AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Schrodinger dalga mekanigi olustururken hangi bilim insaninin elektron hakkindaki bulgularindan yola cikmistir?

Editör

Yeni Üye

Schrödinger dalga mekaniği oluştururken hangi bilim insanının elektron hakkındaki bulgularından yola çıkmıştır?​

Üç yıl sonra 1926’da Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger (1887- 1961), yeni bir fikirle ortaya çıktı. Schrödinger, bir elektronun parçacıktan çok dalga olarak görülmesi durumunda Danimarkalı fizikçi Niels Bohr’un elektron yörüngelerinin daha bir anlam kazanacağına inanıyordu.

Dalga fonksiyonu nasıl bulunur?​

Dalga fonksiyonu nasıl bulunur?
Belirli bir zamanda uzaydaki belirli bir konumda bir parçacığın bulunması için dalga fonksiyonu olasılık genliği ile temsil edilir. Parçacığın asıl bulunma olasılığı onun karmaşık eşleniği ile çarpımından (karmaşık bir fonksiyonun genliğinin karesi gibi) elde edilir.

1987 de atom bölünemez diyen kimdir?​

1987 de atom bölünemez diyen kimdir?
Dalton, bu düşüncesinde son derece haklıydı ve bu doğrultuda 1805 yılında ilk atom modelini geliştirdi: Bütün maddeler atom adı verilen çok küçük parçalardan oluşur ve bu atomlar bölünemez, var edilemez ve yok edilemezdir.

Schrödinger neyi bulmuştur?​

Atomun parçaları olan elektronların davranışlarını matematik formüllerle ifade edip dalga mekaniğini kurmasıyla tanınır.

Ψ ne demek Fizik?​

Ψ ne demek Fizik?
Dalga fonksiyonu karmaşık değerli bir olasılık genliğidir ve sistem üzerindeki olası ölçümlerin olasılıklarının bulunmasını sağlar. Dalga fonksiyonu için en sık kullanılan sembol Yunan psi harfidir ψ ve Ψ (Sırasıyla küçük ve büyük psi harfi).

Dalga fonksiyonu nedir kimya?​

Dalga fonksiyonu nedir kimya?
Kantum fiziğinde dalga fonksiyonu izole bir kuantum sistemindeki kuantum durumunu betimler. Dalga fonksiyonu karmaşık değerli bir olasılık genliğidir ve sistem üzerindeki olası ölçümlerin olasılıklarının bulunmasını sağlar.

Atomun bölünemez olduğunu ilk kim söylemiştir?​

Atom görülemediği için bölünemez. Atom hakkında ilk bilimsel görüş 1803 – 1808 yılları arasında İngiliz bilim adamı John Dalton tarafından ortaya atılmıştır.

Atomlar bölünemez görüşü kime aittir?​

Atomlar bölünemez görüşü kime aittir?
Modern atom teorisini ilk ortaya atan kişi ünlü fizikçi ve kimyager John Dalton olarak bilinmektedir. John Dalton 19. yüzyılda maddenin bölünmez ve ayrık parçalardan olduğunu ileri süren ve bu teoriyi kanıtlayan ilk kişidir.

Erwin Schrödinger, dalga mekaniğini oluştururken Danimarkalı fizikçi Niels Bohr'un elektron hakkındaki bulgularından yola çıkmıştır. Schrödinger, elektronun parçacıktan ziyade dalga olarak düşünülmesi durumunda Bohr'un elektron yörüngelerinin daha anlamlı olacağına inanmış ve bu doğrultuda dalga mekaniğini geliştirmiştir.

Dalga fonksiyonu, belirli bir zamanda uzaydaki belirli bir konumda bir parçacığın bulunma olasılığını temsil eder. Parçacığın asıl bulunma olasılığı, dalga fonksiyonunun olasılık genliği ile hesaplanır. Bu hesaplama genellikle karmaşık eşleniklerin karesi gibi bir yöntemle yapılır.

1987 yılında atomun bölünemez olduğunu savunan kişi olarak John Dalton'un adı geçmektedir. Dalton, 1805 yılında geliştirdiği ilk atom modeliyle maddelerin atom adı verilen küçük parçacıklardan oluştuğunu ve bu atomların bölünemez olduğunu ileri sürmüştür.

Schrödinger, atomun parçaları olan elektronların davranışlarını matematiksel formüllerle ifade ederek dalga mekaniğini kurmuştur. Bu çalışması sayesinde elektronların dalga özelliklerini açıklamış ve quantum mekaniğine büyük katkılarda bulunmuştur.

Ψ sembolü, fizikte genellikle dalga fonksiyonunu temsil etmek için kullanılır. Bu karmaşık değerli fonksiyon, sistemin olası ölçümlerinin olasılıklarını hesaplamak için önemlidir. Yunan alfabesindeki psi harfi Ψ, dalga fonksiyonunu simgelemek için sıkça tercih edilir.

Dalga fonksiyonu, kimyada da kuantum fiziğinde olduğu gibi kullanılır. İzole bir kuantum sisteminin durumunu betimlemek için kullanılan bu karmaşık değerli fonksiyon, olası ölçümlerin olasılıklarını belirlemede önemli bir rol oynar.

Son olarak, modern atom teorisini ilk ortaya atan kişi olarak tanınan John Dalton, atomların bölünemez olduğu görüşünü savunmuş ve bu teoriyi kanıtlamıştır. 19. yüzyılın önemli fizikçi ve kimyagerlerinden biri olan Dalton, maddenin bölünmez ve ayrık parçalardan oluştuğu fikrini benimseyerek atom teorisinin temellerini atmıştır.

Geri