- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.228
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sayıştay yüksek mahkeme oldu mu?
– Danıştay Daha önce görev yapan Askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay ise 2017 yılında yapılan düzenleme ile kaldırılmıştır. Ayrıca Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu yüksek mahkeme değildir.Yüksek mahkemeler nelerdir?
Yüksek mahkeme, birçok hukuk sisteminde mahkemelerin hiyerarşisinde ilk derece mahkemelerinin üstünde yer alan mahkemelerdir. Bu tür mahkemelere yönelik diğer tanımlar arasında; son başvuru mahkemesi, istinaf mahkemesi, yüce mahkeme ve temyiz mahkemesi adlandırmaları sayılabilir.
Özel görevli mahkemeler nelerdir?
Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.
Adli yargı ilk derece mahkemeleri nelerdir?
İlk derece idari yargı mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinden oluşur. İdari yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Danıştay’dır.Sayıştay bir mahkeme mi?
Gelinen son nokta itibariyle, Anayasa Mahkemesi’ne göre Sayıştay, so- rumluların hesap ve işlemleri kesin hükme bağlama görevini ifa eder- ken bir yargı organı yani mahkemedir.
Sayıştay daireleri mahkeme niteliğinde midir?
1) Sayıştay, Anayasa’nın 152. madde kapsamında bir “mahkeme” midir? AYM, aşağıdaki gerekçelerle, Sayıştay dairelerinin mahkeme niteliğinde olduğunu karara bağlamıştır. Tazmin kararı hukuka aykırılığın yaptırımıdır ve Anayasa’nın 160. maddesine göre yargısal anlamda kesin hüküm niteliğindedir.
Yüksek mahkemeler kaç tane?
Ülkemizin yargı sisteminde yüksek mahkemeler olarak 6 tane mahkeme vardır. İşte bu mahkemeler sırası ile aşağıda belirtilmiştir. 1.Anayasa mahkemesi. 2.Yargıtay.Yüksek Mahkeme ne kadar sürer?
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.
Özel görevli ceza mahkemeleri nelerdir?
Asliye ceza mahkemeleri.
Ilk derece idare mahkemeleri nelerdir?
Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi), Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi), Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).Ilk derece mahkemeleri hangi davalara bakar?
İcra ve iflas hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için kurulmuş mahkemelerdir. İcra mahkemeleri, tek hakimli mahkemelerdir. Her asliye mahkemesinin yargı çevresi içerisinde bir icra mahkemesi kurulur. Ayrı bir icra mahkemesinin bulunmadığı yerlerde o yer asliye hukuk mahkemeleri ilgili davalara bakar.
Sayıştayın vermiş olduğu yargısal kararlara karşı nereye başvurulur?
Bu bağlamda, Sayıştay dairelerince alınacak olan yargı karar ve hükümlerinin temyizen incelenmesinde son mercii yine kendi bünyesi içerisinde yer alan Temyiz Kurulu’dur.