Saza yeni baslayanlar ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
126.181
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Saza yeni başlayanlar ne yapmalı?​

Yeni başlayanlar için en ideal saz tanburadır. Çalmaya yeni başlayacak olan kişilerin seçmeleri gereken kısa saplı sazlar olmalıdır. Kısa saplı sazlar uzun saplı sazlara nazaran daha avantajlı olup size öğrenmekte kolaylık sağlayacaktır. Sazın en önemli kısımları sapı, gövdesi, göğüs kapağı ve burgularıdır.

Kısa Sap nasıl çalınır?​

Kısa sap ve uzun sap akortları farklıdır. Kısa sap saz da sesler alttan üste doğru ( re-sol-la) sesleri, uzun sap sazda ise alttan üste doğru (la-re-sol) seslerini verecek şekilde yapılır.
Saz öğrenmek kolay mı?
Eskiden ustaların yanında görerek duyarak saz öğrenmek çok daha zordu. Fakat günümüz imkânları ile saz çalan ustanın videoları tekrar tekrar izlenerek aynısını çalabilmek mümkündür. Saz öğrenmekteki isteğinizi kaybetmediğiniz sürece hiçbir şey imkânsız değildir.
Saz kursu ne kadar?
1-Saz veya Bağlama dersi haftada 1 saat ayda 4 saat özel (birebir) 240TL. 2-Saz veya Bağlama dersi haftada 1 saat ayda 4 saat ikili yada üçlü gruplar 180TL. NOT : Kısa sap Bağlama dersini almak isteyen olursa şayet öğretilmektedir.

En güzel saz hangi ağaçtan yapılır?​

Maun, dut, ladin, kestane ve ardıç ağaçları saz yapımında kullanılmak için en çok tercih edilen ve en başarılı sonuçları veren ağaç çeşitleridir.

Saz nasıl seçilir?​

Kaliteli saz kendini yapılan ağacından ve işçiliğinden gösterir. Kaliteli bir sazın kendini gösteren bazı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar; sazda kullanılan renk tonu, sazda kullanılan tellerin kalitesi, teknenin durumu ve ses dengesini sağlayan saz kafesi kaliteli olmasında etken maddelerdir.
Saz çalmayı nasıl öğrenirim?
“Saz nasıl çalınır?” sorusuna saz çalmanın mantığına dayalı bir cevabı da şu şekilde verebiliriz: Pek çok telli çalgıda olduğu gibi sazın üzerinde bulunan tellerin, perdelerin hemen arkasına basılmak kaydıyla kısaltarak ya da uzaltılarak telin ince veya kalın ses çıkarmasını sağlamak, saz çalmanın temel mantığıdır.
Saz çalmak için kullanılan alete ne denir?
Pena, tezene yada MIZRAP, ve daha bir çok değişik isimle anılsa da aslında yaptığı iş aynıdır. Bağlama, saz, cura, çöğür, divan ve bir çok bağlama türü mızraplı sazları çalarken kullanılır.
Öğrenmenin Yaşı Yoktur felsefesinden yola çıkarak, eli saz tutabilen, klavyeye parmakları yetişebilen, 7 yaşından başlayarak her yaşta ama herkes bağlama çalmasını öğrenebilir. Bir enstrüman çalabilmenin en önemli şartı, enstrümanı sevmek, azimli olmak ve çok çalışmaktır.
Erdal Erzincan ve Erol Parlak “şelpe” tekniği ile Türk Halk Müziğinin ufkunu genişletmiştir. Belki eski bir teknik olsa da bu tekniği en iyi icra eden iki isim Erdal Erzincan ve Erol Parlak’tır. Yavuz Top da teknik olarak bağlamayı iyi icra eden sanatçılardan biridir. Arif Sağ gibi onun ses yelpazesi de geniş değildir.
Profesyonel saz nasıl anlaşılır?
Iyi saz nereden anlaşılır?
“İyi bir saz oyma olmalı” Dut ağacının tınısı daha iyidir. Sesi daha tok çıkmaktadır. Ayrıca sazın teknesinin oyma olması da yine en iyi özelliklerinden biridir. Son yıllarda endüstrileşen saz yapımında tekneleri yapraklama dediğimiz şekilde yapıştırmayla yapılmaktadır.
 
Geri
Üst