- Konu Yazar
- #1
Schmitt tetikleme devresi ne işe yarar?
Schmitt tetikleyici, ya da genel adıyla üç eşikli devre, pozitif geri besleme sayesinde kazanç sağlayan elektronik devre elemanıdır. Kare ve üçgen dalga üretecek şekilde de kullanılabilir. Faz çevirmeyen Schmitt tetikleyici ve faz çeviren Schmitt tetikleyici olmak üzere iki çeşit Schmitt tetikleyici bulunmaktadır.Schmitt tetikleme devresi nasıl çalışır?
Schmitt Tetikleme Devresi (STD) hem alçak seviyede hem de yüksek seviyede çıkış verebilen iki konumlu bir devredir. STD’nin en önemli uygulaması yavaş değişen bir işaretten hızlı değişen bir dalga şeklinin elde edilmesidir. Bu yol içinde STD ile sinüzoidal işaretten bir kare dalga üretilebilir.Tetikleme devreleri nerelerde kullanılır?
Tetikleme devreleri nerelerde kullanılır?İki konumlu olan schmitt tetikleme devreleri sinüsoidal bir işaretten kare dalga, kare bir dalgadan sinüsodial dalga üretmekte veya seviye ölçümlerinde kullanılabilmektedir.
Tristörün tetikleme yöntemlerinden hangisi uygulamada çok tercih edilmez?
Tristörün tetikleme yöntemlerinden hangisi uygulamada çok tercih edilmez?Yüksek Sıcaklık ile Tetikleme Tristörün sıcaklığı artırılırsa, anot-katot arasının iletkenliği sağlanabilir. Uygulamada tercih edilmez.
7414 nedir?
74HC14, içerisinde 6 adet DEĞİL kapısı içeren bir mantıksal entegredir. 74HC14’ün tüm girişleri Schmitt-tetiklemelidir (Schmitt-triggered). Aşağıdaki tabloda DEĞİL kapısının doğruluk tablosun verilmiştir.Tristörü tetikleme yöntemleri nelerdir?
TRİSTÖR TETİKLEME YÖNTEMLERİ- Ayrı Bir DC Üretecinden Tetikleme Akımı Sağlama.
- Ana Besleme Kaynağından Tetikleme Akımı Sağlama.
- İzolasyon Trafosuyla Tetikleme.
- Optokuplör ile Tristörün Tetiklenmesi.
- Tristörün Anot–Katot Arasına Yüksek Gerilim Uygulamak ile Tetikleme.
- Yüksek Sıcaklık ile Tetikleme.
Tristör çeşitleri nelerdir?
Tristör çeşitleri nelerdir?Tristör Çeşitleri
- Silisyum kontrollü doğrultucu (SCR Tristör)
- Silisyum tek yönlü anahtar (SUS Tristör)
- Işığa hassas silisyum kontrollü doğrultucu (LASCR Tristör)
- Kapalı tetikleyici anahtar (GTO Tristör)
- Komplomenter silisyum kontrollü doğrultucu (COSCR Tristör)
- Programlanabilir tek jonksiyonlu transistör (PUT Tristör)