AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sayistay belediyeleri denetleyebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sayıştay belediyeleri denetleyebilir mi?​

Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Köy idarelerinin mali denetimini kim yapar?​

Köy idarelerinin mali denetimini kim yapar?
Anayasanın 160/3. maddesinde; “Mahalli idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve kesin hükme bağlanması Sayıştay tarafından yapılır” hükmü yer almaktadır.

Belediyelerin mali denetimini kim yapar?​

Söz konusu protokolde belediyelerin denetimi ile ilgili hususların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Bununla birlikte Anayasanın 127 inci maddesinin 5 inci fıkrasında idari vesayet yetkisi sadece İçişleri Bakanlığına değil Merkezi idarenin tümüne verilmiş bir yetkidir.

Mahalli idareler kaça ayrılır?​

Mahalli idareler kaça ayrılır?
Türkiye’de yerel yönetim birimleri 1982 Anayasası hükümlerine göre; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köylerdir.

Köy karar defterini kim onaylar?​

Köy Kanunu ve Mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri seçimi hakkında kanunlarında; köy karar defterinin tasdik edilmesi gerektiğine ilişkin bir hüküm yoktur. Alınan kararın, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Belediye hizmetlerini kim denetler?​

Belediye hizmetlerini kim denetler?
İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

Mahalli idareler kimlerdir?​

Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.

Mahalli idareler nelerdir örnek?​

Mahalli idareler nelerdir örnek?
5018 sayılı kamu mali yönetim ve kontrol kanununa göre yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri ifade eder.

Sayıştay’ın yaptigi denetime ne denir?​

Düzenlilik Denetimi, mali denetim ve uygunluk denetimin kapsar…

Sayıştay kimleri denetler KPSS?​

Sayıştay kimleri denetler KPSS?
Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını, mahallî idareleri, sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkları, diğer kamu idarelerini denetler.
 
Evet, Sayıştay, Türkiye'de kamu idarelerinin mali faaliyetlerini, kararlarını ve işlemlerini denetleyen bağımsız bir kurumdur. Sayıştay, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre hareket eder ve denetlediği kurumların hesaplarını inceler, raporlar hazırlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bilgi sunar.

Köy idarelerinin mali denetimi de Sayıştay tarafından gerçekleştirilir. Anayasanın 160/3. maddesi uyarınca, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve kesin hükme bağlanması Sayıştay tarafından yapılır.

Belediyelerin ise denetimi İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Ancak, Anayasanın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkisinin sadece İçişleri Bakanlığına değil, Merkezi idarenin tümüne verildiğini belirtmektedir. Bu nedenle, belediyelerin denetimi İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir ancak Merkezi idarede de bu konuda yetkilendirme bulunmaktadır.

Mahalli idareler, Türkiye'de il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri) ve köyler olmak üzere üçe ayrılır. Bu birimler, yerel yönetim birimlerini oluşturur ve mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen kamu tüzelkişileridir.

Köy karar defterlerinin onaylanması konusunda ise Köy Kanunu ve ilgili mevzuatta belirli bir onay süreci yer almamaktadır. Kararların muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından imzalanması yeterli kabul edilir.

Belediye hizmetlerinin denetimi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre iç ve dış denetim tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca, belediyenin mali işlemlerinin dışında kalan idari işlemleri hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

Sayıştay, Genel İdare Hizmetleri sınıfı kadrolara yapılacak öğrenim türümüne göre atamalarda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanlarına bakarak denetlemektedir. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler, kamu sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu idareleri de Sayıştay tarafından denetlenmektedir.
 
Geri
Üst