AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sayistay denetimi kac yilda bir yapilir?

Editör

Yeni Üye

Sayıştay denetimi kaç yılda bir yapılır?​

MADDE 30 – (1) Denetimleri 3346 sayılı Kanun kapsamında yürütülecek kuruluşlar, her yıl ocak ayında Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kurulunca yapılacak yıllık denetim programında tespit edilerek ilgili kuruluşlara duyurulur ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.

Kooperatifler bağımsız denetime tabi mi?​

Tebliğ’de aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı, bağlı kooperatiflerin ortak sayısı ve çalışan sayısı bakımlarından büyüklükler belirlenerek bu ölçütlerden ucunu karşılayan tarım satış kooperatifleri birliklerinin bağımsız denetime tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Kooperatiflerde denetim Kurulu kaç yıllığına seçilir?​

Kooperatiflerde denetim Kurulu kaç yıllığına seçilir?
MADDE 6 – (1) 4572 sayılı Kanuna tabi kooperatifler hariç olmak üzere, genel kurul tarafından, denetleme organı olarak en fazla dört yıl için en az bir denetçi seçilir. Genel kurulca ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek denetçi seçilebilir.

Sayıştay denetimini kim yapar?​

Sayıştay; Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Kooperatif nasıl denetlenir?​

Kooperatif merkez birlikleri kendisine bağlı birlik ve kooperatifleri denetler ve bunların eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılar. Merkez birliği kuruluşu tamamlanmadığı hallerde, birlikler kendisine bağlı kooperatifleri denetler. Üst kuruluşlarca yapılan denetim sonuçları ilgili bakanlığa bildirilir.

ISO 9001 denetimi nedir?​

ISO 9001 denetimi nedir?
ISO Belgeleri bulunan firmaların sahip oldukları bu kalite belgelerinin ait olduğu standardın işletmedeki uygulamalarını denetleme çalışmasıdır.
Sayıştay kimleri denetler KPSS?​
Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını, mahallî idareleri, sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkları, diğer kamu idarelerini denetler.

Sayıştay, Türkiye'de kamu idarelerinin mali faaliyetlerini, kararlarını ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetleyen kurumdur. Sayıştay'ın denetimleri her yıl yapılmaktadır ve denetim programı Ocak ayında belirlenerek ilgili kuruluşlara duyurulur ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.

Kooperatifler ise Tebliğ'de belirtilen ölçütlere göre bağımsız denetime tabi olabilirler. Tarım satış kooperatifleri birliklerinin aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı, bağlı kooperatiflerin ortak sayısı ve çalışan sayısı gibi kriterler değerlendirilerek bağımsız denetime tabi olup olmayacakları belirlenir.

Kooperatiflerde ise denetim Kurulu genel kurul tarafından seçilir ve 4572 sayılı Kanuna tabi kooperatifler hariç olmak üzere en fazla dört yıl için en az bir denetçi seçilebilir. Ayrıca, asıl üye sayısı kadar yedek denetçi de seçilebilir.

ISO 9001 denetimi ise, ISO Belgeleri bulunan firmaların sahip oldukları kalite belgelerinin, standardın işletmedeki uygulamalarını denetleme çalışmasıdır. Bu denetimler, işletmelerin belirli standartlara uygunluğunu değerlendirmek ve kalite yönetim sistemlerini kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır.

Son olarak, Sayıştay merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını, mahallî idareleri, sermayesinde kamu payı olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkları ve diğer kamu idarelerini denetlemektedir. KPSS ile başlayan cümlenizdeki KPSS, Kamu Personel Seçme Sınavı'nı temsil etmektedir ve Sayıştay bu sınavla ilgili denetim yapmamaktadır.

Geri