerle çok iyi bir uyum gösterdi. Böylece yeni ortaya çıkan atom molekülüne dalga modeli ya da quantum mekaniksel atom molekülü adı verildi.
Dalga mekaniği teorisi nedir?
“‘Nicem mekaniği”‘ veya “‘dalga mekaniği”‘ adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.1987 de atom bölünemez diyen kimdir?
Dalton, bu düşüncesinde son derece haklıydı ve bu doğrultuda 1805 yılında ilk atom modelini geliştirdi: Bütün maddeler atom adı verilen çok küçük parçalardan oluşur ve bu atomlar bölünemez, var edilemez ve yok edilemezdir.Schrödinger kedisi öldü mü?
Schrödinger’in kedisi sahiden aynı anda hem hayattaymış hem ölü