AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sayistay ve Danistay kararlari arasindaki uyusmazlik ne sekilde cozumlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.577
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sayıştay ve Danıştay kararları arasındaki uyuşmazlık ne şekilde çözümlenir?​

Danıştay ile Sayıştay Kararları Arasındaki Uyuşmazlık Hali Uyuşmazlığın bulunmadığı hakkındaki Sayıştay kararına karşı 52 nci maddede belirtilen ilgililerce Danıştaya başvurulduğu takdirde, bu hususa ilişkin Danıştay kararına uyulur.

Sayıştay anayasanın hangi bölümünde yer alır?​

sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama” görevi 1982 Anayasası’nda da mevcuttur. Üstelik bu kez Sayıştay, 1961 Anayasası’nın aksine “Yürütme” bölümünde değil doğrudan “Yargı” başlığı altında düzenlenmiştir.

Sayıştayın vermiş olduğu yargısal kararlara karşı nereye başvurulur?​

Sayıştayın vermiş olduğu yargısal kararlara karşı nereye başvurulur?
iv) Sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlendirilmiş olan Sayıştay’ın ilgililer hakkında zimmete hüküm veren “sui generis” bir alt idare mahkemesi olarak kabulünün gerektiği ve kararlarının temyizen Danıştay’da görüleceği yönünde karar vermiştir**.

Sayıştayda kaç daire var?​

Çalışma Şekli. Temyiz Kurulu; Sayıştay Genel Kurulunca, Rapor Değerlendirme Kuruluna seçilenler dışında kalan daire başkanları ile üyeler arasından dört yıl için seçilecek dört daire başkanı ve her daireden seçilecek ikişer üyenin katılımı ile kurulur.

Sayıştay kararlarına karşı yargı yolu açık mı?​

Sayıştay 1982 Anayasasında yüksek mahkemeler arasında sayılmamış olsa da Sayıştayın yargı görevlerini yerine getirerek verdiği kararlara karşı idari yargı yoluna başvurulamayacağından Sayıştay adeta bir yüksek hesap mahkemesi statüsüne sokulmuştur (Günday, 2002:373).

Sayıştayın durumu nedir?​

Sayıştayın durumu nedir?
“Sayıştay; a) Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.
Sayıştay meslek mensupları kimlerdir?​
MADDE 10 – (1) Sayıştay mensupları şunlardır: a) Meslek mensupları, 1) Sayıştay Başkanı, 2) Daire başkanları ve üyeler, 3) Sayıştay denetçileri. b) Başsavcı ve savcılar, c) Yönetim mensupları.
Sayıştay Başkanlığı hangi bakanlığa bağlıdır?​
Buna göre, Adalet Bakanlığı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli bir kamu idaresidir.

Sayıştay üyeleri kimlerdir?​

Sayıştay üyeleri kimlerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 09.06.2020 tarihli Genel Kurul Toplantısında Sayıştay üyeliklerine; Hasan KARAMAN, Ahmet AVŞAR, Murat AYGÜN, Mahmut KOCAMEŞE ve Meltem YILMAZ YÖNTER seçildi.

Sayıştay başkanı kaç oyla seçilir?​

Sayıştay Başkanı, Genel Kurulda gizli oyla seçilecek. Sayıştay Başkanı seçilebilmek için TBMM üye tamsayısının 4’te 1’inin 1 fazlasından az olmamak kaydıyla toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu aranacak. Sayıştay Başkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kimse en fazla 2 kez Sayıştay Başkanı seçilebilecek.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı hangi mahkeme başkanlığından seçilir?​

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından seçilir. Uyuşmazlık Mahkemesine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Danıştay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından üçer asıl, üçer yedek üye seçilir.

Sayıştay kararları bağlayıcı mi?​

Sayıştay kararları bağlayıcı mi?
Sayıştay kararları denetim yapılan kamu kurumları ve haklarında rapor düzenlenen sorumluların mali sorumluluğunu karara bağlamaktadır.

Sayıştay raporu bağlayıcı mı?​

– Sayıştay raporları, TBMM’ye sunulur ve kamuoyuna duyurulur. Denetim raporlarının Sayıştay raporuna dönüşmesine kadar geçen süreçler kalite kontrol süreçleridir ve Sayıştayın iç işleyişi ile ilgilidir. Dolayısıyla bu aşamada yapılan çalışmaların hukuki bir bağlayıcılığı ve değeri bulunmamaktadır.
 
Sayıştay ve Danıştay kararları arasındaki uyuşmazlığı çözümlenmesi için 52. maddede belirtilen ilgililerin Danıştay'a başvurması gerekmektedir. Danıştay tarafından verilen karara uyulacaktır.

Sayıştay, hakkında mali işlemler ve faaliyetler denetlenen kamu idarelerinin hesaplarını denetleyen bir kurumdur. Anayasamızda, Sayıştay’ın görevleri doğrudan yargı başlığı altında düzenlenmiştir. Sayıştayın verdiği yargısal kararlara karşı ise Danıştay'a başvurulması gerekmektedir.

Sayıştay'da farklı daireler bulunmaktadır. Temyiz Kurulu, dört daire başkanı ve her daireden seçilecek üyelerin katılımı ile oluşturulmaktadır.

Sayıştayın yargısal kararlarına karşı idari yargı yoluna başvurulamamasına rağmen, Sayıştay adeta bir yüksek hesap mahkemesi statüsüne sokulmuştur.

Sayıştay, kamu idarelerinin mali faaliyetlerini denetleyen ve raporlar sunan bir kurumdur. Sayıştay üyeleri arasında başkan, daire başkanları, denetçiler, başsavcı, savcılar ve yönetim mensupları yer almaktadır.

Sayıştay Başkanlığı Adalet Bakanlığına bağlı bir kurumdur.

Sayıştay Başkanı, gizli oyla seçilir ve görev süresi 5 yıldır. En fazla 2 kez Sayıştay Başkanı seçilebilir.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesi tarafından kendi üyeleri arasından seçilir. Uyuşmazlık Mahkemesinin üyeleri ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Danıştay Genel Kurulu tarafından seçilir.

Sayıştay kararları, denetim yapılan kamu kurumları ve sorumluların mali sorumluluğunu bağlar. Raporlar ise TBMM'ye sunulur ve kamuoyuna duyurulur ancak hukuki bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst