AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sayi sifati nedir ve ornekleri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sayı sıfatı nedir ve örnekleri?​

İsimlerin sayılarını kesin olarak belirten sıfatlardır. Her gün iki saat ders çalışır, bir saat de kitap okurum. Bir ağaç bile bırakmamışlar; kesmişler. Yüz yıl öncesine geri döndük.

Asıl sayı sıfatı ne?​

Asıl sayı sıfatı ne?
1) Asıl Sayı Sıfatları: Varlıkların adetini kesin olarak bildiren sayı sıfatlarıdır.

Sıfat nedir türkçe örnek?​

Sıfat nedir türkçe örnek?
İsimleri ve varlıkları durum, biçim, renk ve hareketini göstererek niteleyen sıfatlardır. Niteleme sıfatını alan isim “Nasıl” sorusuna cevap verir. Niteleme sıfatları isimlerin kalıcı özelliklerini gösterir. Çalışkan öğrenci, kırmızı kalem, mavi araba, yuvarlak silgi, sararmış yaprak, küçük çocuk, akıllı tahta…

Belgisiz sıfat nedir ve örnekleri?​

Belirsiz sıfatlar isimleri daha çok sayı ya da miktar yönünden belirtirler. Başlıca belgisiz sıfatlar şunlardır: çok, çoğu, fazla, her, hiç, hiçbir, kaç, kimi, nice, az, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bütün, herhangi bir, tüm…

Sayılar sıfat mı?​

Sayılar sıfat mı?
I. Asıl Sayı Sıfatları : Nesnelerin sayısını bildiren sayı sıfatlarıdır . Aslında sayı imidirler . İki (gün) , beş (kişi) , on (masa) , elli (asker) , iki yüz (kitap) , bin altı yüz seksen (lira) , bir milyon (insan) . “Bir” sayı ismi hem asıl sayı sıfatı hem de belgisiz sıfat olarak kullanılabilir .

Üleştirme sayı sıfatı ne demek?​

Üleştirme sayı sıfatı ne demek?
Varlıkları sayıca bölümlere ayıran, paylaşma anlamı veren sözcüklerdir. Sayılara “-er, -ar” eki getirilerek oluşturulur. Bu cümlelerde “onar, altışar” sözcükleri, “soru, kitap” adlarının paylara ayrıldığını belirttiği için, üleştirme sayı sıfatıdır.

Kesir sayı sıfatı ne demek?​

4)Kesir Sayı Sıfatları İsimlerin, bütünün kaçta kaçı olduğunu gösteren sıfatlardır. Yüzde bir ihtimal, yarım ekmek, çeyrek (dörtte bir) ekmek, yarıyıl, iki buçuk lira… * Bu tamlamalarda tamlanan çoğul yapılabilir.

Belgisizlik bildiren sözcükler nelerdir?​

Belgisizlik bildiren sözcükler nelerdir?
Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır:
- “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”
- ♦
- ♦
 
Sayı sıfatları, isimlerin sayılarını kesin olarak belirten sıfatlardır. Bu sıfatlar nesnelerin miktarını belirtir ve sayı bakımından isimlere eşlik ederler. Örneklerde verildiği gibi "iki saat", "bir saat", "bir ağaç", "yüz yıl" gibi ifadelerde sayı sıfatları kullanılmıştır.

Asıl sayı sıfatları, varlıkların adetini kesin olarak bildiren sayı sıfatlarıdır. Örnek olarak: "iki (gün)", "beş (kişi)", "on (masa)" gibi ifadeler asıl sayı sıfatlarına örnektir.

Sıfatlar, isimleri ve varlıkları durum, biçim, renk ve hareketini göstererek niteleyen kelimelerdir. Niteleme sıfatları isimlerin niteliklerini belirtir ve genellikle "Nasıl?" sorusuna cevap verir. Örnek olarak; "çalışkan öğrenci", "kırmızı kalem", "mavi araba" gibi ifadelerde sıfatlar kullanılmıştır.

Belirsiz sıfatlar ise isimleri sayı ya da miktar yönünden belirleyen sıfatlardır. "Çok, az, her, bazı, belli başlı, bir, birkaç, hiçbir" gibi belirsiz sıfatlar isimlerin niceliklerini belirler. Örneğin; "bir sürü", "bazı kitaplar", "birkaç insan" gibi ifadelerde belirsiz sıfatlar kullanılmaktadır.

Üleştirme sayı sıfatları ise varlıkları sayıca bölümlere ayıran ve paylaşma anlamı veren sözcüklerdir. "Onar, altışar" gibi eklerle oluşturulan bu sıfatlar, paylaşılan nesneleri belirtir. Örnek olarak; "onar kitap", "altışar kalem" gibi ifadelerde üleştirme sayı sıfatları kullanılmıştır.

Kesir sayı sıfatları, isimlerin bütünün kaçta kaçı olduğunu gösteren sıfatlardır. Örneklerde verilen "yüzde bir ihtimal", "yarım ekmek", "çeyrek ekmek", "iki buçuk lira" gibi ifadeler kesir sayı sıfatlarına örnektir.

Belirsizlik bildiren sözcükler ise genellikle belirsizlik, genellik veya niceliği belirten kelimelerdir. Örnek olarak; "az, çok, birkaç, belli başlı, bir, biraz, bir sürü, tüm" gibi kelimeler belirsizlik bildiren sözcüklerdir.
 
Geri
Üst