Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sayistay yerindelik denetimi yapabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.374
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sayıştay yerindelik denetimi yapabilir mi?​

Sayıştay tarafından yerindelik denetimi yapılamaz, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alınamaz. b) Denetim genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarına uygun olarak yürütülür. c) Sayıştay ve denetçiler denetim faaliyetini bağımsız ve tarafsız olarak yürütür.

Bir anonim şirkette aynı denetçi 10 yılda 7 yıl denetim görevi yaptıktan sonra tekrar denetçi olabilmesi için kaç yıl ara vermelidir?​

Aynı şekilde, on yıl içinde aynı şirket için toplam yedi yıl denetçi olarak seçilen denetçi üç yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez. Bununla beraber, önceden ilgili mevzuatları uyarınca seçilmiş bağımsız denetim kuruluşlarının denetimde geçen süreleri bu sürenin hesaplanmasında dikkate alınır.

Yerindelik denetimi kim yapar?​

Yerindelik denetimi kim yapar?
Gelişmiş demokrasisi olan ülkelerde yerindelik denetimi idari makamlarca gerçekleştirilmektedir. Bunun sebebi ise bir işlem ya da eylemin kamu yararına olup olmadığına sadece idari makamlar verebilmektedir. Yargı makamları idarenin işlemleri ile eylemlerinin hukuki denetimini yapmak ile görevlidir.

Sayıştay hangi kurumları denetler?​

Sayıştay hangi kurumları denetler?
“Sayıştay; a) Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Anonim şirketlerde denetçi zorunluluğu var mı?​

Bu düzenlemeyle, sayıları 100 bin civarında olan anonim şirketlerin tamamı denetim kapsamına alınmış oldu. Hemen belirtelim ki, 6455 sayılı Yasa ile getirilen bu denetim zorunluluğu TTK’nın 565’inci maddesi ile yapılan yollama gereği sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri de kapsıyor.

Anonim şirketlerde denetçi kim olabilir?​

YMM ve SMMM’lerden bağımsız denetçi olarak Kamu Gözetimi Kurumunca yetkilendirilenler doğrudan anonim şirketlerde de denetçi olabileceklerdir. YMM ve SMMM’lerden bağımsız denetçi olmayanlar ise eğitime tabi tutulacaklardır. Denetçilerin YMM ve SMMM’lerden oluşacak olması doğaldır.

Bütçe uygulamaları hangi kurum denetler?​

Bütçe uygulamaları hangi kurum denetler?
Bütçenin Denetlenmesi: – Yargı Denetimi: TBMM adına Sayıştay tarafından yapılır. Sayıştay, ita amirleri, saymanlar ve tahakkuk memurlarının işlemlerini denetler. Uygulama sonrasında denetim. İç Denetim ve Dış Denetim: İç denetimi, bağımsız iç denetim birimleri, dış denetimi ise Sayıştay yapar.
 
Sayıştay, yerindelik denetimi yapamaz ve idarenin takdir yetkisini sınırlayamaz veya ortadan kaldıramaz. Denetim genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarına uygun olarak yürütülmektedir ve Sayıştay ile denetçiler, denetim faaliyetini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütürler.

Anonim şirketlerde aynı denetçi, 10 yıl içinde toplamda 7 yıl denetim görevi üstlendikten sonra tekrar denetçi olabilmesi için üç yıl ara vermelidir. Bu kural, ilgili mevzuatlar uyarınca seçilmiş bağımsız denetim kuruluşlarının denetimde geçen sürelerini de dikkate almaktadır.

Yerindelik denetimi genellikle gelişmiş demokrasilere sahip ülkelerde idari makamlar tarafından gerçekleştirilir. Çünkü bir işlem veya eylemin kamu yararına olup olmadığına karar verme yetkisi sadece idari makamlara aittir. Yargı makamları ise idarenin işlemlerini ve eylemlerini hukuki açıdan denetlerler.

Sayıştay, kamu idarelerinin mali faaliyetlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bilgi ve raporlar sunar. Anonim şirketlerde denetçi zorunluluğu bulunmaktadır ve YMM, SMMM'lerden bağımsız denetçi olarak Kamu Gözetimi Kurumunca yetkilendirilenler anonim şirketlerde denetçi olabilirler. Bütçe uygulamaları ise Sayıştay tarafından denetlenir.
 
Geri
Üst